Lassabb az Ubuntu mint a Windows
Xorg és Wayland alatt is ugyan azt tapasztaltam.
Talán Wayland alatt rosszabb volt, és így vissza álltam az X-re
ShakeryGO Illetve cáfoljatok meg, de nem az a hozzáállás, hogy az Ubuntu még egy kaputelefonon is elfut?
A géped ahhoz képest amin most írok, egy erőmű. Elvileg nem szabadna akadnia.
Tudtommal egy valami van ami problémát okozhat a Linuxnál, és ezen belül a Debian alapú disztribúcióknál.
Ez a virtuális futtatókörnyezetes konstrukciók. Az Ubuntunál ez a snap.
A snapos Firefoxnak durván nagy az erőforrás igénye a natív verzióhoz képest. Logikus, mert a böngésző még futtat a Weblapokról más nagy erősforrás igényű betéteket (Java és társai).
Emellett a snap tárolóból belefutottam egy Mahjonggba ami különlegesen nagy étvágyúnak bizonyult. A kettő együtt már megállította (kivárhatatlanul lelassította) a 4G memóriával bíró gépemet.
A neten vannak receptek snaptalanításra, a Mint flatpack talanítására.
Én az egyszerűség kedvéért áttértem Debianra.
Másoknak is segíthet, ha megírod, milyen programoknál, program kombinációknál tapasztalod a megtorpanásokat.
Érdekes lehet még, Hdd, vagy Sdd van a gépedben. Bár ennyi memóriával csak extrém esetben léphet be a képbe a swapolás.
Nagy Gyula
Friss indítástól kedve gondom, hogy nem elég reszponzív az egér, és megakad az alkalmazások felnyitása is, már akkor is amikor még semmi sem fut.
Jelenleg chrome-ot használok, de azt nem snapből telepítettem.
A majhong is fogja a gépet úgy, hogy csak fel van telepítve? vagy futás közben?
SSD, PCIe slotban, ez nem lehetne gond neki.
Meg BIOS-ban be van kapcsolva virtualization vezérlés, win-ben kellett a virtualboxhoz, ezzel is lehet gond? most egy pár kérdés felmerült bennem
- Szerkesztve
Plusz top-ban meg nvidia-smi ben nem látom, hogy ki lenne terhelve bármi is
ShakeryGO Illetve cáfoljatok meg, de nem az a hozzáállás, hogy az Ubuntu még egy kaputelefonon is elfut?
Már nem.
Az a mostani GNOME kifejezetten erőforrás igényes.
Kérdés, hogy az nvidia-t a "gyári" driver hajtja-e, vagy a nouveau?
inxi -Gxxx
meg fogja mondani.
Aztán a helyedben megpróbálnék egy Linux Mint-et (Ubuntu alapú, az Ubuntus receptek alkalmazhatók rajta), például MATE desktoppal. Azután nvidia zárt driverrel a MATE-en.
Szerintem fogsz találni olyan rendszert, ami gyorsabban reagál azon a gépen
ShakeryGO A majhong is fogja a gépet úgy, hogy csak fel van telepítve? vagy futás közben?
Csak az elindítása után. Ráadásul úgy, hogy az erősebbik gépemen is kiterhelte az egyik magot. Ami mégdurvább, hogy a program bezárása után is folytatta a háttérben.
klt fórumtársunk írt egy remek logoló szkriptet annak kiderítésére mi fogja meg a gépemet. Ebben látszott meg, hogy úgy állt be, hogy egyik erőforrás sem volt koppanásig kiterhelve.
Érdemes megnézni a swap foglaltságot és használatot is. Azt is, mekkora memória használat mellett kezd el pakolgatni. Bár ez Sdd esetén nem igazán látszik.
Az okosok azt is elmondták, van a rendszernek egy vészhelyzeti működése amellyel (akár órákig pár bájton dolgozva) megvédi magát az összeomlástól. Ehhez nem igazán értek, de feltételezem, a gépemet ez a két program valahogy ebbe a helyzetbe hozta.
ShakeryGO A majhong is fogja a gépet úgy, hogy csak fel van telepítve? vagy futás közben?
Csak futás közben. Az ő gépét fogja, de azt is csak a snap csomagos, és kizárólag azért, mert az egy gyenge gép. A tiéd nem az, nem kell ezzel foglalkoznod. Az NVIDIA meghajtóból próbálj ki egy másikat.
- Szerkesztve
csuhas32 Az ő gépét fogja, de azt is csak a snap csomagos, és kizárólag azért, mert az egy gyenge gép.
Innentől válik megint rossz ízűvé a dolog. Kipróbáltam a kombót egy processzor teljesítményben vagy tízszer erősebb és dupla annyi memóriával rendelkező géppel. Azt is beterhelte, csak az nem állt be tőle (elbírta).
Emellett igaz, hogy az a Mahjongg a bezárástól nem állt le. Tovább futott a háttérben a snap futtató környezetben, zabálva az erőforrásokat.
Ezzel PÁRHUZAMOSAN igaz valószínűleg a meghajtó gond.
A szoftverek programban be lehet állítani a telepítésnél és utólag is a zárt meghajtók (programok) engedélyezését. Ez esetben a frissítési ajánlatban is megjelenik a zárt grafikai meghajtó is.
Az érdemes-e foglalkoznia vele kérdésre a válasz, hogy a felhasználástól függ. Futtathat annyi és olyan programot egyszerre, hogy a gépe határára kerül velük.
klt inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU117GLM [Quadro T400 Mobile] vendor: Hewlett-Packard
driver: nvidia v: 535.154.05 arch: Turing pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16
ports: active: none off: DP-1,DP-3 empty: DP-2 bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 10de:1fb2 class-ID: 0300
Display: server: X.org v: 1.21.1.7 with: Xwayland v: 23.2.0
compositor: gnome-shell v: 45.2 driver: X: loaded: nvidia
unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa gpu: nvidia,nvidia-nvswitch
tty: 81x27
klt megpróbálnék egy Linux Mint
Viszont akkor ebben az esetbe, akár egy Ubuntu Cinnamon is segíthet nem? Hogy más legyen a display manager/window manager, vagy rosszul értem?
klt Azután nvidia zárt driverrel
Akkor még lehetőség, hogy amit az update centerben ír, hogy milyen driverek vannak akkor azokkal próba szerencse alapon próbálkozni?
Már csak az a furcsa számomra, hogy egyeseknél meg azt látom, hogy lazán fut az Ubuntu úgy ahogy van, legyen az bármilyen régebbi laptop vagy gép, akkor ennyire válogatós lenne?
ShakeryGO akár egy Ubuntu Cinnamon is segíthet nem?
A Cinnamon sem egy könnyed felület.
Ahogy nézem, a zárt drivert használod az nvidiához.
ShakeryGO kkor még lehetőség, hogy amit az update centerben ír, hogy milyen driverek vannak akkor azokkal próba szerencse alapon próbálkozni?
Megpróbálhatod...
ShakeryGO egyeseknél meg azt látom, hogy lazán fut az Ubuntu úgy ahogy van,
Én rettenetesen viszketek a GNOME-tól, a snap-tól meg egyenesen lábrángást kapok.
Szóval, ezek tekintetében elfogult vagyok, márpedig ezek ma az Ubuntu alapvetések, így a véleményem nem biztos, hogy mérvadó.
Nem mindegy, milyen videokártya van a gépben, és ahhoz milyen drivert használ.
Meg azt sem látod (vagy igen?), hogy ilyen esetben, amit említesz, az illető mennyit gépészkedett, hogy kihozza a maximumot a masinából?
Én azt gondolom, mindenképp LTS rendszerrel próbálkozz, a 23.10 nem az.
Az elérhető videodriverekt próbáld ki mindet! (Illetve, amelyikkel pöpecül viselkedik, annál állj meg, és jegyezd meg a verzióját!)
Aztán, ha kipróbálasz valamit az Ubuntu helyett, az legyen a először a Mint.
Akár Cinnamonnal is, hátha...
Aztán, ha szereted a "csak bekapcsolom és mindig működik, és sosem áll meg" érzést, jöhet a Debian
De ezt lehet ám sokat macerálni, mire pont olyan lesz, amilyet szeretnél, viszont utána gyönyörűen dolgozik.
ShakeryGO
Ezen az oldalon szo van errol a kartyarol - illetve az oldal aljan egy ajanlas az 545.23.06 beta
driverrel. https://askubuntu.com/questions/1461287/nvidia-quadro-t1000-mobile-graphics-driver-issue-ubuntu-22-04-2
ShakeryGO Viszont akkor ebben az esetbe, akár egy Ubuntu Cinnamon is segíthet nem? Hogy más legyen a display manager/window manager, vagy rosszul értem?
ShakeryGO Akkor még lehetőség, hogy amit az update centerben ír, hogy milyen driverek vannak akkor azokkal próba szerencse alapon próbálkozni?
Már csak az a furcsa számomra, hogy egyeseknél meg azt látom, hogy lazán fut az Ubuntu úgy ahogy van, legyen az bármilyen régebbi laptop vagy gép, akkor ennyire válogatós lenne?
A nouveau drivert használod.
Van NVIDIA kártya a gépemben. Ubuntu és Linux Mint alatt sem működött jól a novueau mehajtóval, mindkét rendszeren zárt meghajtót használok, szerintem így tökéletes.
csuhas@linuxmint:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] driver: nvidia v: 535.154.05
Device-2: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: nvidia
unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa gpu: nvidia resolution:
1: 1920x1080~60Hz 2: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti/PCIe/SSE2
v: 4.6.0 NVIDIA 535.154.05
csuhas@linuxmint:~$
Én azt gyanítom, hogy neked is ilyesmi fog megoldást hozni.
- Szerkesztve
klt Tényleg, elnézést, felületesen olvastam.
Kicsit szerencsére mindegy is melyiket használja, ha azzal nem jó, márpedig nem az, akkor próbáljon ki másikat. Csak legyen rendszer-visszaállítási pont és egy live kéznél, ha véletlen grafikus felület nélkül marad, vissza tudja csinálni.
Szerk: (OFF Én lehet, hogy még egy nomodeset-próbát is csinálnék, ha így jó, akkor tutira ezt a drivert kell cserélni.)
- Szerkesztve
klt Azért ezt idetenném a Snap és az Ubuntu védelmében:
csuhas@jammy:~$ snap list
Name Version Rev Tracking Publisher Notes
bare 1.0 5 latest/stable canonical✓ base
chromium 121.0.6167.160 2749 latest/stable canonical✓ -
core 16-2.61.1 16574 latest/stable canonical✓ core
core18 20231027 2812 latest/stable canonical✓ base
core20 20231123 2105 latest/stable canonical✓ base
core22 20231123 1033 latest/stable canonical✓ base
cups 2.4.7-3 1024 latest/stable openprinting✓ -
firefox 119.0.1-1 3358 latest/stable mozilla✓ -
gnome-3-28-1804 3.28.0-19-g98f9e67.98f9e67 198 latest/stable canonical✓ -
gnome-3-34-1804 0+git.3556cb3 93 latest/stable canonical✓ -
gnome-3-38-2004 0+git.efb213a 143 latest/stable canonical✓ -
gnome-42-2204 0+git.ff35a85 141 latest/stable canonical✓ -
gtk-common-themes 0.1-81-g442e511 1535 latest/stable/… canonical✓ -
hunspell-dictionaries-1-7-2004 1.7-20.04+pkg-6fd6 2 latest/stable brlin -
snap-store 41.3-71-g709398e 959 latest/stable/… canonical✓ -
spotify 1.2.26.1187.g36b715a1 74 latest/stable spotify✓ -
csuhas@jammy:~$
Az én újnak igazán nem mondható gépemen egy Ubuntu 22.04 van, mint látható, nincs leszedve róla a Snap.
csuhas@jammy:~$ inxi -a
CPU: quad core Intel Core i7-4770 (-MT MCP-) speed/min/max: 1137/800/3900 MHz
Kernel: 6.2.0-1014-gcp x86_64 Up: 3m Mem: 2448.6/15897.6 MiB (15.4%)
Storage: 2.42 TiB (46.8% used) Procs: 306 Shell: Bash 5.1.16 inxi: 3.3.13
csuhas@jammy:~$
Terhelem néha virtuális géppel, olykor veszek fel videót és megpróbálom megvágni is. Soha nem tapasztaltam akadást vagy lassulást.
Amit @ShakeryGO ír hibajelenségként, az szerintem csakis azzal függ össze, hogy nincs jól meghajtva a jelenlegi rendszer alatt a videokártyája, ha megtalálja a jó drivert, azzal jól fog működni a gépe Ubuntu, Mint, Debian vagy bármely más Linux alatt is.
Nagy Gyula
Ne OFF-olj már minden témát szét! Köszi!
klt A Cinnamon sem egy könnyed felület.
Mármint ugyan úgy nem egyszerű mint a GNOME? vagy, hogy hw igényes ugyan annyira?
klt Ahogy nézem, a zárt drivert használod az nvidiához.
Nem csináltam semmit, feltelepítettem frissítettem és ez volt alapból, rákerestem NVIDIA oldalon és ott is gyárilag ezt ajánlotta, ezért reménykedtem, hogy hátha jó valamire, de úgy tűnik nem
klt Meg azt sem látod (vagy igen?)
Nem... és ugyan ez jutott esze,be akkor is amikor leírtam
klt mindenképp LTS rendszerrel
Igen ez volt az alap koncepció
klt Ubuntu helyett, az legyen a először a Mint
Rendben az lesz köszönöm a tippet (DistroSea-n megnéztem, és annyira nem tűnt gáznak a cinnamon, de ez ízlések és pofonok)
- Szerkesztve
csuhas32 nomodeset-próbát
Megnézem majd, ha az adott gép elé kerülök, átnyomkodom a drivereket és hátha van eredmény, bár kicsit szubjektív a vizsgálat sajnos, mert a számok nem igazán mutatják, hogy jobb, vagy sem.
Nomodset-tel is megpróbálom, és ha semmi akkor váltok HanaMontana Linuxra.
Legalább így már van honnan kiindulni
csuhas32 Ne OFF-olj már minden témát szét! Köszi!
Félig OFF. Ezt kérlek, fejtsd ki bővebben. A kérdés az volt, mikből adódhat, hogy egy meglehetősen erős masinka akadozik.
Ebben az egyik vonal a nem igazán jó videó meghajtó.
A másik, hogy a rendszerben mi mennyi erőforrást eszik.
Ezek mellett van még az ami a videó meghajtónál is szerepel, hogy mi lehet nem igazán jól megírt, mi lehet a konstrukcióban bugos.