sziasztok!

egy éve van az új gépem, ami DELL inspiron, a rendszerem pedig Linux Mint 21.3 Cinnamon

a gondom az - gyakorlatilag amióta megvan -, hogy nem tudom sem hibernálni, sem felfüggeszteni.
az elején még ment a felfüggesztés, de kb egy óra múlva eldobott mindent és csak újra bútolni lehetett, most már az opció is eltűnt a kikapcsolás menüből.

a bios-ban egy hang nincs erről és hasonló problémát sem találtam a neten, a Dell ügyfélszolgálata pedig többszöri unszolásra is magasról tesz a dologra...

van valami 5let esetleg?

Elképzelhető, hogy kicsi, vagy egyáltalán nincs Swap partíciód. Az okozhat ilyen problémát.
    Ötlet:
    Kicsivel nagyobbat állíts be mint a memória mérete.

• klt kedveli ezt.

Gabesz68
    A felfuggesztes problema gep fuggo is lehet.
    Anyam 13 eves Intel IGP-s Acer laptopjan Mint 21.3-nal van "Felfuggesztes" opcio es
    "eloiras szeruen" mukodik is.

Gabesz68
    A hibernalas a swap-ba
    A felfuggesztes pedig a RAM-ba tortenik.

Az emlitett laptopon levo Minten nincs is swap particio - csak a telepito altal automatikusan
    letrehozott 1.4 GB meretu swapfile. (4 GB fizikai RAM melle)

Gabesz68 Eredetileg valaha azt olvastam, hogy akkora SWAP legyen, mint a RAM mérete. Úgyhogy ez 32Gb...

• Live-ban indítasz egy rendszert.
    • GParted-del csökkented az utolsó partíciód méretét 32 GB-al (minimum).
    • A felszabadult részt megformázod Swap-nak / vagy a "mint-ben" lehet cserehely a neve.
      Visszatérsz az eredeti rendszedhez, és csatolod, mint swap, ha nem akarod minden indításkor megtenni akkor a "lemezek" programban hasonlóan nézzen ki a "csatolási beállítások szerkesztésénél", mint az alábbi kép.

+1X: a swap mérete 32GB!
    mindig megcsinálom telepiteskor, nem bízom az automata telepítésre ezt.
    Ám ha nem lenne, akkor is kellene működnie a felfüggesztés módnak - működik is, de ha két óra múlva nyitom ki a gépet, már csak újraindítani todom...
    Lehet, hogy nem voltam egyértelmű, ez esetben elnézést!

Gabesz68 +1X: a swap mérete 32GB!

Nem biztos, hogy számít, de megkérdezem, a swap fájl vagy partíció?

Gabesz68 Az fura, mert addig kellene memóriában tartania, amíg van szufla az akkuban és gondolom az nem 1-2 óra altatásban (felfüggesztésben).

Gabesz68 Eredetileg valaha azt olvastam, hogy akkora SWAP legyen, mint a RAM mérete. Úgyhogy ez 32Gb...

Ebből nem derült ki, hogy már létezik Swap...

Gabesz68 +1X: a swap mérete 32GB!

Nem kell letorkolni, csak a kapott információkból próbálunk segíteni.

csuhas32 swap fájl vagy partíció?

Elméletileg mindegy, de te nekem az jön le, hogy fizikailag létezik.
        -Szerintem más lesz a probléma...-
        Kérdés:
        Parancssorból sem működik az alvás/hibernálás?
        A parancsai:
        systemctl suspend
        systemctl hibernate

meskobalazs a következőre módosította a címet: Felfüggesztés és hibernálás.

partíció természetesen...

a suspend mód múködik, a hibernate-től feldobta a pacskert, csak újra tudtam indítani
        mondjuk már az előző gépem sem akart hibernálni... ezt a kérdést itt fel si tettem egy ízben, de nem volt megoldás rá
        szóval friss hír, hogy a felfüggesztés opció újra van a leállítás menüben . olyan, mintha random módon eltűnne időnként... mondom, egy órát biztos jó, de két óran kívüli tétlenség esetén tuti dobja a mentést.

Gabesz68
          Futtass egy ejszakas memtesztet.
          A grub menuben bent van a memtest lehetosege?

Ennyivel később: 4 hónap

csuhas32 na ez szuper 5let volt!
          egyelőre úgy fest, hogy működik.
          persze ettől még a felfüggesztés nem tartós, de a hibernálás nálam elegendő lesz.

köszönöm! 🙂

Gabesz68 a következőre módosította a címet: Felfüggesztés és hibernálás - MEGOLDVA.
          Ennyivel később: 14 nap