klt Ez egyébként simán lehet systemback bug. Bele kellene ásni a script belsejébe 🙂
Az ásáshoz én kevés vagyok, mindössze egy teszttel szolgálhatok. Ez a blog címétől eltérően tehát nem rendszermásolás, hanem „rendes” rendszer-visszaállítási kísérlet lesz.
[A dőlttel szedett részeket akár át is lehet ugrani.]
(Töröltem az előző virtuális gépet mindenestől, hogy biztosan vegytiszta legyen minden.
Új virtuális gép, többi marad az eddig megszokott:
Linux Mint 21.2 Xfce, Legacy boot.
Az automatizmus telepít.
Felhasználónév: user1
Jelszó megkövetelése a bejelentkezéshez
Live leállít, a telepített rendszer indít.
A rend kedvéért az összes elérhető frissítés telepítése, újraindítás.)
sudo mkdir /home/systemback
Ide kerül a futtatási joggal felvértezett systemback.sh és a
sudo ./systemback.sh -n
futtatásának eredményeképpen a rendszermentési pont.
A grafikus felületen futó Felhasználók és csoportok nevű alkalmazással létrehozom az user2 felhasználónevű felhasználót, a fiók típusa résznél rendszergazdává teszem.
user1 fiókjából kijelentkezem, user2 fiókjába bejelentkezem.
Az imént is használt felhasználókezelővel törlöm user1 felhasználót és a fájljait.
(Rendszer újraindítása, úgy van, ahogy szokott, a bejelentkezési képernyőn még mindig ott van user1 fiókja is [mivel már korábban is tapasztaltam ezt, tudom, hogy ilyenkor belépni ide már nem lehet, most ezt meg sem próbálom]. Belépek user2 fiókjába és leellenőrzöm, a home-ban már nincs ott most sem az user1 könyvtár.
user2@user1-VirtualBox:/home$ ls -al
összesen 16
drwxr-xr-x 4 root root 4096 nov 4 20:29 .
drwxr-xr-x 19 root root 4096 nov 4 19:57 ..
drwxr-xr-x 3 root root 4096 nov 4 20:19 systemback
drwxr-x--- 15 user2 user2 4096 nov 4 20:37 user2
user2@user1-VirtualBox:/home$
Még egyszer megcsinálom user1 és fájljainak törlését. Újraindítás. Ilyenkorra már a bejelentkezési képernyőről is eltűnik user1. Ez is valamilyen bogárka, de most nem ezt keressük.)
A /home/systemback könyvtárban állva a
sudo ./systemback.sh -r
paranccsal kezdeményezem a rendszer visszaállítását.
Integritás rendben.
Enterre a rendszerfájlok visszaállnak.
A felhasználói fájlok is entert kapnak.
JÖN AZ ÚJRAINDÍTÁS!
A bejelentkezési képernyőről user2 eltűnt, user1 megjelent.
user1 fiókjába nem tudok bejutni grafikus felületen, visszadob.
Bizonyára a korábban [systemback.sh illetve az általa készített mentési pont segítségével rendszermásolás kísérletekor] feltárt hiba van a háttérben, átjelentkezek tty-re.
Itt bejutok.
Az ls -al
tanúsága szerint user1 könyvtárában lévő beállítófájlok user1 user1 tulajdonában állnak (a Letöltések, Képek, Zenék,... könyvtárak hiányoznak).
A /home-ban van systemback, user1 és user2 könyvtár, user1 tulajdonosa root root.
sudo chown user1:user1 /home/user1
után be tudok grafikus felületen is lépni.

Igazad van, ezt tekinthetjük hibának. Én úgy láttam, hogy @Kendek utoljára 3 éve módosította a systemback.sh-t, nem tudom van-e egyáltalán kedve, ideje, energiája ezzel foglalkozni, mindenesetre megemlítettem, hátha benéz még néha ide.