KiralyMarta 20 éve még tudtam volna
Mint fogalom, létezik hardlink és szimlink. Egyáltalán nem biztos, hogy jól emlékszem, szóval inkább rá kéne guglizni.
A szimbolikus link a miénk. A használata mint a másolásé: ahol állsz, arról csinál linket a másik oldalra.
Gőzöm sincs, a relatív mitől relatív.
Telepítés
a mester A relatív szimbolikus link (mint ahogy a neve is sugallja ) nem tartalmazza a teljes fájlútvonalat, hanem relatív hivatkozással mutat a célra. Ha létrehozol egy mappában relatív szimbolikus linket, amely egy ott lévő másik fájlra mutat, és utána áthelyezed őket valahova teljesen máshová, akkor a szimbolikus link továbbra is működni fog. Viszont, ha abszolút link volt, akkor ilyenkor elromlik.
- Szerkesztve
Elkészültek a partíciók:
nvme0n1p1 Fat32 /boot efi
nvme0n1p2 ext4 240 GiB Ubuntu
nvme0n1p3 ext4 130 GiB LinuxMint
nvme0n1p4 ext3 130 GiB Suse
A telepítő fájlokat ventoy-ra tettem, erről indítottam a LinuxMint iso-t elindul mint egy élőlemez itt az installal indítom a telepítést. Amikor eljutok a partíció beállításhoz kiválasztom a nvme0n1p3 ext4 130 GiB LinuxMint partíciót megadom hogy ez a gyökér és most készítse el a telepítést azt mondja nincs efi partició. Azért mert ventoyról indítom, vagy mert a 130 GiB en létrekéne hozni egy efi partíciót, meg kéne jelölni nvme0n1p1 Fat32 /boot efi partíciót valahol efi-nek, vagy hagyjam a ventoyt csináljak pendrájvra telepítő lemezt? Hosszú a kérdések sora de köszönöm a választ.
KiralyMarta azt mondja nincs efi partició. Azért mert ventoyról indítom, vagy mert a 130 GiB en létrekéne hozni egy efi partíciót,
Ahol a csatolásokat állítod be a telepítőben, ott add meg, hogy a
KiralyMarta nvme0n1p1
Legyen /boot/efi
Szerintem ez hiányzik neki.
klt nem probléma hogy ez a másik rendszer boot particiója?
KiralyMarta nem probléma hogy ez a másik rendszer boot particiója?
Nem szokott gondot okozni. Most éppen nincs, de szokott lenni több rendszerem telepítve, és mindig ugyanazt az egy efi partíciót használtam.
Sőt, mikor még volt Windowsom (khmmm... régen volt ) akkor is azon osztoztak (bár ez ellenjavallt, nekem nem volt vele gondom).
Lesz azon a partíción egy EFI könyvtár. Abba teszik be a rendszerek a saját dolgaikat.
root@Nagygep:/boot/efi/EFI# ls
boot Debian opensuse
Volt itt OpenSUSE is egy tesztkör erejéig, az EFI cucca még itt maradt...
- Szerkesztve
KiralyMarta
Akkor most csak erre koncentrálva:
A „Valami mást”-t választod.
Az EFI partíciót kiválasztva és a módosítás gombot megnyomva...
nálam ez van:
Nálad mi? Tudsz mutatni képernyőképet?
klt még egy kérdésem lenne A home könyvtárt is fel kéne csatolni. Lát egy /dev/sda1 ext4 512109MiB
és egy /dev/sdb; /dev/sdb1 512109 MiB (ez nem pontos) +/dev/sdb2 pár MiB lemezt. Szerintem a /dev/sdb az a ventoy míg a /dev/sda az a lemez amin az Ubuntu rendszer /home könyvtára van. Ezt kell felcsatolni? Az előző problémát megtaláltam megoldottam.
csuhas32 sajna a képeid nagyon kicsik nem igazán látom. De amit láztok abból azt gondolom ugyan ez van.
A pirossal keretezett rész alatt ott a rendszer betöltő idekerül én itt választottam az nvme0n1p1-et amin az efi van
csuhas32 Egyik gépről levelezek a másig gépen áll a telepítő a partíció kiosztásánál és a javaslatok alapján változtatok rajta. Így nem tudok képernyőképet készíteni ill nem tudom hogy kéne.
- Szerkesztve
KiralyMarta sajna a képeid nagyon kicsik
Rájuk szoktál kattintani?
KiralyMarta Egyik gépről levelezek a másig gépen áll a telepítő a partíció kiosztásánál és a javaslatok alapján változtatok rajta. Így nem tudok képernyőképet készíteni ill nem tudom hogy kéne.
Ha az internetkapcsolat él a telepítés alanyául szolgáló gépen, akkor nem kell ehhez két gép.
A telepítő egyben live rendszer is, nálam miközben megy a telepítő simán fut a háttérben a Firefox, onnan tudok fórumozni, illetve üzemel a Screenshot (magyarul Képernyőkép[készítő] is).
Gondoltam, te is így csinálod. Azon a gépen, ahol végzed a telepítést elkészíted a képernyőképet és könnyedén fel is töltöd ide.
A fórumon kapott parancsokat is sokkal könnyebb így bemásolni, illetve az eredményüket visszamásolni. Csak kényszerhelyzetben fórumoznék telepítés közben telefonról, másik gépről.
csuhas32 Nem nem így csináltam. Sose gondoltam hogy közben ilyesmi megoldható. Milyen billentyű parancsra jön elő én mindig printscreent nyomok. Már a LinuxMint-ről írok. Még pár perc szünet mert még meg nézem az Ubuntu is bootol-e és utána visszajövök ide. Köszönöm az összes segítséget.
Nem tudom, milyen bil. parancsra jön elő a Screenshot-ot live alatt az egérrel a menüből hívom meg. (Ha sok képet kell készíteni a live alól, akkor a menüből ki lehet tenni akár a panelre is.)
csuhas32 Köszönöm, kiprobálom a Suse-nél. Most nézegetem a LinuxMintet. frissítés kezelő azt kérdezi: szeretne váltani egy helyi tükörszolgáltatóra? Szeretnék?
KiralyMarta , kiprobálom a Suse-nél.
A SUSE partíciója egyelőre ext3-nak látszik. A telepítő - azt hiszem - btrfs-t javasol. azt majd a partíciókezelőben tudod választani. Ext3-on semmiképpen ne hagyd, én az ext4-ben hiszek, de a susésok is valószínűleg tudják, miért ajánlanak btrfs-t.
a mester Mielőtt belekezdek a Suse-ba utána kell nézni a javaslatoknak mert nekem az utolsó suse rendszerem 7.2 volt igen régen. Akkor meg vettem könyvvel együtt a telepítő lemezeket. Az még a sima Suse volt nekem akkor nagyon tetszett de a vállalati munkák miatt megváltam tőle több gépem nem volt most van lehetőségem újra próbálni.
KiralyMarta Szeretnék?
Azt nem tudom, hogy szeretnél-e, felnőtt emberek dolgába nem nagyon szólhatok bele, de javaslatot tehetek: Váltsál! :-)
(Indoklás: Működik úgy is ha a főkiszolgálót használod, de ha mindenki azon lóg, azt ez eléggé terheli, másrészt messze is van, így általában lassabb, mint egy közelben lévő magyar, szlovák, német... Nem nagy kaland, az automatizmus segít választani, mutatja melyik milyen gyors. Gondod nem igazán lehet belőle, annyi amit tapasztalsz, ha vastag a neted, akkor a frissítések hamar(abb) letöltődnek. Ha esetleg idővel a választott tükröddel mégis valami gond lesz [nem elérhető státuszba kerül] akkor majd választasz helyette másikat.)
csuhas32 Köszönöm