Sziasztok átnéztem a korábbi hasonló témákat, és találtam is egy "hasonló" bejegyzést itt ezt:

https://ubuntu.hu/d/44795-44795

amit persze nem tudok folytatni, hogy ott tegyem fel az én kérdésemet, mert már zárolva van. Ott megoldást adtatok egy Journald logolási kérdésre.
Nálam a Journald kb 4GB, ez még határeset, de egy NVMe SDD van a laptopomban, ami tizedmásodperces vagy rövidebb logolást eredményez egyfolytában, a syslog és a kern.log fájlokban. Ez annyit tesz, hogy egy munkahét alatt napi 10 órás géphasználat mellett, kétszer 15GB log fájl keletkezik, amiben állandóan ugyanaz az NVMe error van feltüntetve. 30GB hely egy hét alatt úgy, hogy a Bleachbit a saját alap beállításaival azt nem is pucolja ki, még ROOT jogokkal sem, az nekem zavaró, amikor azt az értesítést kapom, hogy elfogyott a hely a partíción. (Persze tudom, hogy a Bleachbitben is meg lehet adni direkt olyan könyvtárakat, amiket extra kipucolhat, de nem tudom hogy a /var/log/ könyvtár az megadható-e anélkül, hogy a linux elvesztene beállításokat, vagy lefagyna, vagy ilyesmi, mivel például a bleachbit memóriatörlése opció néha eredményez fagyást, néha meg 3-5 másodperc alatt végez, és megy tovább).

Nos attól még, mert NVMe error-t logol a rendszer, a gép virul, és röhögve megy, azaz látszólag nem produkál hibát a munkaidő alatt. A Bios elvileg támogatja a S.M.A.R.T. adatok küldését, (már ha érti az összeset amit az NVMe tud) de a linux nem tudja olvasni, (vagy értelmezni) azaz sem a smartmontool, sem a beépített lemezek program nem olvassa, így a particionálástól kezdve a telepítésig, minden S.M.A.R.T. nélkül történt meg. Abból indulok ki, hogy ez a logolási hiba oka is, mivel elvileg állandóan ki akarná olvasni, csak nem tudja.
A legjobb persze az lenne, ha a S.M.A.R.T. elérhető lenne, mivel az SSD támogat minden trim, garbage, és egyéb funkciót is, így gyakorlatilag az életideje növekedhetne meg, ha tudná a rendszerem, hogy milyen a jelenlegi állapota, és hova írjon. A BIOS a laptopomban a legutolsó amit kiadtak még 2023-ban, az NVMe is vadonatúj garanciális. Én naívan azt hittem, hogy a legutolsó Kernel már tartalmazza a Mushkin gyártó NVMe specifikációit, értelmezni a S.M.A.R.T. adatokat és meg fog szűnni az error jelentés, de sajnos nem így lett. Amúgy eddig elégedett vagyok a performance-ával is még akkor is, ha a teljes elérhető sebességnek, csak a felét tudja a laptopom elérni.
A problémát tekintve jelen pillanatban nekem már az is elég lenne, ha a fenti linkhez hasonlóan kapnék ötletet arra vontkozóan, hogyan tudom "leállítani" az értelmetlennek tűnő logolást, lehetőleg mind a kern.log mind pedig a syslog fájlokba. (Olyan párbeszéd a Linux rendszer irányába, hogy oké, tudomásul vettem a hibát, elég volt egyszer is megmondani, nem kell állandóan emlegetni dolog elég lenne, abbahagyhatja a folytonos logolást).
Nem korlátozni akarom a log idejét, vagy hosszát, hogy mikortól törölje, hanem megállítani, mivel tulajdonképpen ha állandóan ír a rendszer, akkor állandóan gyepálja az SSD szektorát, így annak élettartama csökken. Persze a korlátozással ugyan nem foglal többlet helyet, mert amit ír azt törli is, de mégis értelmetlenül logol és pocsékol energiát ami az akku élettartamát is kis mértékben csökkenti.

Kinek mi a tippje? Üdvözlettel Chris'

Utóirat, a Mushkin Tempestre azért esett a választásom, mert ezeket tudja:

• MEDS (Mushkin Enhanced Data-protection Suite) ensures valuable data is protected
  • Built-in LDPC ECC provides the most-powerful data correction level in use today
  • End-to-end data path protection
  • Global wear-leveling evens program/erase counts across data blocks to extend lifespan
  • Host Memory Buffer (HMB) supported (OS/driver support required)
  • SLC caching accelerates burst performance
  • L1.2 power mode support for ultra-low power consumption
  • NVMe Security Erase support
  • NVMe Deallocate function support (NVMe equivalent of TRIM command)
  • High-reliability 3D NAND flash
  • S.M.A.R.T. support
  • Temperature sensor
  • Power Consumption (Idle): 0.3W
  • Power Consumption (Active): 3W
  • klt válaszolt erre.

Chris75 amiben állandóan ugyanaz az NVMe error van feltüntetve.

Ezt kéne kinyomozni, mert a többi csak tüneti kezelés.
    Mi baja az nvme-nek?

klt Tudom hogy a kérésem tüneti kezelés, de abból indulok ki, hogy attól mert még a legfrissebb kernel sem kezeli le a Tempest SSD-t még nem feltétlenül az SSD a hibás, ahogyan mondjuk ha veszek egy nyomtatót ami nem HP vagy Canon és a kernel nem ismeri fel, attól a nyomtató még nem feltétlenül hibás. Egy Log file bemásolása ide segíthet(ne) csak mivel nagyon nagy, nehéz megnyitni egy szövegszerkesztővel.

Feb 14 13:57:55 chris-Latitude-5490 kernel: [ 5632.340282] pcieport 0000:00:1d.0: AER: Corrected error received: 0000:03:00.0
      Feb 14 13:57:55 chris-Latitude-5490 kernel: [ 5632.340289] nvme 0000:03:00.0: PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Physical Layer, (Receiver ID)
      Feb 14 13:57:55 chris-Latitude-5490 kernel: [ 5632.340291] nvme 0000:03:00.0:   device [1dbe:5216] error status/mask=00000001/0000e000
      Feb 14 13:57:55 chris-Latitude-5490 kernel: [ 5632.340293] nvme 0000:03:00.0:    [ 0] RxErr                 
      Feb 14 13:57:55 chris-Latitude-5490 kernel: [ 5632.342836] pcieport 0000:00:1d.0: AER: Corrected error received: 0000:03:00.0
      Feb 14 13:57:55 chris-Latitude-5490 kernel: [ 5632.342842] nvme 0000:03:00.0: PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Physical Layer, (Receiver ID)
      Feb 14 13:57:55 chris-Latitude-5490 kernel: [ 5632.342844] nvme 0000:03:00.0:   device [1dbe:5216] error status/mask=00000001/0000e000
      Feb 14 13:57:55 chris-Latitude-5490 kernel: [ 5632.342846] nvme 0000:03:00.0:    [ 0] RxErr 

Ugyanez ismétlődik gigabájtokon keresztül.

Chris75 Azt mondod, ugyanaz ismétlődik csilliószor. Elég lenne az az egy sor is.
        Aztán, nem tudom, ez segíthet-e, de találtam egy ilyet:
        https://askubuntu.com/questions/18970/is-there-a-way-to-suppress-one-specific-message-from-syslog

Create gksudo gedit /etc/rsyslog.d/01-blocklist.conf
        Add the following lines there
        :msg,contains,"Card not present on Slot(0-2)" ~
        :msg,contains,"Card present on Slot(0-2)" ~
        Reboot or service rsyslog restart

Nyilván más tartalommal kell neked, és remélem, systemd rendszeren is működik a módszer...
        Még nem tudom.

Még nem próbáltam SEMMIT mert nem is tudom mi a hiba. De mindjárt belenézek a linkbe.

• klt válaszolt erre.

Chris75 Aközben érkezett az infó, amit hiányoltam, miközben írtam a válaszom...

Szóval először pci=nommconf kernel paraméter hozzáadása, update-grub, stb és ha minden ilyen kísérlet sikertelen, csak akkor menjünk a logszűrés irányába.

Oké ez RELEVÁNS és NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM !!!
            Most akkor azt kérdezem hogyan tudok a boot paraméterekhez adni egy pci=nommconf opciót (gondolom sudo jogokkal, csak azt nem tudom hogyan. Terminál sudo és aztán micsoda?)

Chris75 Ezt a GRUB paraméterei között kell beállítani. A jelenlegi konfiguráció a /boot/grub/grub.cfg fájlban van, de nem elég ott átírni, mert ez egy automatikusan előállított fájl, az /etc/default/grub fájlt is módosítani kell. Na ezekben a fájlokba van egy ilyen sor, hogy:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

Ehhez kell hozzáírni így:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=nommconf"

Tetszőleges szövegszerkesztővel átírhatod, talán a legegyszerűbb parancssorból nanóval, például:

sudo nano /boot/grub/grub.cfg

Chris75

Chris75 Most akkor azt kérdezem hogyan tudok a boot paraméterekhez

Terminálban:
              sudo nano /etc/default/grub

Nyilván, a sudo kérdezni fogja a jelszvad.

Amikor megjelenik a szöveg, megkeresed a
              GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=
              kezdetű sort.

Valószínűleg ez van benne:
              GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

Ezt szerkeszted úgy, hogy ez legyen benne:
              GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pci=nommconf"

Ctrl-X kilép a nano-ból, ekkor kérdezi, hogy elmentse-e a változásokat. Igenlően válaszolj!

Ezután
              sudo update-grub
              futtatása, aztán pedig indíts újra a gépet!

Ha valóban ez volt a probléma, a log-áradásnak meg kell szűnnie.

Ujraindítottam a gépet, most várok 5 percet, bár a jelenlegi FRISS log fájlban nem láttam a hibát, ha ez így marad, akkor kiírom hogy megoldva. ADDIG IS KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET.

meskobalazs CSAK HOGY OKULJAK. Hogyan kerestél rá az én hibámra hogy egyből a releváns találatot kaptad meg? A hosszú általam közölt logfájlra kerestél rá és azt illesztetted be a kérdésbe?

Chris75 Konkréten erre a részletre kerestem rá:

AER: Corrected error received: 0000:03:00.0

klt
                  Erre az álltalad közölt variánsra annyit mondok, hogy ugyan nem próbáltam még ki, de ha kezdéskor a biosba belépve állítom az ottani opciókat, akkor ott lehetőség van a második M.2 slot "kiiktatására" BIOS szinten mivel a DELL azt a WWAN kártyának tartja fenn, de ha üres nem kell hogy menjen. Viszont simán lehet bele tenni M.2 SSD-t is, azaz lehet a gépemben wWAN kártya helyett egy NVMe és egy M.2 SSD is egyszerre, csak akkor ugyanazon a PCIe porton osztozik mindkettő, így lassab lesz a sebessége, mert hol erre, hol arra ír. Jelenleg ez a második SATA port üres, (bár amikor az M.2 kártyát az NVMe kártyára klónoztam átmenetileg mindkettő foglalt volt), mivel a WWAN az vagy 60 dollárért megrendelhető de kell hozzá antenna kábel is. (A SIM kártya foglalat gyárilag be van forrasztva az alaplapba, tehát az olvasható lenne ha van benne egy WWAN kártya is, csak hát nincs bekábelezve az antenna a kártyához).
                  Ezzel arra akartam célozni, hogy ha a biosból eleve deaktiváltam a második M.2 slotot, akkor elvileg nem is érzékelné a rendszer, hogy használatban vane vagy sem.

Nos menet közben eltelt annyi idő, hogy ez alatt lenne már vagy 100MB is a log fájl, de maradt csak 110KB tehát megoldódott a probléma !

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A GYORS SEGÍTSÉGET MINDKETTŐTÖKNEK !!!

• klt kedveli ezt.
                  Chris75 a következőre módosította a címet: Kern.log Syslog korlátozása Boot menü parancsal MEGOLDVA..

Mivel korábban írtam hogy a smartmontools nem ismeri fel az NVMe kártyát, és a jelenlegi telepített verzióm 7.2 de a jelenleg elérhető verzió magán a fejlesztői weboldalon 7.4 így az lenne a kérdésem, hogyan tudnám én azt beleszerkeszteni a 7.2 hejére? (Merthogy a remény hal meg utoljára, hogy a 7.4 talán már ismeri a Mushkin Tempest NVMe SSD-t). A synapticban a forráskód tárolók, vagy az instabil Romeo csomagok engedélyezése ezt megoldaná?

Ennyivel később: egy év