- Szerkesztve
Sziasztok átnéztem a korábbi hasonló témákat, és találtam is egy "hasonló" bejegyzést itt ezt:
https://ubuntu.hu/d/44795-44795
amit persze nem tudok folytatni, hogy ott tegyem fel az én kérdésemet, mert már zárolva van. Ott megoldást adtatok egy Journald logolási kérdésre.
Nálam a Journald kb 4GB, ez még határeset, de egy NVMe SDD van a laptopomban, ami tizedmásodperces vagy rövidebb logolást eredményez egyfolytában, a syslog és a kern.log fájlokban. Ez annyit tesz, hogy egy munkahét alatt napi 10 órás géphasználat mellett, kétszer 15GB log fájl keletkezik, amiben állandóan ugyanaz az NVMe error van feltüntetve. 30GB hely egy hét alatt úgy, hogy a Bleachbit a saját alap beállításaival azt nem is pucolja ki, még ROOT jogokkal sem, az nekem zavaró, amikor azt az értesítést kapom, hogy elfogyott a hely a partíción. (Persze tudom, hogy a Bleachbitben is meg lehet adni direkt olyan könyvtárakat, amiket extra kipucolhat, de nem tudom hogy a /var/log/ könyvtár az megadható-e anélkül, hogy a linux elvesztene beállításokat, vagy lefagyna, vagy ilyesmi, mivel például a bleachbit memóriatörlése opció néha eredményez fagyást, néha meg 3-5 másodperc alatt végez, és megy tovább).
Nos attól még, mert NVMe error-t logol a rendszer, a gép virul, és röhögve megy, azaz látszólag nem produkál hibát a munkaidő alatt. A Bios elvileg támogatja a S.M.A.R.T. adatok küldését, (már ha érti az összeset amit az NVMe tud) de a linux nem tudja olvasni, (vagy értelmezni) azaz sem a smartmontool, sem a beépített lemezek program nem olvassa, így a particionálástól kezdve a telepítésig, minden S.M.A.R.T. nélkül történt meg. Abból indulok ki, hogy ez a logolási hiba oka is, mivel elvileg állandóan ki akarná olvasni, csak nem tudja.
A legjobb persze az lenne, ha a S.M.A.R.T. elérhető lenne, mivel az SSD támogat minden trim, garbage, és egyéb funkciót is, így gyakorlatilag az életideje növekedhetne meg, ha tudná a rendszerem, hogy milyen a jelenlegi állapota, és hova írjon. A BIOS a laptopomban a legutolsó amit kiadtak még 2023-ban, az NVMe is vadonatúj garanciális. Én naívan azt hittem, hogy a legutolsó Kernel már tartalmazza a Mushkin gyártó NVMe specifikációit, értelmezni a S.M.A.R.T. adatokat és meg fog szűnni az error jelentés, de sajnos nem így lett. Amúgy eddig elégedett vagyok a performance-ával is még akkor is, ha a teljes elérhető sebességnek, csak a felét tudja a laptopom elérni.
A problémát tekintve jelen pillanatban nekem már az is elég lenne, ha a fenti linkhez hasonlóan kapnék ötletet arra vontkozóan, hogyan tudom "leállítani" az értelmetlennek tűnő logolást, lehetőleg mind a kern.log mind pedig a syslog fájlokba. (Olyan párbeszéd a Linux rendszer irányába, hogy oké, tudomásul vettem a hibát, elég volt egyszer is megmondani, nem kell állandóan emlegetni dolog elég lenne, abbahagyhatja a folytonos logolást).
Nem korlátozni akarom a log idejét, vagy hosszát, hogy mikortól törölje, hanem megállítani, mivel tulajdonképpen ha állandóan ír a rendszer, akkor állandóan gyepálja az SSD szektorát, így annak élettartama csökken. Persze a korlátozással ugyan nem foglal többlet helyet, mert amit ír azt törli is, de mégis értelmetlenül logol és pocsékol energiát ami az akku élettartamát is kis mértékben csökkenti.
Kinek mi a tippje? Üdvözlettel Chris'
Utóirat, a Mushkin Tempestre azért esett a választásom, mert ezeket tudja:
- MEDS (Mushkin Enhanced Data-protection Suite) ensures valuable data is protected
- Built-in LDPC ECC provides the most-powerful data correction level in use today
- End-to-end data path protection
- Global wear-leveling evens program/erase counts across data blocks to extend lifespan
- Host Memory Buffer (HMB) supported (OS/driver support required)
- SLC caching accelerates burst performance
- L1.2 power mode support for ultra-low power consumption
- NVMe Security Erase support
- NVMe Deallocate function support (NVMe equivalent of TRIM command)
- High-reliability 3D NAND flash
- S.M.A.R.T. support
- Temperature sensor
- Power Consumption (Idle): 0.3W
- Power Consumption (Active): 3W