Mármint nem az igényeknek megfelelő Linux kiválasztásáról van szó, hanem egyáltalán....

1. Ha, nagyon-nagyon lusták vagyunk:
    https://distrosea.com/
    Zseni. Kiválasztjuk böngészőből, elindítjuk és ott van. Mármint, ott van egy távoli virtuális gépen, de épp ezért zseni.

2. Ha, csak nagyon lusták vagyunk:
    https://www.osboxes.org/virtualbox-images/
    Kell egy VBox (VMware), de nem kell az OS-t telepítgetni, csak letölteni és behúzni az előre telepített lemezképet. (minden belépési adat ott van az "info" fülön)

3. Ha, nem kifejezetten vagyunk lusták:
    Kell egy VBox (VMware), a hivatalos oldalról letöltünk egy ISO telepítőképet, betallózzuk a virtuális optikai meghajtónkba és telepítjük.

4. Ha, egyáltalán nem vagyunk lusták:
    A hivatalos oldalról letöltünk egy telepítőt, alkotunk egy telepítő médiát (USB/DVD), arról indítjuk a gépet és futtatjuk LIVE módban.

5. Ha, nem csak lusták nem vagyunk, hanem félénkek sem:
    A hivatalos oldalról letöltünk egy telepítőt, alkotunk egy telepítő médiát (USB/DVD) és ténylegesen feltoljuk a gépre, akár magában, akár valami mellé.

Azt, hogy a gépünknek mennyire fekszik az adott disztró, arról szintén kb. ebben a lustasági sorrendben haladva tudhatunk meg egyre többet.

Az első pont megmozgatta kicsit a fantáziámat, ha készítenék egy jó nagy lemezből ventoyos eszközt és rámásolnék egy rakat lemezképet, akkor lenne egy ehhez hasonló, ám de hordozható és internetkapcsolatot sem feltétlenül igénylő alkalmatosságom. Erről aztán lehet telepíteni is, ha úgy hozza a sors.
    (Amúgy most jöttem rá, mekkora egy diktátor vagyok, általában én választottam rendszert és felületet, nem is mondtam, hogy van más, meg pedig pláne nem mutattam, nehogy rájuk helyezzem a választás nehézségének terhét. Lehet, hogy azt hiszik, ami fent van, az A Linux.)

tenkes Köszönöm, ezt elkönyvjelzőztem későbbi kísérletezés céljából.

csuhas32 általában én választottam rendszert és felületet, nem is mondtam, hogy van más

A lehető legbölcsebb döntés ez, még ha gerincvelőből jött is

csuhas32 Lehet, hogy azt hiszik, ami fent van, az A Linux.

És jól hiszik, hisz az az Ő Linuxuk, vagyis ahhoz senki másnak semmi köze!

Ennyivel később: 13 nap

Attól függ kinek.
      Magamnak majdnem mindegy melyik az, de másnak....az ezer dologtól függ.

obligat Épp ezért kezdtem úgy:
        Mármint nem az igényeknek megfelelő Linux kiválasztásáról van szó, hanem egyáltalán....

tenkes Lehet, hogy ez még igazából nem is a választásról szól, hanem egy korábbi fázisról, hogyan ismertjük meg egyáltalán, hogy milyen sok különböző asztali felhasználásra szánt Linux disztribúció létezik és azok is milyen sokféle környezettel?

tenkes Mármint nem az igényeknek megfelelő Linux kiválasztásáról van szó, hanem egyáltalán....

Egyre inkább úgy látom, elsősorban a grafikus felület preferenciája számít.
          Linux/terminálos ismeret annyi van amennyi, az alap felhasználói programok mindegyikben szinte ugyanazok és ugyanazok telepíthetők.
          Ezután jönnek az egyéb, mégis adott esetben fontos szempontok. A gépigény, hordozhatóság, kipróbálhatósági kényelem, stb.

Ennyivel később: egy hónap

Nagy Gyula
            Amikor kattintgatós rendszert akarok, akkor megszokások, beidegződések, szépérzék - ezek alapján keresgéltem. Később, miután megvolt vagy 10 féle rendszer, vagy 100 féle program, jöttek más szempontok is.

All in all, az a szép, hogy magadnak rakhatod össze egy olyat, amilyen pont neked kell, és nem diktatúra alapján az aktuális király mondja meg mi a jó neked.

Csavarhúzóból is sokféle létezik de csak egy áll pont kézre neked abból a 16-ból ami a sufnidban van.

Ennyivel később: egy év