a mester
Nekem van egy ASUS RX 570 kártyám teljesen használaton kívül. Szívesen oda adom ha szükséges.
Videokártyák Ubuntu alá
KiralyMarta
Szerintem ebben az évben ettől jobb ajánlat nem lesz.
Grat. Mártának és a kártyának is.
- Szerkesztve
sömike
A mester az email címemre megírhatja hova kell küldeni a kártyát, mert én Isaszegen lakok és általában hétfőnként Pestre megyek. Email: ...
(Szerk: Remélem nem veszik érte a fejemet, de lekaptam a nyilvános felületről az email-címedet, nehogy rácuppanjanak a robotok. Átküldtem a (mester_????kukucfree...) címre kvázi privátban, azt gondolom, így megtalálja. csuhas32)
KiralyMarta
Köszönöm.
- Legjobb válasza mester állította be
KiralyMarta
Köszi, nagyon kedves vagy, de türelmetlen voltam, és már megrendeltem az 550-et.
Húsvétkor telepíteni és átköltözni szeretnék.
- Szerkesztve
klt Várom a postást, ráérek nosztalgiázni.
A dolog 2001-ben indult.
Akkor vettem azt a gépházat, amit azóta használtam. A bele többször változott, igaz, legutóbb olyan 2013-ban. Azóta csak egy nagyobb merevlemez érkezett bele.
Aztán idén, hogy pluszba kapom a nyugdíjat, (meg a 13.-at), úgy döntöttem, hogy lecserélem a gépet. Most a házat is, mert USB-kivezetésnek teljesen híján van, igaz, hekkeltem rá DIY.
Szóval: Chieftec ház, Chieftec tápegység.
Belefér rendesen a táp a házba? Lópikulát! Van egy nyelvecske, ami icipicit feljebb engedi csak be a tápot, emiatt a táp 4 csavarjából csak 3 illeszkedik, a negyediknek esélye sincs bemenni a lukába.
Az ominózus nyelvecske meg rálógna a 120 mm-es veti hűtőrácsára. Szerencsére be tudtam nyomni a hűtőrács alá, nem kellett házat faragni.
Az alaplap szinte logikusan rácuppant a távtartókra, bár a távtartók beszerelésénél Chieftecék optimisták voltak: 6-ot becsavaroztak, a maradék 3 zacsiban jött, nekem kellett belegóznom.
A tápegység "moduláris", vagyis csak azokat a drótokat kell bedugnom, amiket tényleg használok is.
És itt jön a válasz a kérdésedre: ennek az RX550-es videónak nincs szüksége pluszban 12 Voltra, elég neki, amit a PCIe-ből felvesz. Tehát igazad is van , a tápegységen most tényleg nincs rajta a VGA 12 v-os vezetéke.
És a következő amália: a gép összelegózva, bekapcsol, és nincs kép a monitoron. Hm! Mi lehet rossz? Elcsipogná a bajait, csak rossz a csipogó?
Logikus lépés: kivettem a memóriákat, és indítás. Szerencsére csipog, szóval a VGA-ra is csipogna, ha gondja lenne.
HDMI kábelt cseréltem egy tartalék 50 cm-esre, és lett kép. Vissza az eredetit: azzal is van kép. X-akták.
Beszereltem az asztal alá, és persze ismét nincs kép.
Két monitor, két kábel, egyiken sincs kép.
Közelről megvizsgálva a helyzetet: a VGA hátlapjának van egy vastagsága (szabványos?). A gépház hátsó falán a kitört fedél mögött ott a VGA, kb. 2 mm-re. A hátlap is picit gyárilag hullámos(szabványos? minden ház ilyen).
Szóval a VGA kábelek (pontosabban a HDMI és DP kábelek) nem mentek be eléggé a kártyába, nem volt érintkezés, nem volt kép. Megoldás? Szike! A kábel dugójának fekete műanyag borításából lefaragtam 1.5-2 mm-t (ahogy sikerült). Azóta hallhatóan bepattannak a kábelek a helyükre.
És ha valaki azt hinné, hogy itt a kánaán, és a hepiend, az nagyot téved!
Tegyük fel a gépház oldalát. Na de mibe akad el? Hát a procihűtő olyan magas, hogy kinyomja a ház oldalát. Pedig csak akkora teljesítményűt vettem, ami a proci gyári adatai szerint a turbo TDP-hez elég kell legyen.
Itt nem a szike segített (de majdnem): a hűtő tetejére a gyártó felcsavarozott egy látványosnak gondolt műanyag takarólemezt, hogy ne a kopasz csöveket bámuljuk. Ezt a lemezt az elrejtett két csavarját felderítve eltávolítottam, és máris befér a házba.
Aztán persze húsvétkor rajzoltam hozzá minimalista takarólemezt, amit a két gyári csavarral a helyére tettem.
A hosszú hétvége fele meg azzal telt, hogy a régi két vinyóm tartalmát kicsit cenzúrázva felmásoltam az újra.
Sajnos ez a lap UEFI-s, így egyelőre elveszítettem a lehetőségemet, hogy el tudjam indítani egyik régebbi rendszeremet. De sebaj, pár hónap, és kijön a rendszer 15.6-os kiadása, és ismét két élő rendszerem lesz.
Hát így telik egy nyugdíjas villamosmérnük húsvétja.
- Szerkesztve
a mester Sajnos ez a lap UEFI-s, így egyelőre elveszítettem a lehetőségemet, hogy el tudjam indítani egyik régebbi rendszeremet.
Én úgy tudom, hogy olyan Legacy rendszert, aminek az indítója a legacys rendszer rendszerpartícióján van, egy kis csalfintasággal be tudsz bootolni UEFI-s lapon. Kell hozzá egy UEFI-s rendszer, ami egy update-grub
-bal megtalálja. A gép bekapcsolása után az UEFI-s rendszer GRUB-ját indítod, abban ott a legacys rendszer bejegyzése, azt választod és kész.
a mester
Nezd meg a BIOS / UEFI-t hogy van-e benne "CSM" opcio? Ha van, -> enable.
Igy a legacy, es az EFI-s telepitesu rendszerek is indulnak.
Ha ujabb ... Class 3: UEFI-s vagy Class 3+: UEFI-s az alaplap, akkor mar nincs benne CSM opcio.
A Class 3+ -osnal meg mar a secure boot sem kapcsolhato ki.
csuhas32 2012-ben vettem a fiamnak egy laptopot. Ubuntut kért rá, azt kapott. Akkor nem tetszettek a színei, azóta nem láttam élőben.
Első linuxos perceimtől fogva SuSÉ-s és KDE-s vagyok, bár akkoriban kipróbáltam sokfélét, kényszerből azóta is párat, de köszönöm, erre a pár hónapra-évre maradok a SUSE mellett.
tenkes Nem ismersz...
Nálam az út a cél. Addig érdekes egy gép, amíg elkészül. Utána már unalmas.
A legelső benyomás, hogy alig van hangja. A proci ventije 600-on pörög.
Nem hajtottam még meg semmivel, a 3D tervezés igazán engem terhel, ha néha összekötök két vonalat, a gép pillanatok alatt tudomásul veszi. Nem akad akkor sem semmi, ha netán kamerán nézem a nyomtató haladását. (Igazából ez volt a kegyelemdöfés az előző gép számára.)
A felhasználói "élmény" hardveresen oké, szoftveresen negatívból indulva már átlépte a nullát
Új rendszert tettem fel, ami mindig picit más, mint az előző, most meg 15.3-ról 15.5-re ugrottam.
Keresem az újabb KDE-ben az eddig megszokott dolgokat, szentségelek, módosítok, visszacsinálom, megszokom.
Eddig sosem hibernáltam: vagy ment a gép, vagy leállítottam. Esetleg néha lelőtte a monitort, ha elmentem vacsorát csinálni, de amúgy futott minden.
Most meg ha magára hagyom, 5 perc után lelövi a monitort, aztán ő is elmegy aludni, csak a tápled villogása mutatja, hogy ő figyel. Érdekes, hogy eddig a monitorom nem kapcsolt ki, ha elvette a gép a videojelet, én szoktam kikapcsolni, ha tudtam, hogy nem kell.
Most meg szól, hogy nincs jel a kábelen, és önállóan kikapcsol. A ha a gépet felélesztem, akkor a monitort kézzel kell újra bekapcsolnom.
Negatívan éltem meg, hogy PS2-es billentyűt már nem kezel. Az egyetlen itthon található USB-s billentyűzet multimédiás. Rengeteg plusz gombot el bírtak helyezni rajta, de az ű betű csak a kettévágott enter tetején fért el. Sejthető, hányszor nyomok enter helyett ű-t.
A multimédiás gombok viszont működnek, tudok halkítani, hangosítani, leállítani, folytatni... Egyikre még a calculator is előjön. Semmit nem tettem érte, ezt a linuksz csinálja out-of-the-box.
(Megjött a postás, meghozta a csomagomat. Indulhatok boltba.)
- Szerkesztve
Mennyi új funkció! Remek.
a mester Megjött a postás, meghozta a csomagomat
Csak nem egy ilyen van a csomagban? https://hu.akyga.com/termekek/110-adapter-ak-ad-14-usb-ps-2.html