klt Igen ez egy csoport a másik olvassa cikket keresi a kikapcsolás lehetőségét a harmadik semmit nemtud az egészről.

tenkes
    Nem vagyok benne teljesen biztos, de óvatos becsléseim szerint ez a "Copilot+ PC" nem a Dél-Kelet Magyarország átlagkeresetéhez igazodik... Szóval mire elavult lesz, addig talán én is tudok majd venni! (remélem fut rajta a Linux is!)

[OFF]
    Ferrárit csak azért nem vennék, mert nincs rajta vonóhorog...
    [ON]

KiralyMarta Én is lelkesedem, szeretnék is idővel egy Copilot+ gépet, mert brutál potenciált látok benne sok területen.
      A Recall-t meg egyelőre kikapcsolnám 🙂

Bigyó bácsi Már csak párat kell aludni:
        https://blogs.microsoft.com/blog/2024/05/20/introducing-copilot-pcs/

De, addig nem árt gyűjteni rá:
        Az Copilot+ PCs-modellek kezdő ára $999 USD. Ez egy becsült viszonteladói ár; a tényleges árak ettől eltérhetnek.
        https://www.microsoft.com/hu-hu/windows/copilot-plus-pcs#performance

Viszont, mire a dolog kiforrja magát, ezeknek a gépeknek használtan feleződhet az ára, pláne ha idővel az újak is olcsóbbak lesznek.

tenkes Én már nem lelkesedés, google barátunk hasonlót v. ezt valósítja meg a keresőképtelen, baj csak az hogy egy idő után az ezer találatból 995 az általam már látogatott weblap különböző oldalait dobja be de szeretnék valami friss,más oldalt látni nekem nehéz. Pl:barna cipőt keresek, vettem egyet ecipőn, majd egy év múlva készítőt keresek az első 5 oldal (reklámot leszámítva) ecipő valamelyik oldala. Ez egy egyszerűsített példa. Nem szeretem ha helyettem csinálnak dolgokat, pl partíciót hoz létre egy már használatban lévő lemezen.

KiralyMarta Én sem a netes keresésben, vagy annak bonyolított megoldásaiban (Recall) látom a perspektívát, hanem a produktív részében. Ott meg pont az a lényeg, hogy csináljon meg olyan dolgokat, amire nekem sok időm menne el.
          A gőzgép is ezt csinálta.

Bigyó bácsi (remélem fut rajta a Linux is!)

Alapból tuti, de előbb-utóbb az AI hardver elemekre is kell valamit reagálnia a Linuxnak. Sőt én azt gondolom, hogy az AI és a közösségi fejlesztés hamarosan szoros kapcsolatba kerül egymással.

tenkes
            A GPS-nek hála leszoktunk a tájékozódásról, de mi legalább még megtanultuk. Tudtunk még térképpel vagy anélkül eljutni valahová, kapcsolatba lépni az emberekkel és útba igazítást kérni, fejben elképzelni, hogy hol lehetünk és hová szeretnénk eljutni, viszonyítási pontként valamilyen messziről látható tereptárgyat, iránytűt, a Nap állását és a körülbelüli időpontot használva.
            A kiszolgálás nagy veszélye szerintem, hogy leszokunk a gondolkodásról az új generációk meg sem tanulják. Ma már írni, olvasni sem kell, ott a mikrofon, a hangvezérlés, bármit akar valaki belebeszél a telefonjába és az megmondja neki a választ. Írsz valamit nekem bármilyen nyelven, a telefon felolvassa nekem és bemondom a mikrofonba a saját anyanyelvemen és te megkapod írásban a sajátodon.
            Elhülyülünk, függővé válunk a technikától. Elveszem valakitől a telefont és nem tud kapcsolatba lépni senkivel, lehet, hogy haza sem tud menni, mert eddig hazavitte magától a roller a GPS-sel, gyalog nem is tudja az utat. A kaja úgy van, hogy a telóval megrendelem és a drón leteszi a kertben. Készen, főtten, legfeljebb melegíteni tudom...

csuhas32 És ez csak a "passzív" oldala.
              Érzelem és lelkiismeret nélküli gépek hoznak döntést tényleg OKOSAN!
              Amiből a héten kaptam ízelítőt, az az üzleti felhasználás.
              És akkor most gondoljunk bele, a hadiipar kezében ez milyen hatékony eszköz lesz!?

csuhas32 A kiszolgálás nagy veszélye szerintem, hogy leszokunk a gondolkodásról az új generációk meg sem tanulják.

Az új generációk teljesen mást és máshogy tanulnak meg, többek között gondolkodni is.
              Szüleinknek minimum 20-30 évvel több tapasztalatuk van, sőt a fenti gondolatmenet szerint gondolkodni is jobban megtanultak, mint mi, mégis szinte reménytelenül el vannak veszve a mai világban.
              A lesajnált és kissé lenézett új generáció többet látott a világból, több helyen járt, több nyelvet beszél, több releváns ismerettel rendelkezik, mert összehasonlíthatatlanul több lehetősége van, és többet is ért a mai világból, mint az előző generációk.
              Az, hogy nekünk olyan tudásunk is van amelyik nekik nincs, nem sokat számít, mert az a világ ahonnan az származik, már nem létezik. Adott világba, az adott világ tudása szükséges. És ez a tény a világ változásaitól is független.
              Ha nem értjük az új nemzedék gondolkodását és nem is értünk vele egyet, nem minősíti őket, ráadásul szinte biztosan ránk nézve probléma.

tenkes

Nem a tudásukkal van baj, hanem a függősséggel. Mi is függünk itt a hálózattól. Elveszem a netet és nem tudunk egymással kapcsolatba lépni.
                A bankkártyával fizetés, a mi kommunikációnk, a tájékozódás a telóval, az ételrendelés mind-mind ezen a nyamvadt hálózattól függ.
                Látok olyan életeket melyek teljesen függnek ettől a hálózattól. Online dolgoznak, így kapják meg a fizetést a munkáért, ezen keresztül költik el és ezen keresztül lesz belőle élelem, ami készen érkezik, ezen keresztül tartják a kapcsolatot, ezen keresztül ismerkednek, szórakoznak.
                Ha elveszem ezt, akkor nehezen tudnak magukkal mit kezdeni, nem tudják az ételüket nemhogy megtermelni, de ha odaadom az alapanyagot, akkor sem tudják megfőzni, nem tudják, hogyan lépjenek kapcsolatba másokkal...
                Márpedig a hálózattól elvágni valakit nem tűnik valami nehéz feladatnak, az MI is simán meg tudja oldani. Nekem ez nem tetszik.

csuhas32 Mi is függünk itt a hálózattól. Elveszem a netet és nem tudunk egymással kapcsolatba lépni.

Hát, levelezhetünk is, ha szeretnéd 🙂, de valószínűleg eleve azért vagyunk kapcsolatban, mert a levelezésen kívül, volt más lehetőség is. Ha épp nincs net, akkor is maradnak olyanok, akivel megmarad a kapcsolattartási lehetőség.
                  Ha valakinek nem, az szomorú dolog, de ezért talán nem az eszköz a hibás, bár nyilván a mérték függhet attól is.
                  Az vitathatatlan, hogy a mai modern világ teljesen a hálózatra épül, de volt olyan is, amikor a modern világ egy vízfolyástól, vagy a vasúttól függött és ahol az nem volt, ott kb. semmi sem volt.
                  Én nem abban látom a problémát, hogy a világ épül valamire, hanem abban, ha annak fejlesztésre és stabilitására nem fordít elég figyelmet. Mindegy, hogy az egy karavánút, a távíró, az internet, vagy épp az AI. Mert az világos, hogy 8 Milliárd ember esetén a világ ezek nélkül semmilyen formában nem működik, már az első városok megjelenésének idején idején sem működött, és azóta a helyzet nem változott, csak fokozódott.

tenkes Szüleinknek minimum 20-30 évvel több tapasztalatuk van, sőt a fenti gondolatmenet szerint gondolkodni is jobban megtanultak, mint mi, mégis szinte reménytelenül el vannak veszve a mai világban.

Élő tanú vagyok rá 🙁

csuhas32 Ha elveszem ezt, akkor nehezen tudnak magukkal mit kezdeni

Kb élő példa vagyok... Nem kevés évet, tanulást tettem a műszaki informatikába.

És mit csinálok? : --> Kovácsként ütöm a vasat, és gazdaságot vezetek.

[OFF]
                    Én azt tapasztalom, hogy egy "MI" lehet segít megírni egy beszámolót/prezentációt, de amíg nem élez meg egy ekevasat, esetleg a földeken lévő búzából süt kenyeret (Az Istenek óvjanak tőle), hogy egy "MI" döntse el, mit mikor és mennyit egyek/ehetek... Mert lássuk be nagyon erre halad a dolog.
                    A másik véglet, idén 40 éve jelent meg a "Terminátor első része" --> Csak nekem tűnik egyre reálisabbnak???

Jó dolognak tartom, amíg nem az ember helyett hoz döntést, de mint az köztudott az "MI" kapott adatok után tanul.

Csak feltételezem hogy minden adott "MI" 1-1 adott gépen /helyben tárolna mindent/
                    Mi gátolja meg, hogy egy /frissítés/ nem köti össze őket?
                    [ON]

Csak saját gondolat.

Ööööö... Te ilyen beépített májkroszoft ügynök vagy? 🙂
                    Ugyanakkor az MI-os vonal valóban érdekes felvetésket/nézőpontokat tartalmaz.

Kittus2 Tulajdonképpen igen!
                      Általában szeretek tájékozott lenni, mert hogyan tudnám eldönteni, nekem melyik megoldás felel meg, ha nem ismerem őket. Az már más kérdés, hogy ezt alkalmanként rátukmálom a fórumra is.
                      A MI pedig külön érdekel, mert szerintem ez kb. a legnagyobb dolog a számítástechnika utóbbi 20-30 évében. Egy spec területen épp most ásom bele magam és csak kapkodom a fejem. Az már világos, hogy ehhez is tanulni kell, nem is keveset!

tenkes

tenkes Szerencsére egyelőre úgy tűnik kikapcsolható, és abban is biztos vagyok, hogy az új, AI képes gépek piacán

Én szétszedném ezt a két dolgot. Mármint az MS AI-a és az AI képes gépek piaca.
                        A magam részéről az MS AI dolgai semennyire sem érintenek meg, tekintve, hogy nemigen használok májkroszoft terméket önszántamból. Nyilván, tök jó irodai asszisztens, csak épp egy baj van vele, hogy mindent is elküld a májkroszoftnak. Ez ugye rögtön ki is zárja hogy komolyan vehető cégek használják jelen formájában. Az pedig hogy majd az én gépemen, az én költségemen és káromra (erőforrás, tárolás, szenzitív adatok védelme, stb.) tanítsa be a májkroszoft a saját AI sz@rját, nálam simán kizárja a használatát. ÉS nem azért mert nem takarít meg időt, hanem mert cserébe a nagytesó mindent is tud majd rólam, (a cipőméeretemtől a bankszámla számomig kb mindent) ami pediglen elég csábító egy M$-hez hasonló multi számára. Nézd csak meg a Metát vagy a Guglit!
                        És itt jön a képbe az AI képes gépek piaca! Ami feltételezi, hogy idővel lehet majd saját AI-od, ami egyszerre rémisztő és nagyszerű! Rémisztő, hisz mi gátolja meg a júzert majd abban, hogy utasítsa a saját AI-át hogy spammelje tele kismillió Meta fiókból az exed fiókját amiért elhagyott, vagy utasítsa, hogy törje fel az akármilyen bankszámlát és utaljon át 1-2 millió forintot ide oda amoda és még sorolhatnám a jelenleg képtelennek tűnő dolgokat. Majd a kód maga? Hát eddig ezt nem sikerült megoldani... Sőt van már olyan AI is amit arra kondícionálnak, hogy hogyan lehetne kiirtani az emberiséget... 🙁 És máris itt a gépek háborúja! Ugyanakkor nagyszerű is, hisz az AI simán használható személyi tanulásra, adatgyűjtésre, rendszerezésre, hírek ellenőrzésére, stb... És itt jön ennek a gazdasági oldala. Kié lesz a befutó AI amit majd mindenki akar? Az milyen adatait gyűjti majd be a júzereknek? Az adott adatgyűjtés mennyire lesz eladható a hirdetési, politikai és egyéb demográfiai statisztikai piacokon? Ezek az adatok hogyan lesznek megvédhetők egy AI-ok által szervezett világban? És akkor még nem beszéltünk a Quantumszámítógépek fejlődéséről ami ezt az egészet még súlyosabb kérdésekké tehetik...

• trt kedveli ezt.

tenkes Tulajdonképpen igen!

😃 Értékelem az őszinteséged! 😄

tenkes Általában szeretek tájékozott lenni, mert hogyan tudnám eldönteni, nekem melyik megoldás felel meg, ha nem ismerem őket.

Abszolút respekt ezért a hozzáállásodért! Én is szeretek tájékozott lenni kérdésekben, csak én jobban kedvelem a multimentes OS-eket aminek oka, hogy szeretem saját magam eldönteni, hogy mit csináljak a saját eszközeimmel.
                        Ami az AI-t illeti az teljesen tiszta, hogy brutális lehetőségeket rejt magában, de mint fentebb is írtam egyenlőre nagyon sok a nyitott kérdés az elterjedésével és szabályozásával kapcsolatban...
                        Ami az MS AI-t illeti szerintem ebben a formában nem életképes. De majd kitalálnak olyasmit, amit majd megkajál a nép! 🙂