- Szerkesztve
- Legjobb válaszKiralyMarta állította be
KiralyMarta Az 500 GB-os ból most nagyjából 50 GB foglalt. Ha a másik lemezen külön van (lesz) a home mindhárom rendszernek, akkor ezt a lemezt nyugodtan feldarabolhatod három részre.
Elméleti példa:
Az M.2 NVMe-n gondolom, most van mondjuk egy EFI system meg a 448 GB-os rendszerpartíció.
nvme1p1 500 MB
nvme1p2 448 GB
Utóbbit zsugorítod 148 GB-ra.
nvme1p1 500 MB
nvme1p2 148 GB
szabad hely 300 GB
A szabad helyen létrehozol két 150 GB-os Ext4 partíciót.
nvme1p1 500 MB FAT32, EFI system
nvme1p2 148 GB Ext4 (Ezen lakik az Ubuntu.)
nvme1p3 150 GB
nvme1p4 150 GB
Ezen kívül van a home lemezed, sdb.
sdb1 akárhány GB, Ext4
Indítod a Linux Mint telepítőjét, a particionálási résznél a valami mást választod, hogy kézzel add meg a dolgokat.
nvme1p3 150 GB, Ext4, csatolási pont: / (ezt akár formázhatod is)
sdb1 csatolási pont: /home (Semmiképp ne formázd!)
A rendszerbetöltő megy a nvme1p1-re.
A felhasználói adatok megadásánál arra figyelj, hogy az Ubuntu és a Mint alatt használt felhasználónév eltérjen egymástól. Ha az Ubuntu alatt a felhasználónév marta, akkor a Mint alatt legyen mondjuk marta-mint.
Így a home alatt tisztán másik könyvtárban lesznek a Mint és Ubuntut használó felhasználó beállítóállományai (is).
Hasonlóan jársz el a SUSE-val is, csak ott ugye a nvme1p4 lesz a / csatolási pontú (rendszer)partíció.
Én amikor már mindhárom rendszer lábon van a Mint és a SUSE alá besymlinkelném az Ubuntu felhasználójának Dokumentumok, Képek, Zenék, Letöltések, Videók könyvtárait és akkor mindhárom rendszer alól egyformán elérem ezeket az adatfájlokat.
További konkrétumokat a kiindulási körülmények pontos ismeretében (kért parancskimenetek) lehetne meghatározni.