csuhas32 egy update-grub-bal megtalálja.

Ebben nem vagyok biztos, hogy pont így van Suse-nál is.
Haloványan rémlik, mintha valami mkconfig*** szerű izébizékkel kéne játszadozni.
De lehet, hogy már ott is van update-grub.

klt Az EFI-s rendszer lehet Ubuntu, az csak arra kell, hogy beindítsa a Zsuzsit. ;-) Aztán ki tudja, lehet, hogy megtetszenek a színei az új videokártya által.

csuhas32 2012-ben vettem a fiamnak egy laptopot. Ubuntut kért rá, azt kapott. Akkor nem tetszettek a színei, azóta nem láttam élőben.
      Első linuxos perceimtől fogva SuSÉ-s és KDE-s vagyok, bár akkoriban kipróbáltam sokfélét, kényszerből azóta is párat, de köszönöm, erre a pár hónapra-évre maradok a SUSE mellett.

tenkes Nem ismersz...
      Nálam az út a cél. Addig érdekes egy gép, amíg elkészül. Utána már unalmas. 🙂

A legelső benyomás, hogy alig van hangja. A proci ventije 600-on pörög.
      Nem hajtottam még meg semmivel, a 3D tervezés igazán engem terhel, ha néha összekötök két vonalat, a gép pillanatok alatt tudomásul veszi. Nem akad akkor sem semmi, ha netán kamerán nézem a nyomtató haladását. (Igazából ez volt a kegyelemdöfés az előző gép számára.)

A felhasználói "élmény" hardveresen oké, szoftveresen negatívból indulva már átlépte a nullát 🙂
      Új rendszert tettem fel, ami mindig picit más, mint az előző, most meg 15.3-ról 15.5-re ugrottam.
      Keresem az újabb KDE-ben az eddig megszokott dolgokat, szentségelek, módosítok, visszacsinálom, megszokom.

Eddig sosem hibernáltam: vagy ment a gép, vagy leállítottam. Esetleg néha lelőtte a monitort, ha elmentem vacsorát csinálni, de amúgy futott minden.
      Most meg ha magára hagyom, 5 perc után lelövi a monitort, aztán ő is elmegy aludni, csak a tápled villogása mutatja, hogy ő figyel. Érdekes, hogy eddig a monitorom nem kapcsolt ki, ha elvette a gép a videojelet, én szoktam kikapcsolni, ha tudtam, hogy nem kell.
      Most meg szól, hogy nincs jel a kábelen, és önállóan kikapcsol. A ha a gépet felélesztem, akkor a monitort kézzel kell újra bekapcsolnom.

Negatívan éltem meg, hogy PS2-es billentyűt már nem kezel. Az egyetlen itthon található USB-s billentyűzet multimédiás. Rengeteg plusz gombot el bírtak helyezni rajta, de az ű betű csak a kettévágott enter tetején fért el. Sejthető, hányszor nyomok enter helyett ű-t.
      A multimédiás gombok viszont működnek, tudok halkítani, hangosítani, leállítani, folytatni... Egyikre még a calculator is előjön. Semmit nem tettem érte, ezt a linuksz csinálja out-of-the-box.

(Megjött a postás, meghozta a csomagomat. Indulhatok boltba.)

csuhas32 Én egy rendesebb USB billentyűzetre tippelek. Mert van azért olyan, ahol rendes méretű az Enter 🙂

Nem nyert!
          Március végén hatalmasnak látszó akciókat lökött elém az Ali, és rendeltem pár ezt-azt a nyomtatókhoz. Mert a 3D nyomtató olyan, mint a pestis: megfertőzi, aki kapcsolatba kerül vele. Két éve a lányom is kapott egyet, remekül tudta használni a makettjei készítéséhez (építész szak). Szóval az övéhez is találtam kiegészítőt, a hét csomagból ma megjött kettő.

Ma jöttem rá, hogy van egy ilyenem:
          https://www.atenpro.hu/ATEN-Adapter-USB-2x-PS/2-UC100KMA
          Szerintem legalább tíz éves, akkor az ára még olyan 2-3000 volt.
          Nem kopott el a használattól, csak emlékeim szerint volt vele valami gond. RPi-re dugtam vele billentyűt-egeret, mert így csak egy portot foglalt. Csak a Pi volt hogy eldobta az USB-t, és akkor meg kellett nyomni a doboz hasán a "Wake Up" gombot.

a mester
            Én nemrégiben dobtam ki egy olyan billentyűt, amin még DIN csati volt és átalakítóval ment PS/2-re. Már el is felejtettem, hogy volt ilyen...

Még használatban van az a húsz éves PS2 csatlakozású billentyűzetem amellyel a hwsw-be is irkáltam. Nemrég végeztem rajta nagy karbantartást.

a mester
            Én tavaly decemberben vettem msi alaplapot és van rajta PS/2 csatlakozó (intel lga1700) tehát nem régi. Szerintem most is gyártanak alaplapot amin van PS/2 csati. De ez is utólag.

a mester Mivel a te témád, ha van hozzá kedved, választhatsz egy hozzászólást legjobb válasznak, de nem hiányzik, a lényeget nem befolyásolja.
            Reményeim szerint a kezdeti nehézségek leküzdése után összeállt a konfiguráció, melyet hosszú ideig fogsz tudni megelégedéssel használni. Örülök neki!

Ennyivel később: 15 nap