Ubuntu 22.04.3 lts operációs rendszerem van.Fényképezőgépből kivettem az sd kártyát lementettem a képeket a gépre.
mert több fájlba volt. Letöröltem a képeket az sd kártyáról.GParteddel és a lemezkezelővel is.A kártya teljesen üres.Ha visszateszem a fényképezőgépbe felveszi a képeket.Az elözöleg gépre mentett képeket viszont nem tudom rámásolni az sd kártyára,mert azt írja nem én vagyok a jogosult.
Azt írja:
Hiba történt a fájl /mnt/usb-Generic-USB3.0...SD_201404081410-00:0 part1 mappába másolásakor.
Hiba az /mnt/usb-Generic-USB3.0_CRW-sd_201404081410-0:0-part1/IMG_1187.JPGfájl megnyitásakor:Engedély megtagadva. Hogyan lehetek jogosult?
Képek másolása fényképezőgép SD-kártyájára
Kékfelhő Letöröltem a képeket az sd kártyáról.GParteddel és a lemezkezelővel is.
Most ugyan nem ez a gond, de azt javaslom, hogy a jövőben fényképezőben formázd a kártyát! Úgy biztosan olyan fájlrendszer lesz rajta, amit az a gép jól tud kezelni.
Kékfelhő Engedély megtagadva. Hogyan lehetek jogosult?
Meg kéne nézni a jogokat azon a helyen, de nekem furi ez a csatolási pont.
Hogy került az oda?
Szia!
Sziasztok!
Miután megírtam a levelet az Ubuntu.hun,tovább kisérleteztem.A letörölt sd kártyát betettem a fényképezőgépbe és készítettem egy felvételt.Visszaraktam a számítógépbe és a fényképező által a kártyába tett fájlba már betettem a régi képeket és látszodott a fényképezőgépben is.Ha a fényképezőgépben formáztam,arra nem tudtam a számítógépről a képet tenni. A képek között vannak telefonon készült képek ugyanolyan jpg formátumban.Viszont a fényképezőgépben ezek nem láthatók csak a számítógépben.Miért?
Segítségeteket köszönöm.
Kékfelhő Igen a rootot írta.
A számítógépen lehet root jogosultságú fájlkezelőt nyitni. Ezzel a fájlkezelővel a tulajdonságok/jogosultságok fülön általános írási-olvasási jogosultságot adni könyvtárakra és a tartalmukra is (rekurzív).
Ha minden igaz, ez a kártyával átmegy a fényképgépre is.
Érdemes a fényképgépről kábelen keresztül letölteni a képeket.
Nagy Gyula Ha minden igaz, ez a kártyával átmegy a fényképgépre is.
Biztos, hogy nem. Ugyanis az sd kártyája szinte biztos, hogy fat32. Azon meg nincsenek unix jogosultságok.
gytoth Biztos, hogy nem.
Valahogy mégis megvan, hogy az egyik kép olvasható, a másik nem. A Linux sem csak Unix jogosultságokat kezel.
És nem csupán könyvtár, hanem állomány jogosultságok is vannak.
Nem vagyok perfekt a témában, de frissítettem az emlékeimet amikor a Home könyvtáram áthelyezésével próbálkoztam.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Mármint maga a FAT32 nem támogatja a jogosultságkezelést, fájlméretbeli hátrányai ellenére ezért is maradt meg külső adathordozóknál, nincs hozzáférési probléma.
Nagy Gyula Valahogy mégis megvan, hogy az egyik kép olvasható, a másik nem.
SD kártyán a képet a fényképezők rendszerint DCIM nevű könyvtárba teszik. Ráadásul a gép használ valamilyen elnevezési sémát, példásul DSC_<sorszám>.JPG. Ami nem a DCIM-ben van sőt, azon belül is az adott gép saját nevű könyvtárában, azzal tuti, hogy nem foglalkozik a gép, és sanszos, hogy a mi a fájl elnevezési sémájából kilóg, azzal sem (bár ez utóbbiban nem vagyok biztos).
Nagy Gyula a Home könyvtáram áthelyezésével próbálkoztam.
SD kásrtyára?
Nagy Gyula A Linux sem csak Unix jogosultságokat kezel.
Hanem? Még miket?
Kékfelhő Ha a fényképezőgépben formáztam,arra nem tudtam a számítógépről a képet tenni
Mi volt a hibajelenség?
Tulajdonképpen miért akarsz gépen RÁtenni képet? Az a fényképező dolga.
Kékfelhő A képek között vannak telefonon készült képek ugyanolyan jpg formátumban.
Miért akarod ezeket a fényképezőre átvinni?
Közben született pár kérdés és válasz.
Abból amit Kékfelhő írt, az is kiderült, nem az okozza a problémát, hogy a kép nem ott van ahol lennie kell.
azt írta, hogy Linux alatt formattálta. Feltehetően, Fat rendszerűre. A könyvtár szerkezetet már a fényképezőgép írta fel. Eltérés van abban, hogy a formattálást hol csinálta meg.
Ha a fényképezőgépben, akkor a Linux felé írásvédett volt. Ha Linux alatt, akkor a fényképezőgépben nem volt látható az amit a számítógépről föltöltött. Nyilván ugyanabba a könyvtárba ahová a fényképezőgép is pakolja a felvételeket.
Mi más lehet ez, mint jogosultsági probléma?
klt SD kásrtyára?
Akár arra is próbálhattam volna. Az orrotok előtt kísérleteztem a másik meghajtón levő partícióra való áthelyezéssel. Azóta újra megnéztem és jó eséllyel a default és defaults közötti különbségen buktam el. Most sem tudom, hol tárolja a gép az ezekhez tartozó állományokat.
a mester Hanem? Még miket?
A DOS file attributumokat biztosan.
a mester Mi értelme lenne rátenni máshol készült bármit...
Talán azért, mert a kijelzőjével kép nézegető eszköz is.
Kékfelhő Tehát akkor az eredeti problémádat megoldottad. Az újabb kérdésedre meg biztosat senki sem fog tudni mondani, elképzelhető hogy a fényképezőgép csak a saját képeit hajlandó megnyitni.
Nagy Gyula Abból amit Kékfelhő írt, az is kiderült, nem az okozza a problémát, hogy a kép nem ott van ahol lennie kell.
Ezt hol írta? Csak annyit tudunk, hogy a kártyán vannak telefonnal készült képek, amiket nem lát, ha az SD a kamerában van. Hogy miképpen és hová kerültek ezek a képek, nem tudjuk.
Még egyszer: a FAT-on nincs jogosultság kezelés!