Hang: vagy csak az előlapi kimeneten, vagy csak a hátsón.
- Szerkesztve
klt Próbáljunk meg valamit!
Ahogy írtam, a switch-on-port-available modult vedd ki.
Automute nincsen akkor azt nem lehet kikapcsolni.
Viszont az alsamixer-rel vedd le a némított állapotot a kimenetekről, ez az "M" gomb megnyomásával tudod megtenni.
Ha "OO"-t látsz alul, akkor tud szólni,, ha "MM"-et, akkor némítva van. Legyen "OO" a releváns kimeneteken!
A jobbra-balra nyilakkal tudsz mászkálni az oszlopok között.
Az oszlopon a hangerőt a le/föl nyilakkal tudod tekerni, de szerintem ezt a pulseaudio is meg fogja majd csinálni.
A daemon.conf -ban én szeretem beállítani flat-volumes = no paramétert, számomra így sokkal logikusabb a hangerők kezelése. Keresd meg a beállítást, vedd ki előle a ; jelet, hogy hatásos legyen.
Indítsd újra a pulseaudio-t, aztán próba-cseresznye...
- Szerkesztve
klt Nem adtam fel, összeeszkábáltam valamit, ami nálam most úgy működik, amiről feltételezem, hogy jó lenne neked. Ehhez előbb nálad vissza kéne menni egy olyan állapotba, ami megfelel az alapbeállításoknak.
Amit most elértem:
Két kimeneti port (fejhallgató, line-out) egyszerre működik, van rajtuk hang.
Ha kihúzom a fejhallgatót, nem változik semmi.
Ha átváltok a fejhallgatóra, nem buzerálja el a line-out hangerejét
Ha átváltok line-outra, nem piszkálja a fejhallgató hangerejét
Tehát, mindkét kimenet hangereje teljesen külön állítható - széles határok között: itt megjegyzem, hogy 10% (-60dB) alatti hangerőnél továbbra is hatnak egymásra, szerintem itt a pulseaudio elkezdi szoftveresen csökkenteni a hangerőt. Például line-out szintjét lehúzva 0-ra, elhallgat a fejhallgató is, átváltva Pavucontrolban a fejhallgatóra viszont megszólal, miközben a line-out azért néma marad.
Érdekel ez a megoldás?
Folytatom, mert az Arch wikin szembeötlött egy opció, amit kipróbáltam, és így már tökéletesnek mondható.
Összefoglalom, mit csináltam, mert közben úgy alakult, hogy a következő napokban nem leszek gépközelben, telefonon meg képtelen vagyok normálisan írni.
Tehát, módosítottam az /etc/pulse/default.pa fájlt, az alapértelmezetthez képest ezek az eltérések:
#load-module module-switch-on-port-available
#kikommentelve, így hatástalan
load-module module-udev-detect ignore_dB=1
#ez javította meg a halkításnál tapasztalt furcsaságot
Az /etc/pulse/daemon.conf-ban a flatvolume paraméter nálam:
flat-volumes = no
Ez eltér az alapértelmezettől, viszont mindenhol így használom.
És a nagy varázslat....
Mielőtt bármit csinálnál, készíts egy mentést a /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/ könyvtárról, úgy mindenestül, mert ebben kell majd túrkálni, és ha valami félresikerül, legyen mihez visszatérni.
Tehát
sudo su
cd /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/
cp paths paths.bak -r
cd paths
Ezzel ott vagy a műtéti területen.
Még mindig a root terminálban, töröld ki az analog-output-ot, mert ez bezavar.
rm analog-output.conf
Ezután oda kell tenni két conf fájlt, amiket megszerkesztettem.
Még mindig abban terminálban:
wget -O analog-output-headphones.conf https://ungvar44.dynu.net/repo/pulsemod/analog-output-headphones.conf
wget -O analog-output-lineout.conf https://ungvar44.dynu.net/repo/pulsemod/analog-output-lineout.conf
Elvileg a wget felülírja így az ott tárolt két konfig fájlt.
Ezután elhagyhatod a root terminált, bezárhatod.
Saját jogú terminálban indítsd el az alsamixert, és állítsd be úgy, hogy az egyik képernyőképemen látod:
A releváns vezérlők a Master, Headphone, PCM, Front.
Ezek egyike se legyen némított állapotban, legyenek bekapcsolva (nálad valószínűleg BB jelzi), és a Mastert, valamint a PCM-et húzd föl, amennyire engedi.
A Headphone-t és Front-ot is beállíthatod, de remélhetőleg azt már majd a pulseaudio tekergetni fogja megfelelően.
Ezután indítsd újra a pulseaudio-t (nálam a pulseaudio -k után mindig magától újraindul), vagy jelentkezz ki- és be!
Aztán vizslasd meg, hogyan működik?
Ha nagy gáz van, és nem tudsz hangot kihozni, vagy nem látszik a pavucontrolban mindkét port, vagy nem tudom, bármi sikerülhetett rosszul, akkor a /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths.bak-ból másold vissza az érintett conf fájlokat (azt is, aminek a törlését mondtam).
De remélem, hogy úgy fog mködni neked is, ahogy nekem