[törölve] Ezt meg is tudod indokolni?

Igen:
tegyük fel, használsz egy népszerű kiegészítőt.
Csúnya bácsik több talicska pénzért megvásárolják az eredeti fejlesztőtől.
Hozzáírnak valami nem túl jóindulatú változtatást, te meg önként dalolva engeded a gépedre a malvert, mert azt hiszed, egy klassz frissítést kapott a kedvenc kiegészítőd.
Írtam már erről, lehet, hogy nem neked . ..

• [törölve]

klt Elképzelni el tudom, de valóban ez történik? Egymásnak igencsak ellentmonó véleményeket írtatok. Nem lettem okosabb tőle. :-(

• [törölve]

klt Ok, meg vagyok győzve. De akkor ne használjam a Chromeot? Csak bővítmények nélküli Firefoxot? És Windows11-en, vagy Debian linuxon?

lala2 Van translator kiegeszito a bongeszodben?

khm... épp arra hegyeződik ki a topik, hogy NE legyenek kiegészítők a böngészőben 🙂

[törölve] Az ellentétes véleményeknek is van egy közös pontja: Chrome-ot inkább nem. 🙂

• klt válaszolt erre.
            • [törölve]

Nah, azt szűrtem le, hogy mindenki másképp csinálja. Köszönöm a válaszaitokat!

a mester Az csak az én vesszőparipám.
            Amúgy nem krómról akarok lebeszélni senkit, én speciel az "ium" végű változatát használom.
            De ha valaki annyira paranoiás, hogy Linuxot is csak live-ban futtat, el ne kapjon valami kóbor náthát, nem értem, miért nem lát kockázatot a kiegészítőkben?

klt Akkor félreértettem. Bár szerintem a Chromiumnak nem sok "hatása" van biztonsági szempontból az Opera, Edge, pláne a Chrome böngészőkre hiába "azonos" a motor, teljesen eltérő világok.
              Én a Chrom-ot mindenhol kigyomlálom, legyen az Windows, Linux, vagy Android. Már ameddig van alternatíva.

a mester
              Erre a keresésre, kapsz egy csomó angol nyelvű találatot - lefordítod őket, kiszűröd belőlük a
              lényeget - alkalmazod őket a böngésződ beállításaiban - majd törlöd ezt (és esetleg mindegyik) kiegészítőt.
              Ez így nem lehet megoldás?

• [törölve]

klt "De ha valaki annyira paranoiás, hogy Linuxot is csak live-ban futtat, "

Ez paranoia? Akkor mit javasolsz? Írd meg lécci és úgy fogom csinálni. Megigérem.

• klt válaszolt erre.

[törölve] Ha rám hallgatsz, azt csinász, amit akarsz. 😉

Debiant használunk minden gépen, már a 12-est, de pár helyen maradt még a Bullseye (most így összeszámolva van 10 db, amibe a VPS-t is beleszámoltam - mármint gép, Bullseye-ból csak 3 db futikál itt-ott).
                A megjelenő frissítéseit hamar telepítem (erre van saját barkácsolt automatizmusom, ami csinál egy systemback mentést "just in case", frissít, majd notify-send útján szól nekem (a felhasználóimnak), hogy mely programot kell újraindítani, ki-/bejelentkezés kell, vagy a teljes rendszer újraindítása - például újabb kernel esetén).
                Böngészőnek Chromiumot használok, kiegészítők nélkül.
                Van Firefoxom is, igazából a Chromiumra a gyorsabbsága miatt váltottam.
                Nem járok "sötét" helyeken.
                Saját DNS szerverem van, ami rengeteg nyomkövető, reklám, egyéb csúnya bizbasz nevének feloldását meggátolja (olyan, mint a Pi-hole, csak mégsem teljesen az), ezt egyébként az összes eszközöm használja, nem csak a Linuxos gépek.
                Bankolok is minden további nélkül, az 2 faktoros bejelentkezést használ, plusz a tranzakciókat is meg kell erősíteni ilyen módon.
                Nem mondom, hogy így csináld! Lehet, hogy neked van igazad!

• [törölve]

klt Köszönöm!

Csak még egy gondolat. Mi van az android biztonságával? Ott is a Firefox? Vagy esetleg a Samsung Internet Browser?

• [törölve]

tenkes Több helyen olvastam, hogy a Samsung browser messze a legbiztonságosabb.

klt
                    Bocsi hogy belevau, de lenne egy kérdésem. A DNS szerverhez a domain listát letöltöd, vagy sajátod van? Hufiltert használsz? Tapasztalat vele?

• klt válaszolt erre.