Sziasztok! Szeretnék laptopot vásárolni, amire ubuntu-t telepítenék. Hétköznapi dolgokra használnám: böngészés, film nézés, YouTube, e-mail, szöveg szerkesztés, táblázat kezelés, ritkán képszerkesztés (gimp). Tudnátok laptopokat ajánlani? 130ezret szánnék rá, hasznátat nem szeretnék venni. Köszönöm!
Milyen laptopot vegyek Ubuntuhoz?
Arra amit írtál, már 4G ram elég. Újban már nem kapsz olyant ami ne felelne meg.
Kérdés a kijelző és a strapabíróság. Ha időtállót akarsz akkor jobb ha több memória van benne és sdd.
- Szerkesztve
Nagy Gyula amit írtál, már 4G ram elég.
Nagyon szűken, teszem hozzá.
GIMP-re már simán lehet kevés a szerkesztett kép méretétől és a rétegek számától függően.
survivor8700 hasznátat nem szeretnék venni. Köszönöm!
Pedig egy jó állapotú pár éves magasabb kategóriájú laptoppal szerintem többre vinnéd, mint egy vadi új fapadossal.
https://hardverapro.hu/apro/10_gen_magyar_asus_laptop_vil_bill_nvme_ssd_full_h/hsz_1-50.html
https://hardverapro.hu/apro/lenovo_thinkpad_t590_i5_8365u_16gb_512gb_ssd_windo_4/hsz_1-50.html
Ezek olyanok, hogy magamnak meg merném venni, az ár alapján neked lőtávolban vannak.
Ha én vásárlok a hwaprón, rendszerint próbálok alkudni.
- Szerkesztve
A keret nyilván meghatározza a lehetőségeket, de a 4GB memóriát gyorsan engedjük el. Ma már egy OS min. 4GB RAM-ot igényel, de ez csak az OS igénye, még semmi mást nem futtattunk.
Az alap a 8GB, amivel már szépen el lehet lavírozni, hogy legyen élmény is és ne érezzük úgy, kidobott pénz volt a beruházás. Amit hirtelen találtam:
https://www.arukereso.hu/notebook-c3100/msi/modern-15-a11mu-1025-9s7-155266-1025-p876069393/
A CPU modern, a GPU irodai alkalmazásra megfelel, sajna játékra, egyéb komolyabb dologra nem, de ebben az árban nem is nagyon lehet erre számítani.
Ami a legfontosabb, ennek a lapinak még 2 memóriahelye van, tehát később bővíthető, ami ma már ritkaság. Nekem egy erősebb tesója van meg, nagyon szupi, bevált kis gép.
Na, hoppá!
Úgy látom az árukereső még hozza, de ennyiért ez a gép már nincs. Gondolom akciós volt, csak már nem.
Hát ami utána a jön az ez:
https://www.emag.hu/msi-business-modern-15-a11mu-1026-15-6-fullhd-laptop-intel-i5-1155g7-8gb-256gb-ssd-iris-xe-graphics-efi-shell-magyar-billentyuzet-szurke-9s7-155266-1026-hu/pd/DZ5C5CMBM/?
Tudom drágább, de az említett előnyökön túl, ebben már I5-11gen CPU van, amibe már benne van az Iris Xe Graphics, ami nyilván nem egy dedikált kártya, de az említett felhasználásra már bőven alkalmas.
klt Azért ez így nem igaz.
Nyilván sarkítás, de én a mai világban az égvilágon senkinek sem ajánlanék olyan gépet, amiben 4GB memória van és az nem is bővíthető. (Az említett árkategóriában a lapik 95%-a ilyen.)
4GB memória már ma is szinte használhatatlanul kevés, holnap meg már biztosan. Egy új gépet ezzel a paraméterrel megvenni egyszerűen értelmetlen.
- Szerkesztve
tenkes
+1
Ma már én 8 GB RAM alatt nem ajánlok használt gépet sem senkinek még hétköznapi felhasználásra sem.
Ráadásul a témaindítóban még ez is ott van:
survivor8700 ritkán képszerkesztés (gimp)
Azért ma már szép nagy méretű fényképek vannak, egy ilyet megnyitni a GIMP-pel és jó sok lépésben szerkeszteni...
4 GB RAM ehhez biztos kevés.
csuhas32 Nem is kell nagyon nagy legyen a kép. A rétegek száma sokszorozza az igényt.
Ezért írtam, hogy erre hamar kevés lehet 4GB össz RAM
8GB a minimum. Annál kevesebb lehet pillanatnyilag elég, de gyorsan kompromisszumokra fog kényszeríteni, például nem lehet nyitva a kívánt számú böngésző fül, vagy be kell zárni a GIMPer, mielőtt fölmegyünk fécbúkot tekergetni...
A naplózó program is sokmindent megmutatott. Azt is, mikor kezd el (komolyabban) swapolni a gép.
Nálam legtöbbet az sdd hozott. A laptopom gyengébb procival, 4 G memóriával sdd-vel jobban teljesít, mint az asztali 8G memóriával, többszörös erejű procival és Hdd-vel.
1G memóriával xubuntu 14-gyel, kivárva a nagyon lassú swapolást, nem akadozik Firefox-szal a YouTube lejátszás. De ez már csak működőképességi játék. 2G memóriával már lehet Xubuntu 16 alatt Firefox-szal öregurasan netezni. Marika néninek a héten telepítettem egy húsz éves Samsung laptopra egy ilyen konfigurációt. Szerintem jól el lesz vele.
Abban igazatok van, hogy vannak nagyobb gép igényű alkalmazások. És abban is, hogy tovább növekedhet az oprendszerek és alkalmazások gép igénye. Bár nem tudom, a snap és a flatpak után még mit tudnak Linux vonalon kitalálni.
- Szerkesztve
survivor8700 130ezret szánnék rá
Ebben az esetben én valamilyen használt üzleti gépet néznék a hardveraprón. Új laptopot ennyi pénzért csak szemetet bocsánat, e-hulladékot lehet venni
meskobalazs Erre próbáltam utalni én is, bár az e-hulladék részben nem vagyok teljesen biztos.
- Szerkesztve
meskobalazs Esetleg ez még beleférhetne újonnan. Még 12. gen intel is lehetne, de annyira olcsónak tűnik, hogy nem hiszem annyira jó lehet minőségileg.
Inkább valami használt laptop megérné jobban.
Itt találtam még épp elfogadhatót, fogjuk rá. Esetleg az újracsomagolt laptop is megfelelhetne.
Emagon vettem én is már újracsomagolt laptopot, 2 éve 179k(dell inspiron 5402) még működik.
Szerintem 8GB ram azért nem baj ha minimum van a gépben. Inkább, Lenovo, HP, Dell vagy esetleg Asus,Acer
Emagon felhozatal
- Szerkesztve
gyoom Igen, szerintem is a 8 GB kb. a minimum ami alá nem érdemes menni. Ha mindenképp új gép kellene, akkor a fenti listából a ryzenes Ideapad 3 tűnik még jónak (annak bővíthető a memóriája is, ami a jövőállóság szempontjából fontos). Más márkából meg azt mondom, hogy 200k alatt ne vegyél HP-t meg Dellt, az a tapasztalatom hogy a Probook és Latitude szériák alatti termékeknél kritikán aluli minőségük van a gépeiknek. A konzumer szegmensben jobban teljesít az Acer, Asus, Lenovo.
meskobalazs A ryzenes ideapaddal csak óvatosan, mindenképp érdemes tesztelni linuxon. Kollégám ilyet vett, próbaképp megnéztem pár disztróval, de nem ment a billentyűzet, a touchpad, meg a wifi sem. Akkor még nem volt hozzá workaround sem. Végül az inteles tesóját vettem (IdeaPad 3 15ITL6), minden hibátlanul működik rajta. Kicsit drágább mint amennyit a témaindító kolléga szánna rá, de szerintem megért ennyi plussz költséget. (11gen corei5, 16GB RAM)
survivor8700 Jó kis gépnek néz ki, pláne ennyiért, de:
Nem találom, hogy van-e bővítési lehetőség memóriában, ez nem annyira probléma, mert a 8GB sem kevés, csak adott esetben, a jövőben kevés lehet.
A másik amit említettek, az AMD Ryzen vonal. Én is jobbnak tartom sok tekintetben, mint az Inteleseket, de valahogy az Intelesekkel kevesebb (lehet) a gond. Ez egy örök vita, linux szintem meg különösen.
Szóval, ha van lehetőség rá, akkor a legjobb a kinézett gépet, vagy ahhoz nagyon hasonlót kipróbálni egy live pendrájv segítségével, megy-e minden. Erre nagyobb helyen simán van lehetőség.
De, legalább neten rendelni a gépet, akár áruházi átvétellel is, mert akkor 14 nap van óvatosan ugyanúgy kipróbálni, és ha nem ok, akkor visszavinni.
- Szerkesztve
hepaly Nem működő billentyűzetet még nem láttam, de akkor ezek szerint olyan is létezik. Hulladék Broadcom wifit viszont valóban számtalant láttam Ez utóbbi mondjuk könnyebben orvosolható.
survivor8700 A matt Full HD IPS panel az elég jó, főleg ebben a kategóriában.
tenkes Ahogy utánanézem bővíthető a memória, de ezt érdemes ellenőrizni. Figyelembe kell venni, hogy ebből veszi le a videókártya a saját memóriáját, így a 8GB valójában kevesebb. +1 a 14 napos elállásnak.
- Szerkesztve
survivor8700 Jónak tűnik.
Remélhetőleg az ubuntu telepítés rendben megy, illetve minden funkció rendben működik. Majd csak teszteléskor fog kiderülni.
Sajnos a neten sem található pont erről a típusról, hogy működik-e bármiféle linux disztróval.
+1 a 14 napos elállás mellet ha mégsem megfelelő.