1995-től használok win-t (95, 98, XP, 7, 10, 11), eleinte mikor már elterjedt lett az internet kaptam én is vírust, többségében nem indítottam, egyszer szoptam be, de sikerült mindent visszaállítani. 10-től nem használok külső vírusvédelmet, eddig bevált a Win Deffender, 7 alatt is, ott kezdtem el felhagyni az Eset-el.
Ubuntut is használom kb. 15 éve (?), még mindig csak ismerkedünk, mivel nem használom annyit.
De visszatérve a vírushoz, meg a Linux operációs rendszerekhez. A világon a legtöbb PC-n (szerverekről nem beszélek) ami előtt felhasználó ül és használja, win valamelyik változata fut. Legtöbbször valamilyen speciális program (no meg a játékok) amit win-re írtak, ezért van még mindig pl. XP a gépeken.
Viszont IT-s mondta réges régen, hogy a Linux a szervereken a legjobb, viszont akkor még bonyolult volt az átlag felhasználónak.
Mivel már egyre több felhasználóbarát Linux rendszer van, így egyre többen használják, ergo egyre több lesz a támadás. Hiába az engedély kérésre várás, itt más sebezhetőséget próbálnak kihasználni, illetve azért a win-ben is legtöbbször a felhasználó adja meg az engedélyt a káros kód futására, akkor Linux alapon miért ne tenné, tehát ez már nem biztonságos. Linux elterjedése ezeket a felhasználókat is bevonzza, és a "Linuxra nincs vírus", ebben bízva engedélyeznek mindent ami engedélyt kér. Ezért van, hogy akik régóta használnak Ubuntut ( és Win-t), nem kattintanak mindenre és engedélyeznek mindent, és ők úgy látják nincs itt semmi baj. Nincs is, de a többség nem, ilyen, és ezért van a sok híradás Linux alapú behatolások miatt.
Én miért nem váltok teljesen Ubuntura? Igaz most munkanélküli vagyok, de eddig olyan programokat használtam, használok, aminek nincs Linux alternatívája, pl. Barco digitális vetítőgép (mozitechnikai programok, bár ez sem igaz, mert a felügyeleti rendszer win, Linux a szerveroldal). A másik a játék, ezek nagy része csak win fut, videók vágása ami hobbi, és hozzá vagyok szokva a Sony Vegas-hoz, sajnos a DaVinci Resolved-el sem tudok megbarátkozni, ezért maradok MS terméken, bár 11 kompatibilis lenne a gépemmel, de régi generációs a chip, ezért nem engedi meg a felrakást, lehet váltanom kell. Virtuális win futást lehetne még, de mivel hozzászokik az ember win alatt a gyorsabb telepítéshez, így nekem 55 évesen nehezen megy az átállás. Sokszor a terminál ablakot is nehezen használom, bár néha vissza köszönnek az MS-DOS-os parancsok itt is.
Bocs a hosszúságért..