Ubuntu 22.04.3 lts operációs rendszerem van.Fényképezőgépből kivettem az sd kártyát lementettem a képeket a gépre.
mert több fájlba volt. Letöröltem a képeket az sd kártyáról.GParteddel és a lemezkezelővel is.A kártya teljesen üres.Ha visszateszem a fényképezőgépbe felveszi a képeket.Az elözöleg gépre mentett képeket viszont nem tudom rámásolni az sd kártyára,mert azt írja nem én vagyok a jogosult.
Azt írja:
Hiba történt a fájl /mnt/usb-Generic-USB3.0...SD_201404081410-00:0 part1 mappába másolásakor.
Hiba az /mnt/usb-Generic-
USB3.0_CRW-sd_201404081410-0:0-part1/IMG_1187.JPGfájl megnyitásakor:Engedély megtagadva. Hogyan lehetek jogosult?

Kékfelhő
    Nézzük, kié. Szerintem a rooté lesz.
    ls -la /mnt/
    Amúgy miért nem a fényképezőgéppel formázod a fényképezőgép kártyáját?

Kékfelhő

Kékfelhő Letöröltem a képeket az sd kártyáról.GParteddel és a lemezkezelővel is.

Most ugyan nem ez a gond, de azt javaslom, hogy a jövőben fényképezőben formázd a kártyát! Úgy biztosan olyan fájlrendszer lesz rajta, amit az a gép jól tud kezelni.

Kékfelhő Engedély megtagadva. Hogyan lehetek jogosult?

Meg kéne nézni a jogokat azon a helyen, de nekem furi ez a csatolási pont.
      Hogy került az oda?

Sziasztok!
      Miután megírtam a levelet az Ubuntu.hun,tovább kisérleteztem.A letörölt sd kártyát betettem a fényképezőgépbe és készítettem egy felvételt.Visszaraktam a számítógépbe és a fényképező által a kártyába tett fájlba már betettem a régi képeket és látszodott a fényképezőgépben is.Ha a fényképezőgépben formáztam,arra nem tudtam a számítógépről a képet tenni. A képek között vannak telefonon készült képek ugyanolyan jpg formátumban.Viszont a fényképezőgépben ezek nem láthatók csak a számítógépben.Miért?
      Segítségeteket köszönöm.

Kékfelhő A képek között vannak telefonon készült képek ugyanolyan jpg formátumban.Viszont a fényképezőgépben ezek nem láthatók csak a számítógépben.

Valószínűleg a fényképezőgép más könyvtárból olvassa be a fájlokat, mint ahová a telefon mentette.

Kékfelhő Igen a rootot írta.

A számítógépen lehet root jogosultságú fájlkezelőt nyitni. Ezzel a fájlkezelővel a tulajdonságok/jogosultságok fülön általános írási-olvasási jogosultságot adni könyvtárakra és a tartalmukra is (rekurzív).
        Ha minden igaz, ez a kártyával átmegy a fényképgépre is.
        Érdemes a fényképgépről kábelen keresztül letölteni a képeket.

Nagy Gyula Ha minden igaz, ez a kártyával átmegy a fényképgépre is.

Biztos, hogy nem. Ugyanis az sd kártyája szinte biztos, hogy fat32. Azon meg nincsenek unix jogosultságok.

gytoth Biztos, hogy nem.

Valahogy mégis megvan, hogy az egyik kép olvasható, a másik nem. A Linux sem csak Unix jogosultságokat kezel.
            És nem csupán könyvtár, hanem állomány jogosultságok is vannak.
            Nem vagyok perfekt a témában, de frissítettem az emlékeimet amikor a Home könyvtáram áthelyezésével próbálkoztam.

Nagy Gyula Mármint maga a FAT32 nem támogatja a jogosultságkezelést, fájlméretbeli hátrányai ellenére ezért is maradt meg külső adathordozóknál, nincs hozzáférési probléma.

Nagy Gyula Valahogy mégis megvan, hogy az egyik kép olvasható, a másik nem.

SD kártyán a képet a fényképezők rendszerint DCIM nevű könyvtárba teszik. Ráadásul a gép használ valamilyen elnevezési sémát, példásul DSC_<sorszám>.JPG. Ami nem a DCIM-ben van sőt, azon belül is az adott gép saját nevű könyvtárában, azzal tuti, hogy nem foglalkozik a gép, és sanszos, hogy a mi a fájl elnevezési sémájából kilóg, azzal sem (bár ez utóbbiban nem vagyok biztos).

Nagy Gyula a Home könyvtáram áthelyezésével próbálkoztam.
              SD kásrtyára? 🤣

Kékfelhő Ha a fényképezőgépben formáztam,arra nem tudtam a számítógépről a képet tenni

1. Mi volt a hibajelenség?

2. Tulajdonképpen miért akarsz gépen RÁtenni képet? Az a fényképező dolga.

Kékfelhő A képek között vannak telefonon készült képek ugyanolyan jpg formátumban.

Miért akarod ezeket a fényképezőre átvinni?

klt Én is úgy kezelem, hogy fényképgép egy output eszköz: előállít képeket, amiket át lehet vinni más eszközökre.
                  Mi értelme lenne rátenni máshol készült bármit...

Közben született pár kérdés és válasz.
                    Abból amit Kékfelhő írt, az is kiderült, nem az okozza a problémát, hogy a kép nem ott van ahol lennie kell.
                    azt írta, hogy Linux alatt formattálta. Feltehetően, Fat rendszerűre. A könyvtár szerkezetet már a fényképezőgép írta fel. Eltérés van abban, hogy a formattálást hol csinálta meg.
                    Ha a fényképezőgépben, akkor a Linux felé írásvédett volt. Ha Linux alatt, akkor a fényképezőgépben nem volt látható az amit a számítógépről föltöltött. Nyilván ugyanabba a könyvtárba ahová a fényképezőgép is pakolja a felvételeket.
                    Mi más lehet ez, mint jogosultsági probléma?

klt SD kásrtyára? 🤣

Akár arra is próbálhattam volna. Az orrotok előtt kísérleteztem a másik meghajtón levő partícióra való áthelyezéssel. Azóta újra megnéztem és jó eséllyel a default és defaults közötti különbségen buktam el. Most sem tudom, hol tárolja a gép az ezekhez tartozó állományokat.

a mester Hanem? Még miket?

A DOS file attributumokat biztosan.

a mester Mi értelme lenne rátenni máshol készült bármit...

Talán azért, mert a kijelzőjével kép nézegető eszköz is.

Kékfelhő Tehát akkor az eredeti problémádat megoldottad. Az újabb kérdésedre meg biztosat senki sem fog tudni mondani, elképzelhető hogy a fényképezőgép csak a saját képeit hajlandó megnyitni.

Nagy Gyula Abból amit Kékfelhő írt, az is kiderült, nem az okozza a problémát, hogy a kép nem ott van ahol lennie kell.

Ezt hol írta? Csak annyit tudunk, hogy a kártyán vannak telefonnal készült képek, amiket nem lát, ha az SD a kamerában van. Hogy miképpen és hová kerültek ezek a képek, nem tudjuk.

Még egyszer: a FAT-on nincs jogosultság kezelés!