A saga folytatódik...
Új hír, hogy a MS közzétette a W10 támogatási időn túli frissítéseinek árazását. Legalábbis vállalati környezetben. Ez várhatóan gépenként 45-61 dollár között fog mozogni az első plusz évben.
Az apropóját a hírnek az adja, hogy jelenlegi állás szerint:

• 2025 őszén a W10 támogatása megszűnik.
  • A további frissítések magánszemélyeknek is elérhetőek lesznek, de még nem tudni hogyan és mennyiért.
  • A W12 - bár mindenki azt várta - vélhetően nem fog 2024-ben megjelenni, csak talán 2025-ben (és még ez sem biztos)
  • Egyes számítások szerint a W10 megszűnése kb. 240 millió olyan, egyébként használatban lévő gépet érint, amelyek nem felelnek meg a W11 követelményeinek.

Ezekkel a gépekkel mit lehet kezdeni?

• tovább használni támogatás nélkül
  • lecserélni
  • másik oprendszerrel használni (reálisan Desktop Linux, vagy ChromeOS Flex)

Szerintem a helyzet eléggé kaotikus, de egyben izgalmas is!

• Korántsem vagyok biztos ebben a 2025-ös leállásban, mivel a W10 elterjedése nagyon magas, a W11 alacsony, a W12 meg ki tudja mikor lesz valóság
  • A Windows felhasználók nem arról híresek, hogy egy olyan apróság, mint a támogatás leállása zavarná őket. Pláne azt, aki eleve szürkén használja. + A W7 esetén is megfigyelhető volt, hogy a vállalti frissítések, egy idő után leszivárogtak "okosba" az otthoni gépekre is.
  • Ha, mégis igaz a 2025, de az MS olyan támogatási díjat talál ki, ami jelképes (pl. komment szerint az edu változatnál 1 dollár), akkor azt a jogtiszta és komoly felhasználók simán kifizetik. Tegyük fel, 10 dollár egy évre. Ezen én sem gondolkodnék. A MS a vállalati előfizetők miatt úgyis elkészíti a frissítéseket. Ha abból a 240 millió gépből, csak 0.5% előfizet, az (10x1,2m) 12 millió dolcsi, amiért csak le kell hajolni.
  • Nem gondolom, hogy sokan dobnák ki a hardverüket csak emiatt. A használt gépek piaca nőni fog, hiszen nyilván többen fognak gépet cserélni, vagy korábban, mint normál esetben, de kidobódni csak az fog, amelyik már kb. amúgy is.
  • A megoldások között biztosan ott lesz az egyéb OS-re átállás. Nem hiszem, hogy tömegesen, de egy ügyes marketing biztosan hoz pár százalékot a szemfülesebb disztróknak.

Meglátjuk. Nekem is van egy W10-es gépem, ami még huszáros, de W11-nek a CPU miatt nem felel meg.
Tud valaki ajánlani rá egy jó Linuxot?

Ha te fogod használni, akkor Debian 12 Xfce, ha a nagymamád, akkor Linux Mint Cinnamon.

tenkes Kell javallat? Nem a zorinokkal vagy barátságban?

Amúgy karbon neutrális a Windows Update. Az nezavarjon hogy ezévben csak ő miatta 24 munkaóra veszett kárba, uram bocsá dekarbonizálódott vagy mi a fene... Összehasonlításnak nagyon fájna ha azt mondanám hogy ellenben linuxon egy órám se ment levesbe ezévben? Az egyikért fizetni is kell a kettő közül. Az egyik nagyságrendekkel lassabb a másiknál. Aki nem hiszi, járjon utána maga, én megtettem.

Az én "nagy gépem" (nem nagy szám már, de a maga korában igen combos volt.. --> AMD FX8350 (8x4Ghz) proci, 32 GB RAM (DDR3), 512 GB SSD, RX 580 VGA. A W11-nek nem felel meg, pedig izomból kitolná a kívánt órajelet, RAM-ot, VGA-t... /cserébe sokat eszik/ . Nem fogom azért kidobni, mert a "nagytesó" -nak ez az üzletpolitikája... használok továbbra is Linux-ot (az legalább nem nyavalyog)!

tenkes
    Mit szolnal egy Zorin OS 17.1 Pro-hoz (torrentel letoltve?) 🙂

Hát, ha már mindenki ajánlja lehet, hogy kipróbálom azt a Zorint! 🙂
    Igazából tényleg nem tudom, mi lesz a W10-es gépekkel.
    Számomra nyilván az lenne a legideálisabb, ha mehetne tovább Windows alapon. Ebben bízom leginkább.
    Linux alapon is van pár szoftver, amit natívan tudnék használni, és ott megvan a virtuális gépek lehetősége is, ha szükséges. A ChromeOS nekem nem annyira klappol felhasználásban, netes/multimédiás gépnek talán túl sok az a lapi, de nem zárom ki a lehetőséget.
    És az sem lehetetlen, hogy majd lecserélem egy egyszerűbb, de modernebb, és a Windows miatt nekem jobban megfelelő gépre.
    Ha ez utóbbi, akkor először ezen a fórumon keresek vevőt rá, hiszen az Ubuntu is vígan ellenne rajta még jó sokáig.

tenkes Hát, ha már mindenki ajánlja lehet, hogy kipróbálom azt a Zorint!

Gyakorlatilag, amit olvastam róla (nem telepítettem még, és nem is ültem előtte).

"A Zorin egy Linux-disztribúció, melynek alapja a Debian és az Ubuntu (LTS). Fizetős Pro változatán elérhetőek Windows és macOS stílusú felületek is."
      -Wikipédia-

Nekem ebből az jön le, hogy ha fizetsz is érte akkor csak úgy néz ki, mint a Windows vagy a macOS. De attól még egy *.deb alapú linux. Szerintem ezt ingyen tudja a Debian és az Ubuntu is. Ami az alapja...

lala2 Köszönöm a tippeket, nagyjából ismerem is azokat, de nem próbálkozom velük.
        Szerintem maga a Windows ár/érték arányban a legolcsóbb fizetős szoftver. Komplett OS, ami magában is képes szinte mindenre, amire egy átlagfelhasználónak szüksége van, szinte minden létező hardver támogatja, a hozzá kapcsolódó informatikai környezet pedig gyakorlatilag végtelen, számtalan valóban ingyenes, vagy olcsó szoftverrel. Az XP óta csak gyárilag előtelepített lapikat veszek, ahol az OS ára eleve minimális, arról nem is beszélve, hogy a W7 óta simán előfordul, hogy a gép hamarabb feladja, mint ahogy a licenc (W7-W8-W10).
        Ez a W11 hardvermizéra most bekavart, de pl. az én említett gépem 2016-os, ami ugye 9 év a W10-el, amire nem mondhatom, hogy túl kevés.

Ezzel most nem a Windowst hájpolom, csak arra szeretnék rámutatni, hogy miért nem éri meg (legalábbis nekem) folyamatosan az OS-el küzdeni, azt várva, hogy az MS épp milyen kiskaput zár be.

Arról ne is beszéljünk, hogy a plusz biztonsági kockázatokhoz érteni is kellene, én meg tudom, hogy nem értek hozzá.

Ja, meg nem is szabad! 🙂 (hogy ez miért nem elsőnek jutott eszembe(?), biztos a szabadszoftveres környezet az oka)