Az előző bejegyzésemben ( https://ubuntu.hu/d/46635-windows-12-vs ) olyan sikeresen elméláztunk az AI várható jövőjén, hogy egy - szerintem nagyon fontos - dologról nem esett szó.
Ez a Copilot+ PC-k megjelenése, ami nem maga az AI képesség miatt érdekes, hanem azért, mert ezzel együtt megjelent egy harmadik CPU is a PC piacon, ami fenekestül forgathatja fel azt.
Már nem csak azon mehet az örök vita, hogy Intel vagy AMD, itt van a Qualcomm Snapdragon is. Itt van brutális fogyasztási előnnyel és az első tesztek szerint az M2 almás megoldást is megszorongatva.
Egyelőre még annyira új PC-s területen, hogy a szoftvertámogatás sok esetben béta verziós, vagy az sem, de már látszik, van benne potenciál. Azt nem kétlem, hogy minden szoftvergyártó rámozdul a fejlesztésre, és ebből szerintem a Linux rendszerek sem maradnak ki.
Arra vagyok kíváncsi, melyik lesz az első.

Ennyivel később: 6 nap

Közben nézegetem a témában megjelenő teszteket, cikkeket. Hát, nem értem.....
A 90% a Copilot+ és a MI világvége körül forog. Még a linux cikkekben is azt bizonygatják egymásnak, hogy mennyien fognak csak emiatt Linuxozni, mert mindenki otthagyja az MS-t, mert az MI, meg a MS, meg az MI, meg az MS....
HAHÓ!!! MEGJELENT EGY ÚJ CPU A PC PIACON, NULLADIK VERZIÓBAN ÉS NULLA TÁMOGATÁSSAL KENTERBE VERI ANNAK 80%-ÁT!

Ennyivel később: 6 nap

tenkes HAHÓ!!! MEGJELENT EGY ÚJ CPU A PC PIACON, NULLADIK VERZIÓBAN ÉS NULLA TÁMOGATÁSSAL KENTERBE VERI ANNAK 80%-ÁT!

Még bőven várni kell rá, hogy megjelenjen a boltokban.

Ezt hogy érted, hogy várni kell amíg kapható lesz? Már sok helyen kapható, a Media Marktban keress rá a ASUS VivoBook S15 S5507QA-MA001W típusú laptopra.

Silent_Bob
        Az előző PC ARM próbálkozás még 2021-es, kis számban jelenleg is kaphatóak ilyen Snapdragon 8cx-es gépek. A hagyományos kialakításra épültek és nem is voltak igazán sikeresek.
        Ezt váltotta most a Snapdragon X (Elite és Plus) sorozat teljesen új és egyedi felépítéssel, és ezek már pariban vannak az Intel/AMD, vagy épp az almás procikkal. És erre már szinte minden gyártó rástartolt.

Az ASUS VivoBook mellett a MS Surface, a Lenovo Yoga Slim 7 lapik is kaphatóak üzletekben, de pl. előrendelhető a HP OmniBook X is, amelyek mind ezekkel a procikkal szereltek. De, gyakorlatilag minden komolyabb gyártó készen van már a hasonló megoldásaival, közvetlenül rendelhetőek is, a boltokban pedig folyamatosan jelennek meg.

zmintzoltan
          Nem így értem. Laptop kizárva. Valamint nem AI gép érdekel, hanem egy ARM -es integrált procis alaplap, amiből PC építhető. Ez még bőven a jövő zenéje.

tenkes
          Belépő szintű PC építéshez még odébb van, hogy bekerüljenek a kínálatba. A félmilliós laptopoknak meg nem vagyok a célcsoportja.

Silent_Bob Belépő szintű PC építéshez még odébb van

Hát, szerintem nem csak odébb van, hanem eleve nem az a célcsoport, mint ahogy pl. egy M2, vagy az Intel/AMD hasonló cuccai esetén sem.
            Ezek kifejezetten mobil, vagy mini (fejlesztő) eszközökbe készülnek, jellemzően ahol fontos a teljesítmény arányában kis fogyasztás/hőtermelés előnye. A Copilot+ szabvány csak az apropóját adja ennek az egésznek, de a külön NPU chip kihasználtsága ebből a szempontból mellékes. Egy ilyen gép CPU szinten is jól teljesít, AI szoftverek nélkül is.
            De, egyébként nem csak lapiban léteznek már:
            https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/snapdragon-x-elite-dev-kit-is-an-dollar899-mini-pc-meant-to-develop-for-windows-on-arm

tenkes
              Rosszul tudom, hogy ha belegyömöszölnek egy NPU-t az amúgy is szűkös CPU+GPU kombóba, akkor fel kell áldozni ezt azt, pl. az osztást? Eleve limitált az instrukciós szettje egy ARM-nak, ahol nem, ott kávét is főzhetsz rajta, tehát van fogyasztása is, tehát nem igazán mobil laptopokba szánt cucc. Csak azért hogy legeneráljon nekem egy prezentációt egy fizetős szolgáltatás, de ne tudjak rajta programozni, mert a HW-hez még nincs megoldva ez, miért is jó ez nekem? Nekem eleve olyan laptop kell, amiben benne van az összes instrukciós szett, FPU rendesen nem csalással, stb. Ilyen processzor jelenleg tömeggyártásban nincs. Készül, csak jelenleg kifűthetsz vele egy plázát...

bartaszili tehát nem igazán mobil laptopokba szánt cucc.

??? Akkor az Apple M széria sem? A mobil lapiknak azért eléggé széles a felhasználása. Mint ahogy az ARM-nek is a mobil eszközökben. Elfogadom, ha ez neked, a te felhasználásodban nem jó, de azért még létezhet más felhasználás is.
                Tele a net összehasonlító tesztekkel (nyilván mindenki kíváncsi, mit tud az újdonság) és nem nagyon van arról szó, hogy ez egy lapiban rossz ötlet.

bartaszili Az utasításkészlet végfelhasználóként kb. csak akkor érdekes, ha visszafele kompatibilitásra van szükség, egyébként kb. érdektelen. A korlátozott utasításkészletről meg annyit, hogy manapság az x86-os processzorok is RISC architektúra épülnek, a CISC utasításokat firmware szinten valósítják meg.

Én azt gondolom, hogy ha valami hamar alkalmasak lesznek ezek a hardverek, az pont a fejlesztői laptopok területe. Magamnak csak azért nem vennék ilyen hardvert (azon kívül, hogy rohadt drága 🙂), mert játszani is szoktam, és fontos számomra a visszafelé kompatibilitás.

Ennyivel később: 5 nap

Silent_Bob Ha ilyen árakon mérik, akkor maradok az Intel/AMD vonalnál.

Mindig azok a mocskos anyagiak!
                Hát nem érdekelnek az új dolgok?

(Az én életembe már nem fér bele, hogy megvárjam, míg olcsóbb lesz.)

a mester megvárjam, míg olcsóbb lesz

Tudom, hurráoptimista vagyok, de ez szerintem nagyon gyorsan bekövetkezik. Csak pár napja vannak forgalomban ezek a lapik és már a kezdőárazáson is látszik, hogy konkurenciát akarnak teremteni az üzleti és kreatív mezőnyben, ahol az újdonságokra van igény. A következő lépés logikusan ennek a kategóriának az alja lenne, kb. a mostani ár fele, ahol a legnagyobb a felhasználói szám. Olcsóbb anyaghasználat és kijelző, egyszerűsített CPU, extra szolgáltatások elhagyása.
                  A legolcsóbb szegmens és a full gamer egyelőre nem hiszem, hogy célcsoport lenne, de ha gyorsan teret szeretnének nyerni, márpedig gondolom ez a terv, akkor középső szektort jó szélesre kell venniük.

tenkes Tudom, hurráoptimista vagyok, de ...

a mesterre még szép hosszú és boldog élete vár, úgyhogy simán kivárja az új technológia tömegessé válását, olcsósodását.

a mester Igen, mocskos anyagiak, és még mocskosabb elvek. Nem lehet rámsózni a kifforratlan drága cuccokat jó bullshit-marketinggel. Kivárom, mig a saját pénzükön bétatesztelők végigszívják a gyerekbetegségeket.

tenkes Ez szerintem sem kérdés (már a kis idő kérdésén kívül 🙂). Viszont a fut rajta Linux, és tetszőleges Linux disztribúció telepíthető rá, az két merőben eltérő szint. ARM vason nagyon régen lehet Linuxot futtatni, csak ugye ezen a platformon nincs szabványos BIOS/UEFI.