Talán OFF
a mester Volt, hogy csak harmadikra voltam elégedett a választásommal.
Az volt a mottóm: a telepítést is meg kell tanulni.
Nagy Gyula Én most így csinálom azt amit erősebb masinkákon ti virtual boxszal csináltok.
Én valóban szívesen telepítek VirtualBoxba, hogy az egyes fórumtémákban felbukkanó rendszereken megnézzem, pontosan mivel találkozik a kérdező, megpróbáljam reprodukálni és ha tudom kijavítani az általa jelzett hibát.
Mióta van két USB-s SATA adapterem (viszonylag) kockázatmentesen tudok a laptopokból kiszerelt régi merevlemezekre élesben is telepíteni rendszereket és azokat szükség esetén a gépeim között hordozni. (Szeretnék egyszer egy SSD-t is erre a célra, de van türelmem, így is jó, ki tudom várni.)
Egy ilyen adapter használatát jó szívvel tudom ajánlani Gyulának is. (De azért arra figyelni kell, nehogy a gépben lévő egyéb lemezeket keféld el véletlenül!)
Az idei legextrémebb nekem ebben a kategóriában ez volt:
UEFI-s laptopon lévő másolt Debian 11 mellé egy Legacy Debian 11 lett szintén másolva a másik rendszerpartícióra, mely magában így természetesen képtelen volt bootolni, az UEFI-s rendszer indította őt.
Mindkét rendszeren problémás lett, nagyon belassult a LibreOffice Writer, a hiba okát nem találtam meg, de az tény, hogy frissen telepített rendszeren nem jelentkezett. Az UEFI-s rendszert akartam újratelepíteni, de a Debian 12 Xfce Calamares telepítő fennakadt az amúgy szerintem hibátlan EFI-system partíción és nem lépett tovább.
Hatszor telepítettem fel a Debian Xfce-t a külső lemezre, mire hetedikre már neki mertem menni a munkalaptopnak, tudván, hogy a Graphical Install-t választva az EFI System partícióval sem lesz gond, az új rendszerre az összes fontos beállítást bizonyosan (kipróbáltan) át fogom tudni örökíteni, de amíg ez és a rendszer beállítása megtörténik, a régi bármikor indítható és (ha az LO tekintetében nehézkesen is, de) használható marad.
Aki tud adatot menteni és képes a rendszerét bármikor újratelepíteni, annak már elég nagy szabadsága van, hiszen nem függ külső személytől a rendszere. Ha mellé még a rendszermentést és -visszaállítást is tudja, az még jobb, akkor még újratelepítenie is ritkán kell majd.
Néha tesz egy új rendszert a régi mellé és szépen az újat is belakja.