- Szerkesztve
A saga folytatódik...
Új hír, hogy a MS közzétette a W10 támogatási időn túli frissítéseinek árazását. Legalábbis vállalati környezetben. Ez várhatóan gépenként 45-61 dollár között fog mozogni az első plusz évben.
Az apropóját a hírnek az adja, hogy jelenlegi állás szerint:
- 2025 őszén a W10 támogatása megszűnik.
- A további frissítések magánszemélyeknek is elérhetőek lesznek, de még nem tudni hogyan és mennyiért.
- A W12 - bár mindenki azt várta - vélhetően nem fog 2024-ben megjelenni, csak talán 2025-ben (és még ez sem biztos)
- Egyes számítások szerint a W10 megszűnése kb. 240 millió olyan, egyébként használatban lévő gépet érint, amelyek nem felelnek meg a W11 követelményeinek.
Ezekkel a gépekkel mit lehet kezdeni?
- tovább használni támogatás nélkül
- lecserélni
- másik oprendszerrel használni (reálisan Desktop Linux, vagy ChromeOS Flex)
Szerintem a helyzet eléggé kaotikus, de egyben izgalmas is!
- Korántsem vagyok biztos ebben a 2025-ös leállásban, mivel a W10 elterjedése nagyon magas, a W11 alacsony, a W12 meg ki tudja mikor lesz valóság
- A Windows felhasználók nem arról híresek, hogy egy olyan apróság, mint a támogatás leállása zavarná őket. Pláne azt, aki eleve szürkén használja. + A W7 esetén is megfigyelhető volt, hogy a vállalti frissítések, egy idő után leszivárogtak "okosba" az otthoni gépekre is.
- Ha, mégis igaz a 2025, de az MS olyan támogatási díjat talál ki, ami jelképes (pl. komment szerint az edu változatnál 1 dollár), akkor azt a jogtiszta és komoly felhasználók simán kifizetik. Tegyük fel, 10 dollár egy évre. Ezen én sem gondolkodnék. A MS a vállalati előfizetők miatt úgyis elkészíti a frissítéseket. Ha abból a 240 millió gépből, csak 0.5% előfizet, az (10x1,2m) 12 millió dolcsi, amiért csak le kell hajolni.
- Nem gondolom, hogy sokan dobnák ki a hardverüket csak emiatt. A használt gépek piaca nőni fog, hiszen nyilván többen fognak gépet cserélni, vagy korábban, mint normál esetben, de kidobódni csak az fog, amelyik már kb. amúgy is.
- A megoldások között biztosan ott lesz az egyéb OS-re átállás. Nem hiszem, hogy tömegesen, de egy ügyes marketing biztosan hoz pár százalékot a szemfülesebb disztróknak.
Meglátjuk. Nekem is van egy W10-es gépem, ami még huszáros, de W11-nek a CPU miatt nem felel meg.
Tud valaki ajánlani rá egy jó Linuxot?