gyoom Próbáltam beazonosítani, rákeresni, és találtam pozitív visszajelzést, ami alapján bizakodó vagyok.
Az Acershop kínálata alapján ezzel látszik megegyezőnek:
https://www.acershop.hu/acer-laptop-termekek/acer-laptop/acer-aspire-3-a315-24p-r11r-ezust-matt-kijelzo-mar-3-ev-garanciaval-nxkdeeu01l/19691/

Abból a táblából:
https://linux-hardware.org/?view=computers&type=notebook&vendor=Acer&model=Aspire+A315-24P

Pedig azt szűröm le, hogy rendben lesz.

Családunkban vannak Acer masinák, régebbiek, de ebből a sorozatból: Aspier A315, Aspire A314. Az egyik inteles, a másikban valami gyengusz AMD van. Teljesen rendben vannak, működnek (több éve), nem hullottak szét, pedig az A314-et a nagy fiam nyüstöli rendesen.
MSI laptopom volt korábban, azért vettem meg, mert nagyon csábító CPU/RAM kombót kínált meglepően alacsony áron, de ezért cserébe nagyon hamar roncs lett belőle: normál használat mellett elkezdett magától összetörni, kezdte a zsanéroknál. Ez régen volt, azóta változtathattak rajta, de én MSI laptopot azóta nem szeretnék, és másnak sem merek ajánlani.

Memória tekintetében a dolog fixnek tűnik:
https://www.memorystock.com/memory/AcerAspire3A31524PR7VH.html
https://laptopmedia.com/highlights/how-to-open-acer-aspire-3-a315-24p-disassembly-and-upgrade-options/

klt Tegnap nézegettem és nekemis úgy tűnt, hogy forrasztva van a ram. Viszont ugyanezt a típust találtam laptopszalonnál ahol lehet kérni ram bővítést(amit lehet csak figyelmetlenségből hagytak bent).
    https://www.laptopszalon.hu/acer/acer-aspire-3-a315-24p-r8c0-nx-kdeeu-00h-laptop_68063-adatlap

A gép hivatalosan elvileg ezen a néven fut: Acer Aspire 3 A315-24P-R8C0 NX.KDEEU.00H
    Ezekből annyi számozás van, hogy nehéz kiigazodni szerintem.

Mikor magamnak kerestem laptopot akkor az "Ubuntu Certified" oldalon kerestem laptopokat utána néztem meg, hogy melyik legyen.
    Ezzel a linux-hardware oldallal még nem találkoztam.
    Google sem dobta fel nekem vagy egyszerűen csak nem vettem észre.
    Ez nekem is hasznos lesz ha késöbb linux disztróval kompatibilis gépet keresek. Köszi 🙂

Egyébként egy blog témának is elmenne, hogy keressünk linuxos gépet kb.

• klt kedveli ezt.

Amúgy leegyszerűsítve nagyjából bármit megvehetsz, ami már jó bő 1 éves technológia. Intel procit 2020-tól 2022-ig. AMD dettó, videókártyák dettó. Akkor kell bogarászni az ilyen oldalakon, amikor majdnem legújabb dolgot vennél. Persze nem árt az óvatosság. De nem kell tartani annyira, mint régebben.

Ne hallgass azokra akik szerint irreálisan alacsony RAM milyen szuper lesz majd neked. Ha nincs 16GB benne oda se köpj! Maholnap kevés lesz az nagyon már és gondolom nem veszel jövőre vagy két év múlva ismét új gépet.

Külsőleg hasonló HP laptopom van. Ha ilyet veszel, arra készülj fel, hogy napsütésben a billentyűkön lévő karakterek olvashatatlanok.
      Én úgy vettem, hogy a 8GB RAM két részletben, 2×4GB volt benne. Ez bővítéskor fontos info lehet.
      Egyébként 3 éves, MX Linux van rajt a kezdetek óta, problémám nem volt vele.

bartaszili Ne hallgass azokra akik szerint

A jelenlegi helyzet kipróbálható. A jövő valamilyen kabalák alapján vélelmezhető.
      A világ népesség változását is egy adott időszak extrapolálásával nagyon durvára vették. Aztán a valóság más lett.
      A miérteket és hogyanokat nem fejtegetem, mert megszólnak érte.
      Én azt javaslom, hogy egy kis rátartást számolva mindenki arra vegyen gépet amire használni akarja.
      A következő, hogy mindig a legszűkebb keresztmetszet a mérvadó. Ez úgy, hogy felhasználásonként változó, minek mennyire kell erősnek lennie. Példul, a grafikai/gamer gépeknél a grafikai résznek. Adatbázis kezelésnél és így tovább, a grafikai részt nem érdemes nagyon erősre venni.
      Megfontolandó az is, hogy most várhatóan sok olyan erős gép fog kikerülni a szemétdomb mellé (a piacra) amelyeknek csak az a hibája, hogy a régi verziójú biztonsági (kiszúrási) chip van benne. A Linux hajlandó működni ezeken a gépeken is.

lala2 És mit gondolsz erről? És arról, hogy ez erős motiváció a linuxra való átállásra.
        Az már túl mutat e fórum keretein, hogy korszak váltás idején járunk és ez sokmindenen változtat. Feltehetően a számítástechnikában is.

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula

Nagy Gyula És mit gondolsz erről?

Ha bekövetkezik (vannak kétségeim) Olcsó(bb) lesz a fincsi hardver, amin csak úgy szakajt a Debian 😃
          Én nennek örülnék. Aki Windows-hoz van kötve, annak szívás.

Nagy Gyula ez erős motiváció a linuxra való átállásra.

Ebből nem lesz sok, de bárcsak tévednék!

survivor8700 Ez sem rossz, bár ezzel megint nem segítettem 🙂
          Amit én (szigorúan én) fontosnak tartanék:

• min. 11. gen. i5 proci, azért az mert abban van benne először az Iris Xe Graphic, és azért intel, mert általában jobb a kompatibilitás
          • min. 8GB memória, ami bővíthető, mert a 8GB ma már alap, a bővíthetőség meg azért fontos, hogy ne kelljen 2 év múlva ezért cserélni az egészet, vagy mert bejön egy olyan felhasználás, amire most nem is gondolsz. Egyébként itt lehet trükközni, mivel pl. egy lapi 16GB memóriával sokkal drágább, mint egy 4-8GB-s lapi + 8GB, vagy 2x8GB RAM. Én is 8GB-tal vettem és az árkülönbözet feléből tettem bele még 8GB-ot. Ezért is fontos lehet a bővítési lehetőség.
          • ha van idő a cserére, akkor kinézni 3-4 befutó típust, nézni az árakat és ha akciós már azonnal le lehet csapni rá.

Én annyira nem bíznék abban, hogy a linux dicső hajnalaként, a használt piacot hamarosan elárasztják a bikaerős W10-es gépek (esetleg olcsón).

• 2025 ősze még egy bő év, és a Windows társadalom mindig kivár minden döntéssel, mivel a tapasztalatok alapján össze-vissza változnak a dolgok.
          • Az XP és a W7 is sikeres volt, a támogatásuk pedig igen elhúzódott, mert a felhasználók egyszerűen nem akartak váltani és ezzel a MS sem tudott mit kezdeni. Most pont ez a helyzet a W10 esetén is.
          • A Windows használó rendkívül makacs és találékony. Ha megszűnik a kedvenc OS támogatása, nem érdekli. Már most sem érdekli, mert rengetegen frissítés nélkül (mert szerintük az elrontja), vagy feltörve/széthekkelve használják. És nem csak magánemberek. A W7 (de az XP is) még kimutatható felhasználói táborral rendelkezik!
            Egy ilyen apróság miatt, tuti nem fognak gépet cserélni.
          • Az MS is láthatóan bizonytalan, mert pl. tavaly eldöntötték, hogy a W10-hez csak biztonsági frissítéseket ad ki és most mégis fejlesztések érkeznek, vagy már szinte biztosra állította mindenki, hogy a W12 2024 közepén megérkezik, most meg arról cikkeznek mindenhol, hogy a MS visszakozik, és a "W12" kiadást visszaminősítik a W11 következő változatának, a W12 pedig kivárja a W10 támogatás megszűnését.

Persze az is lehet, hogy tévedek....

• klt válaszolt erre.
          • klt kedveli ezt.

tenkes a "W12" kiadást visszaminősítik a W11 következő változatának

Valamiért az az érzésem, hogy itt hülyének nézés esete forog fenn.

Meg lehetne oldani, hogy kimondottan a témánál maradjunk és ne egymást szapuljátok?

Az olcsó gépek elavult régi technológia, szabadulnának tőle. Az újabbakba, amikben a processzor egy normál proci, nem láttam 8GB alatti ramot. Normál proci az i5, i7, gen 10 + felett. AMD vonalon hasonlóan Ryzen 5 és 7, de inkább 5000-es széria fölött. Ha valami 2 magos intel pentiumot veszel akkor kb ennyi erővel tüzijátékra is költheted a pénzed. Ezek a i3 meg Ryzen 3 inkább azért vannak, hogy csóróék zsebéből is kirántsák a zsét, de megintcsak nem időtálló befektetés. Van egy 2012-es model i5 laptopom, akkor volt benne 8GB ram. 2022-ben munkában használtam. Megérte az a gép az utolsó centig. Ma már döcög, tojást sütni jó, meg fűteni ha a ruszkik nem adnak gázt. Ha invesztálsz gépbe, időtállóba éri meg a legjobban, visszajön minden filléred kamatostul.

bartaszili Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy sajnos nem egyszerű elmenni a különböző CPU-k specifikációi között. Az Intel jellemzően funkciók szerint szegmentál, az AMD jellemzően magszám alapján, és ebből lehetnek anomáliák. Például egy magas órajelű, HQ szériás i5 lehet, hogy teljesítményben laposra ver egy ultrabookba szánt U szériás i7-et. Szóval érdemes konkrét modelleket összehasonlítani, önmagában a széria nem biztos hogy eleget mond.

meskobalazs
                Pont így van. Csak az átlag ember, aki megkérdezett mit vegyen, halvány lövése nincs semmiről. Aki nem kérdez, az már legalább annyival előrébb van hogy ismeri az Inteltől az i széria jó. Aki H-ra végződőt vesz, az már 16 GB ram alatt ugye nincs.

Az egészet azért írtam mert kimondottan zavar ha látom, hogy bárki 4 GB ramra navigálja rá az embereket. Telefonon is igen rossz lesz a felhasználói élmény. Ezek tények. Én se gondoltam volna hogy 2000-ben azon voltam hogy 200 kB alatt legyen egy weboldal, most meg csak a mozgó háttere némelyiknek 50 MB feletti és további 20 MB-ot szednek le a háttérben, majd szarul megírt javascript funkciók hazavágják a ramot, mert hozzá nem értő kezdőkkel programoztatnak ócsópnzé azok akik merdzsóval szaladgálnak mer jólmenő webódalaik vannak ...

bartaszili Úgy gondoltam, elhallgatok a témában. De mivel megtámadva látom magamat, annyit leírok, hogy fenntartom amiket mondtam. Debian 12 alól azzal a géppel netezek amit itt meglehetősen részletesen teszteltünk. Processzor és memória használatra is. Mindenki orra előtt.
                  A kritikán aluli erőforrás zabáló programozással egyetértek és ebből a javascriptet csak egy komponensnek látom a sok közöl. Nem részletezem, mert egyrészt nem ez a szakmám, másrészt süket fülekre találtam akkor amikor forszíroztam, nézzük meg legalább nagy vonalakban, merre kellene menni ha javítani szeretnénk az erőforrás hatékonyságon.
                  Tévedés ne essék, én is vagyok olyan helyzetben, hogy évente ötven, hatvan ezret ki tudnék gazdálkodni számítógépre és telefonra.

Nagy Gyula
                    Jól érzed. Ha veszek gépet akkor azt használatra veszem. Nem azért, hogy arra várjak hogy mikor tudom már használni. 2GB rammal is elmegy egy linux. De nem akarsz azon szkennelni 600dpi színes képet, és közben félig kész vagy a videó vágásával, a háttérben megy a youtube és nyitva van a Thunderbird amiben épp nyitva felejtettél vagy 5 levelet, és nem zártál be pár doksit. Szerinted milyen lesz ugyan ez 4 GB rammal?

Ezt szokták tetézni hardkor emberek hogy rakj bele HDD-t. Ja, vagy inkabb PATA133 HDD-t meg ISA portos videokártyát....

bartaszili Hangsúlyoztam, hogy adott feladatra.
                      XP-vel használtam levelező programot. A thunderbird ubuntu 16-tal túlterhelte a 2G memóriájú gépet. Annak idején úgy láttam, feleslegesen sok funkció van egyben a programban. Azóta nem foglalkoztam a kérdéssel.
                      A gyakorlatban is foglalkoztam a memóriával és a swapolós memória kezeléssel. A resource loggerrel élesben tesztelve.
                      Azt tapasztaltam, hogy a két ubuntu snapos program kivételével a többi vizsgált esetben jól működött. Szépen belapozta a központi memóriába azt amivel épp foglalkoztam. Úgy, hogy a film lejátszás is rendesen működött. Igen, a lapozást ki kell várni. 4G memóriánál megfontolandónak látom, hogy memória bővítés, vagy sdd.
                      Mivel én 8 bites géppel kezdtem ahol egy cigi volt egy program beolvasása a magnóról, számomra más a gép sebesség, mint azoknál akik mondjuk, az ezred forduló után kezdték.
                      Az is szokás kérdése, hogy az épp használton túl még mimindent tartunk nyitva.

Nagy Gyula
                        Egy mezei user mindent nyitva tart. Főleg a fiatalok. 200 tab nyitva a Chrome-ban, mert az mind kell. Szóval a 1.5GB ramot megerte az oprendszered tovabbi 1 GB minimum elment a böngészőre mert az biztos isten hogy alap beállításokkal használják, és a további szarok mind nyitva elvinnének még 2 GB ramot de annyi nincs. Úgy hasított 128MB rammal a Win98SE kikapcsolt swappel. Tomb Raider 1 intro videója szaggatás nélkül ment. Hát 4GB ma annyi mint akkoriban 32MB volt. Épp megy, de nagyon ne akarj semmi extrát. Álmodozni meg egyenesen tilos. Mari néninek csak az unokával messengerezni is kevés lesz már 18 hónap múlva. Nekem ez a fölösleges pénzkidobás kategória.