Videokártyák Ubuntu alá
Ha jól szűrtem le a témákból, akkor az olyan dolgok, mint a 3D-s játékok, a videokártyával végeztetett renderelések vagy bitcoin-vadászat terhelik le igazán őket, ilyeneket a te felsorolásodban nem látok, csak a 3D tervezést vélem olyannak, ami picit igénybe veheti a kártyát, szerintem a többiek által ajánlott Radeon RX-eknek ez nem lesz gond, bár természetesen nem tudom, milyen szédületes sebességgel forgatod a nyomtatásra szánt remekeket. Ha a SUSE-ra felteszel egy VirtualBoxot, jól fog majd abban futni az a címben emlegetett Ubuntu.
Emlékeim szerint a megjelenítőd is „csak” FullHD, az szerintem nem kihívás semelyik dedikált kártyának.
Nekem egy NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] van a legjobb gépemben. Azért ez, mert a gépet használtan vettem, úgy, hogy egy ilyen új videokártyával adták és ez így akkor nekem nagyon jó vételnek tűnt.
Gondom nincs vele, szépen kezelik a különböző Debian (alapú) disztribúciók, de nem használom ki, így az én tapasztalásaim vélhetően nem lesznek relevánsak a más dedikált kártyákkal való összehasonlításra.
Olyan játékokat is fel tudnék telepíteni, futtatni, melyeket az előző gépemen nem volt lehetőségem, mert a minimális követelmények közé tartozik a dedikált videokártya megléte, nézhetnék UHD felbontású filmeket is (és bár ezeket kipróbáltam, pipa, működik), de a jelek szerint nincs igazából ezekre szükségem, mert a mostani rendszerem már nem is végeztem ilyen tevékenységeket.
A gyakorlat azt mutatja, hogy leggyakrabban olyan dolgok futnak, melyekhez ez nem is kellene (böngésző, irodai alkalmazás, Skype videohívással, néha egy kis GIMP, ilyesmik).
Ritkán küldöm meg picit a gépet, a maximum, hogy két monitor üzemel, az egyiken egy virtuális gépben fut egy rendszer, amit esetleg rögzítek, aztán kicsit játszadozom a felvétellel.
Még soha nem éreztem, hogy ennek a videokártyának a határait feszegetném, ha úgy veszem bevált.
OFF
Segíteni nyilván nem tudok, se asztali gépem, se Ubuntum (SUSE), de kíváncsi vagyok, mi lesz a választott kártya.
ON
Elvileg ez a legújabb támogatás Radeon vonalon:
https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-amdgpu-unified-linux-23-40-2
- Szerkesztve
tenkes Épp az lenne szerintem a lényeg, hogy ezt el lehet felejteni A nyílt forráskódú
radeon amdgpu illesztőprogram ott van a kernelben, az embernek semmi dolga vele. A zárt cucc csak az OpenCL-hez kellhetne.
- Szerkesztve
csuhas32 Igen, nVidia is lehet jó, nekem is az van (GTX1080Ti pillanatnyilag), de a tapasztalat azt mutatja, el kell fogadni a zárt drivert. Mintha volna olyan emlékem, hogy a a mester KDE-t szeret használni. Ez az nvidia-val kalandos lehet, ha meg kacsingat a Wayland felé, akkor a sajtát tapasztalatom azt mondatja, hogy KDE+nvidia+Wayland felejtős, használhatatlanul sz@r kombó.
Nekem amúgy a videós dolgok miatt nagyon bevált az nvidia.
meskobalazs Na ugye, hogy nincs se asztali gépem, se Ubuntum!
- Szerkesztve
sömike OFF
Nem tudom van e állami támogatás erre?
OFF
Én az "állami" támogatásokat úgy éltem meg, hogy a felvett hosszú távú építési hitelem kamatait utólag megemelték. Amikor meg a gyerekeim után családi pótlékot kaphattam volna, azt éppen megszüntették.
Anno a Sulinet programban kapott a fiam fényképezőgépet, meg LCD monitort. Azokra volt akkora kedvezmény, hogy meg tudtam venni.
ON
- Szerkesztve
a mester csak éppen IGP nem jutott bele
És azt nem lehet kicseréltetni egy olyanra, amiben van IGP? Régebben vetted át mint 14 nap vagy nem online vásároltad?
Ha az alaplapon van neki kivezetés, akkor ez is opció lehet esetleg. Lehet olcsóbb (és még talán kevesebbet is fogyaszt), mint egy videokártyát venni, amire amúgy nincs is szükséged.
Fogd rám, hogy én választottam a procit és kész.