- Szerkesztve
Nagy Gyula Nálad mánia a visszaállítási pontok készítése is.
Nem csak nála.
Tudod, van amikor az embernek fontos, hogy a belakott, jól beállított rendszere, mintegy konzerválva legyen.
Van olyan helyzet, amikor valamit megpróbál az ember, de nem sikerül.
Ilyenkor egy visszaállítási pont birtokában kb. 10 perc alatt (maximum!!!) semmissé tehető a sikertelen kísérlet minden következménye.
Ha a VPS-emen elkeffentek valamit, akkor megáll a levelezésem, de ennél rosszab, hogy 2 barátom 3 cégénél is...
Viszont néha muszáj hozzápiszkálni, meg nem tudok itthonról bármit dinamikus IP mögül megcsinálni.
Szóval, ha úgy adódik, kísérletezek az éles rendszeren. Ezt remegő térdek és sikítófrász nélkül csak visszaállítási pont birtokában merném megtenni.
Az ördögnek azért véres a szeme, mert nem alszik.
És ha valami félremegy, kiadni egy systemback.sh -r
parancsot mennyivel egyszerűbb, mint újrarakni az egész rendszert? *
Nem volt még rá szükségem ott, de volt régen valamelyik desktopon, és tudom, hogy működik.
Minden gépen, aminek a telepítéshez vagy üzemeltetéséhez valamilyen szinten közöm van, hordoz legalább egy visszaállítási pontot.
Ha bármi bekrepálna, nem kell bandzsítani rajta órákig, meg nyomozni, hogy mit nyomhatott félre a nagyi, systemback.sh -r oszt' jó napot.
A legtávolabbi masina, amit szívességből istápoltam, Hegymagason üzemel. Gyárilag Endless OS-sel jött, hát azokat a maratoni telefonálásokat nem kívánom senkinek... Mikor végre eljutott hozzám a gép, mert erre járt a tulaj, lecseréltem Debian-ra, azóta nyugság van
Eleddig nem jött rá panasz, frissítések automatizálva saját szkripttel, de visszaállítási pont ott is van, "just in case"...
Nem akkora hülyeség ez, rengeteg időt és fáradtságot meg lehet(ne) vele spórolni - persze értem én, hogy fölösleges, mert akkor unatkozni fognak az alattvalók.
*: különösen igaz ez kockázatos műveleteknél. Pölö, VPS-en lecseréltem a 10-es Debian-t 11-esre, amikor még nem volt hozzá támogatott image a szolgáltatónál. Ha valami, akkor ez veszélyes mutatvány volt. Szerencsére sikerült, de ha valami balul üt ki, esélytelen visszacsinálni visszaállítási pont nélkül (mondjuk ez esetben a szolgáltatónál egy külső snapshotot is csináltattam átmenetileg -mintha Clonezillával leklónoztam volna a gép meghajtóját-, hogy egészen biztosan legyen mihez nyúlni baj esetén).