kokopo Vendor AMD vs. Vendor intel. Szerintem egyértelmű 😉

klt
    Meglehet oldani a manualis valtast, vagy hogy mindig az AMD-t hasznalja a rendszer ?

kokopo

kokopo Meglehet oldani a manualis valtast

Nem egyformán gondolkodunk. Az én nézőpontomból azzal meg van oldva a manuális váltás, hogy egy programot el tudok indítani úgy, hogy az a dedikált GPU-n fusson. Semmi értelme a zenelejátszót arra uzzítani, bár lehetséges.
      A GPU igényes progit kell azon futtatni, a többinek meg untig sok az integrált.

kokopo vagy hogy mindig az AMD-t hasznalja a rendszer ?

Nem tudom, ilyen gépem már régen volt. Akkor le tudtam kapcsolni BIOS-ból a dedikált GPU-t, de olyat nem tudtam, hogy csak a dedikált menjen.
      A laptop kijelzője fizikailag az integrált GPU-ra van huzalozva, szóval kétlem, hogy lehetséges lenne kihagyni a játékból...
      De ha lehetséges is valahogy, nincs értelme...

klt
        Ertem
        Csak macerasnak tartom, hogy kulon inditgassam a GPU igenyes progikat.

• klt válaszolt erre.
          • Legjobb válaszkokopo állította be

kokopo Az indítóját szerkeszd át az olyannak, és kész.
          Aztán az mindig dGPU-n fog menni.

kokopo
          Van egy parancsod: DRI_PRIME=1 program_neve
          Az én elképzelésem szerint bizonyos alkalmazásokat érdemes ezzel a kártyával indítani, a többinek jó az integrált.
          Persze a fenyő se akarja parancssorból indítani ezeket a programokat.
          Mennyi ilyen programod van? Arra tippelek, hogy nem sok.
          Én magamnak lehet, hogy készítenék ezeknek a programoknak az eltérő nevű indítóikont az ~/.local/share/applications-be, vagy akár az /usr/share/aplications-be.
          Kérdezném az okosabbakat:
          Az eredeti indító exec= sorában env előtaggal kellene ehhez valamit tenni vagy egyszerűen beírnia DRI_PRIME=1-et elé?

csuhas32 exec= sorában env előtaggal kellene ehhez valamit tenni vagy egyszerűen beírni?

DE függő is, de igen.
            Exec=env DRI_PRIME=1 program_neve
            KDE-nél külön mezőben van az "env", és hibás is így beírva.

Nem lehet 2 jo valaszt bejelolni "legjobb valasz kivalasztasa-ra" 😒
              Koszi sracok (klt, csuhas32), ez a modszer tetszik es bevalt.

kokopo Nem lehet 2 jo valaszt bejelolni "legjobb valasz kivalasztasa-ra"

Oda se neki, két legjobb nem lehet egyszerre, ez logikus. A holtversenyhez meg előbb meg kellene halni, szóval jó ez így. :-D
                Használd sok örömmel a rendszered és a géped!

klt DE függő is, de igen.

Ezt én véletlenül értem, de azért lefordítanám a szlengben kevésbé jártasak számára is. :-D
                Asztali környezettől is függ, de alapjában véve igen.

• klt válaszolt erre.

klt Azt tettük.

Igen. Ti a fájl szerkesztésével. Én az ikonra jobb klikk módszerre gondoltam.

klt Arra emlékeztem, hogy ezt már valahol írtad, de mintha lett volna konkrétan az is, hogy KDE-n hogy van ez, de azt sajnos nem találtam meg.
                  Feldobtam virtuálisba egy Debian 12 netinstből egy KDE-t.
                  Az Asztalra kimásoltam az /usr/share/applications-ből a gimp.desktop-ot.
                  A 213. és 214. sor tartalma:

Exec=gimp-2.10 %U
                  TryExec=gimp

Jobb egér-> Tulajdonságok, az Alkalmazás fülön az Enviroment Variables mezőbe beírtam:
                  DRI_PRIME=1

és elmentettem az ikont.

Az ikont a Kate-tel megnyitva azt tapasztaltam, hogy a sorok átvariálódtak, az Exec= sor a 68. lett
                  Exec=env DRI_PRIME=1 gimp-2.10 %U
                  Ma is tanultam valamit. Köszönöm szépen!

• klt válaszolt erre.
                  • klt kedveli ezt.

csuhas32

csuhas32 Ma is tanultam valamit.

Én is! 😃

Mert amikor próbálgattam a KDE-t, mindegyre rosszul esett neki, hogy a parancsrészre rutinból beírkáltam az env... részt...
                    Folyamatosan elküldött vele a fenébe, mire észrevettem (pedig nincs eldugva 😃 ), hogy van ott egy külön mező ennek, oda beírva jó lett.
                    Mivel a KDE végül nem vált be nekem, nem néztem bele mélyebben, csak elraktároztam az emlékezetemben, hogy ott van valami, amire majd adott esetben figyelni kell... 🙂

Ennyivel később: 14 nap