(Mese: Van egy HP notink, ami egyre több furcsa dolgot produkált a végén már le is kapcsolt, elvittem, kitakaríttattam, azóta gyönyörűen muzsikál, semmi gond vele. Ezzel a megpróbáltatásaink nem értek véget, az öreg ASUS is rendetlenkedni kezdett, nem engedett fel a netre, kiderült, hogy szenilis lett, elfelejti a hogy milyen évet, hónapot, napot írunk, meg hogy egyáltalán „Hány az óra Vekker úr?”. Gondolkodtunk azon, hogy félretesszük és kiveszem belőle az SSD magamnak játszadozni, aztán majd elvisszük szervizbe, ha tényleg szükségünk lesz rá, de felmerült az is, hogy sokat se költsünk, de tanuljunk is. Győzött az utóbbi, úgyhogy vettünk elemet, pasztát és sebbenzint. Ma moziztunk az asszonnyal, két filmet is megnéztünk úgy, hogy próbáltuk leutánozni a képernyőn zajló eseményeket. A hosszabb az Elemcsere című etűd volt, a Ventilátor-tisztítás és processzor újrapasztázás sokkal egyszerűbb és gyorsabb eljárásnak bizonyult. Láttunk közelről egy ilyet is, jó kis közös tapasztalás volt. Az majd elválik, hogy az elemcsere hatására a dátum-feledékenység megszűnik-e, minden esetre a gépet be tudtuk kapcsolni és működik is, érzetre sokkal halkabb, hűvös levegőt fúj és több órai használat után a burkolatot megérintve meglepődtünk, mindketten úgy emlékszünk, hogy sokkal melegebb szokott lenni. Ezek azonban csak érzetek.)

Klt szkriptjének hála van két logfájlom, ha jól választottam ki őket, akkor mindkettő esetében javarészt úgy járattam a gépet, hogy egy Firefox volt nyitva, abban egy fülön a Facebook, a másik fülön egy YouTube élő teljes képernyőn és magára hagytam a masinát.
Az biztos, hogy szándékosan az egyik logfájl a takarítás előtt, a másik a takarítás után készült.
https://mega.nz/file/EqFnUYpB#FhJV8S320pr1WT0TFtb9uuLc6YzVCI-R9eIvo1Vs3WY
https://mega.nz/file/w3tCjRTQ#qNfxJ66Jlmm78K8NBQkFnVh0hEpvJiB0zGmOaKpuKBc
Nagyon egyszerűen tudok szűrni, például:
cat reslog | grep Core
Nem rossz ez sem, de biztos vagyok benne, hogy lehetne ezt sokkal jobban is csinálni.
A kérdés: Hogyan tudnám a logfájlokban lévő adatokat grafikonon ábrázolni? Érdekes lenne vizuálisan érzékelni, hogy miben állt be változás és mi maradt a régiben.

• klt válaszolt erre.
    csuhas32 a következőre módosította a címet: Hogyan tudom a reslog fájlok tartalmát grafikonon ábrázolni?.

csuhas32 Mit akarsz ábrázolni? CPU hőmérsékletet, vagy CPU terhelési %-ot?
    Én úgy csináltam, leszűrtem a logot 2 módon, LO Calc-ban egymás mellé tettem az értékeket, és kértem egy grafikont.
    Azt hiszem, a maratoni topikban ott van valahol.

Szerintem a böngésző ablakok megnyitása után és a bezárásuk előtt a memóriában statikus állapotot találsz. a CPU terhelés a használattól függően egy kicsi ingadozással ment. Tisztítás előtt és után is egyformán. A maghőmérséklet a tisztítás után valamivel kisebb lett. A tisztítás után a kisebb hőmérséklet különbség miatt egy hangyányival nagyobb ingadozással.
    Az offiszban van grafikon lehetőség is (hogy pontosan hogyan, arra már nem emlékszem).
    Többféle diagram közül lehet választani.
    Ha egy táblázatba át tudod írni az adatokat akkor nyertél.

csuhas32
    cat reslog | grep "Core 0"| awk '{print $3}' >fokok.txt
    Ezt most csak így fejből, még nem próbáltam ki, most szaladnom kell, ha hazaértem kipróbálom...

csuhas32 Na, azt tláltam ki, hogy csinálunk a logból 2 fájlt, az egyikben a CPU terheltség lesz, a másikban a hőfok (a Core 0-é, mert csak 🙂 ).

cat reslog.txt |grep 'Cpu' | awk 'NR % 2 != 0 { print $8 }' >cpuidle.txt

Ez csinál egy cpuidle.txt-t, minden másodikat tartja meg, mert 2 top van a logban.

cat reslog.txt | grep "Core 0"| awk '{print $3}' > fokok.txt

Ez kiszedi a Core 0 hőmérsékleteit.

A két fájlt összeöntjük:
      paste fokok.txt cpuidle.txt | pr -t > egyben.txt

Ezután tedd be a calc-ba, aztán grafikonozd, vizualizáld!
      Szerk.: közben lement egy feles is, remélem, nem bandzsítottam félre semmit 😵‍💫

klt Tudok én Calcban grafikont csinálni? Tudtommal nem (emlékszem rá, hogy az MS Office-ban mit kellett 15 éve megnyomni ehhez). De ezzel csak holnap alvás után barátkozom majd mert már nem látom a monitort.

klt Tudtam én, hogy nem tudok. Ott tartok, hogy csináltam egy ilyet:

A kihasználtság oszlopban néha van id. érték, lehet, hogy az is gondot fog majd okozni, de sajnos még nem ott tartok. Egyelőre nagyon nem értem, hogyan lesz ebből olyan, hogy az X tengelyen szerepel az idő (első oszlop, mert 2 másodpercenként lett egy új értékünk), az Y-on meg mondjuk a dátumhoz tartozó hőfok (vagy éppen kihasználtság) értékek.
        A tündér nem varázsol nekem tetszőt.
        Ebből olvasgatás lesz, valahogy biztos a tartományokat kellene megadni jól és kijelölni, hogy ki melyik tengelyen csücsüljön.

• klt válaszolt erre.

Érdemes a gnuplot -ra is rápillantani.

• klt válaszolt erre.
          • klt kedveli ezt.

gytoth

csuhas32 Én azt mondanám, az adatsorok az oszlopok, oszt kész 🙂
            Közben rájöttem, hogy a +51C fokból elég lenne az 51, mármint a szám.
            Erre még kitalálok valamit.
            A CPU kihasználtsághoz az egyszerűség kedvéért az idle értékét vettem, szóval arra figyelj majd, hogy a kihasználtság valójában 100-idle.
            Szerintem lesz ebből grafikon hamarosan, ügyes vagy te 😉

klt a +51C fokból elég lenne az 51, mármint a szám.

Ez lesz az! Ha csak az értéket kiemelem, akkor megjelenik a grafikonon, viszont a többivel, amiben ott a + és a ˚C, azzal nem tud mit kezdeni.
              Most teendők vannak, de amúgy el tudom azt is képzelni, hogy az a fokok.txt-ből vagy akár az egyben.txt-ből a sed-del ki lehetne venni a felesleget.
              Köszi!
              Szerk: De ebből azért már látszik a fény.
              Ha kell, az idle-ből 100-idle oszlopot szerintem könnyen lehet csinálni akár a Calc-ban is.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Próbáld így:

cat reslog.txt | grep "Core 0"| awk '{print substr($3,2,4)}' > fokok.txt

A többi lépés maradhat.
                (Az awk a 3. oszlopból kivesz a 2. karaktertől kezdve 4 karaktert, és ez lesz a kimenete. Ez addig jó, amíg a fokok ##.# formában vannak, ha belecsap a 100 fokba, akkor ott kevés lesz a 4 karakter. Szóval, nem általános célú parancssor, csak reméljük, hogy ebben az esetben azért végig jó lesz 🙂 )

Nekem egyszerűbb a Pluma. Megnyitottam a fokok.txt-t és a „keresés és csere” kiszedett belőle minden +-t és °C-t.
                  Ja, ez megeszi a 100-at is, ha belekerül.

Gondolom az id-ket is le tudnám váltani egy számértékkel.

:-D

Htibi A Plumám nincsen, az nekem nagyon drága (és talán büdös is), de szerencsére a Xed is szépen megcsinálta ugyanígy. Eszerint az id-ket is le lehetne váltani valamilyen számértékre, de meg kell nézzem, mert lehet, hogy nem azonosra kellene, hanem mondjuk az előtte és utána lévő középértékére.
                    Köszönöm szépen!

csuhas32 Jó, Pluma a MATE szövegszerkesztője, tulajdonképpen a Gedit átkeresztelt változata. Teljesen mindegy, hogy hogyan hívják, lehet Xed is. :-)

csuhas32 Milyen id-kről beszéltek? Valamit nem látok, amit kéne....

Htibi

A regex jó, és sed is jó. A kettő kombinációja elég, nem kell grafikus szerkesztő.
                        `[+-]?\s(\d+[,.]?\d+?)\s°C

cd /path/to/your/folder
                        sed -i 's/foo/bar/g' filename

klt

csuhas@linuxmint:~/ADAT2/01 Saját/002_Meghajtok utmutatok/ASUS K52F/20231215-16_
                        35_52reslog$ ls
                        20231215-16_35_52cpuidle.txt  20231215-16_35_52fokok.txt
                        20231215-16_35_52egyben.txt   20231215-16_35_52reslog.txt
                        csuhas@linuxmint:~/ADAT2/01 Saját/002_Meghajtok utmutatok/ASUS K52F/20231215-16_
                        35_52reslog$ cat 20231215-16_35_52cpuidle.txt | grep id
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        id,
                        35_52reslog$ 
                        • klt válaszolt erre.