Még egyszer a Chromebookról
[törölve]
Htibi Betettem egy mikosdkártyát és egy pendrájvot. Az egyiknél bekapcsoltam a megosztás linuxal opciót, a másiknál nem. A doublecmd a megosztottat látja, a másikat nem. A gparted egyiket sem látja.
- Szerkesztve
Valami hasonlóval játszom épp én is. A Chrome OS Flex egy 32GB-s pendrájvon van, a rendszer 8GB-nek látja saját magát, így nem hajlandó a Linux alrendszert telepíteni, mivel ahhoz min. 10GB szabad hely kell. W10 alatt pedig nem találtam olyan particionáló programot, amivel megnövelhetném a helyet, amely a valós partíciókat látná, általában egy az indító mellet egy 28GB-os "üreset" találnak.
Valahol olvastam, hogy a Gparted lehet a megoldás, live rendszerről indítva, és a Flex-es pendrájvot piszkálva, elvileg minden működik.
Csak még nem volt időm kipróbálni.
[törölve]
Izgalmas.
[törölve]
$ cat /proc/partitions
major minor #blocks name
254 0 67576 vda
254 16 10485760 vdb
259 0 727040 pmem0
mi a pláne ezekben a Chromebookokban? azt látom hogy az emberek szert tesznek erre, aztán azon görcsölnek hogy legyen rajta rendes linux. minek veszel ilyet ha úgyse az kell, hanem valami más? miért nem egyenesen rendes standard laptopot veszel?
[törölve]
bartaszili Kaptam, már megszerettem.
bartaszili mi a pláne ezekben a Chromebookokban?
A felhasználási területük.
Kompakt hardver, stabil és optimalizált OS, hosszú üzemidő, felhő alapú használat, nagyobb tételben kifejezetten alacsony árszint. Gyakorlatilag főleg több felhasználós irodai és oktatási célra vannak kitalálva, ahol tömeges az alap felhasználás, fontos a biztonságos eltekerhetetlen működés.
Igazából erre nagyon jó kis gépek, csak nálunk viszonylag ismeretlenek.
[törölve]
Nekem kettő is van. Egy 14"-os HP és egy 11"-os Acer. Mindkettőt ajándékba kaptam.
Az Acert áttalakítottam linuxosra, egy Xubuntu 23.01-et tettem rá. Aztán vissza-csináltam.
Igazából nekem két problémám volt csak összesen. Az egyik, hogy korábban az összes dokumentumomat Libreoffice odc formátumban hoztam létre, amit aztán mivel a chromebookon nincsen Libreoffice, nem tudtam megnyitni sem. A másik, hogy van sok sd-kártyám és pendriveom, amiket nem tudtam felülírással megformálni, mivel ilyen ilyen program szintén nincs chromebookon rendszeren.
Végül egy asztali gépen az összes odc formátumú dokumentumomat áttalakítottam doc kiterjesztésű filévé. A pendriveket és sd kártyákat meg felülírtam filmekkel, aztán leformáztam őket, úgy ajándékoztam el.
Minden másban a chromebookok nagyon szerethető könnyű és gyors munkát tesznek lehetővé.
De például a linuxon nem tudtam használni a Freevoipdeal programot, amivel igen sokat telefonálok ingyen, vagy olcsón és igen kényelmesen, jó minőséggel.
Hát így.
[törölve]
Kétszer raktam a chromebookomra (Acer R11) Xubuntu linuxot és kétszer állítottam vissza. Volt alkalmam megküzdeni a problémákkal és megoldani őket. Volt alkalmam összehasonlítani a készülék nyújtotta szolgáltatásokat mindkét rendszeren. Maradtam a chromebook gyári rendszerénél. Persze minden megítélés szubjektív, de próbáltam törekedni az elfogulatlan megítélésére. Sokkal jobb a chromebook rendszere.
[törölve]
csuhas32 Tőlem biztosan nem, mert nekem kettő is van, de egyiket sem adom el. *<(;-)
csuhas32 Ez egy rajongói csoportosulás. Más a nézőpontunk. Nem veszünk Chromebookot! :-D
Kivéve én, mert én legfeljebb címerállat lehetek.
Ha Chromebook-ot kifejezetten nem is (egy darab nem olcsó, nem erre találták ki), de magát a rendszert Flex formában bátran ajánlom mindenkinek, akinek netezésre, vagy általános tanulásra kell egy OS, mert nagyon-nagyon baráti a gépigénye és kifejezetten felhasználóbarát.
És még Linux alrendszere is van!
- Szerkesztve
tenkes Talán emlékszel is, rányomtam én az erről indított témád kapcsán egy pendrive-ra a rendszert, és határozottan tetszett is, hogy lehet nyomatni rajta valamennyire egy Linuxot is, bár nekem végül annyira a kismillió partíciója miatt, meg mert nem is indult el minden gépemen nem jött be. Most meg látok itt is és a mint.hu-n is témát, hogy a Chromebookon nincs hang. Itt megoldották, de amott még nyitott az akta. Nekem ez sem hozta meg a kedvemet hozzá.
Én az Androidot se annyira komálom, szükségmegoldás a telefonon, közel sem jó számomra arra, amit egy számítógépen lévő rendszer nyújt. A szövegeket kijelölni, beilleszteni, formázni egy kínszenvedés. Ha onnan küldök be hozzászólást, akkor még az is előfordul, hogy parancsnál elhagyom a kóddá formázást.
Ugyanakkor van az ismerősöm, akinek az Android fekszik, azt ismeri a telefonján és ezért szereti a tabletjén is, azzal boldogul, szerintem neki az is jó, hogy ugyanott pötyög, ahol a szöveg megjelenik így ő könnyebben ír, sőt olyanról is tudok, akinek az írás nagy kihívás és kizárólag androidot használ, úgy keres a neten, hogy bemondja a mondókáját a mikrofonba.
Szóval természetesen el tudok képzelni olyan felhasználót, akihez passzol a Chrome OS / Chromebook, de azért nálam a sorrend fordított irányban: Android, Chrome OS, Linux.
Eddig nekem az jött le, hogy olcsó a Chromebook, de nem fut rajta jól a Linux, valamint könnyű rendszer a Chrome OS, de nem fut minden gépen és nem is annyira korlátlan mint egy Linux.
Maradnék a használt üzleti laptop + Debian kombinációnál.
csuhas32 Most meg látok itt is és a mint.hu-n is témát, hogy a Chromebookon nincs hang.
Mármint linux alatt. Az azért nem mindegy.
Persze nem olyan komplex a felhasználása, de nem is arra van kitalálva. Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt tippelem, a Windows/Linux/macOS felhasználók jó részének nincs is szüksége többre.
- Szerkesztve
tenkes Az lehet. Pedig a szabadság fontos szempont. Az olyan eszköz ami gyakorlatilag csak egy bizonyos rendszerrel használható szerintem rossz választás egy olyan eszközzel szemben amit lehet használni Windowszal, Linuxszal (Esetleg Androiddal vagy Chrome OS-sel?).
A 16 GB belső háttértár nálam szintén a döbbenet kategóriájába tartozik, a telefonomba tettek 128 GB-ot.
Ha kihasználatlanul hagyták akkor is ott volt végig a lehetőség, ami maga a szabadság. Amikor csak lehet, erről nem szabad lemondani. Én a szabadság rabja vagyok. :-)
Kizárólag a jelenlegi igényt kiszolgálni képes terméket addig jó használni, míg nem változik a környezet, akkor esetleg alakulnál hozzá, de egy ilyen erre nem kínál lehetőséget.
Én soha nem vettem kártyafüggő telefont sem.
Egyszer vettem egy gépet XP-hez. Fogalmam sem volt róla, hogy lesz rajta egyszer Win 7. Aztán ez lett első ubuntus élményeim hardvere. Ó, mennyi mindenből kimaradtam volna, ha csak Windowst lehet rajta futtatni!
Egy hete nyomkodtam előretepített Win 10-et is, háát azt se nekem találták ki, aztán mégis sokan használják. Ők tudják.