Sziasztok! Tudom, nem Ubuntu, de hátha valaki tud infóval segíteni... Több weblapot is gondozok, és belefutok abba a problémába, hogy a Debian alapú webtárhelyen a PHP nem frissül (és kérésre se hajlandók foglalkozni vele, majd ha "magától megcsinálódik"), így a WordPress morog. Két helyen is a 7-es PHP van fent. Vajon mikor frissíti maga a Debian a PHP-t (ahogyan Ubuntu alatt is vannak frissítések)? Vagy ez nem így megy?
Előre is köszönettel
PHP Debianon
- Szerkesztve
A Debian egy stabil disztribúció, ez azt jelenti, hogy nem frissítenek főverziókat a szállított csomagokból. Lásd: https://wiki.debian.org/PHP#How_PHP_is_packaged_in_Debian A Bullseye 7.4-es PHP szállít, a Bookworm 8.2-t. De backportolják hozzá a biztonsági javításokat, szóval az lényegtelen, hogy a PHP projekt szerint hivatalosan EOL a 7-es PHP (sőt a 8.0 is).
Ha valamihez mindenképp frissebb PHP kell, akkor manapság leginkább a konténerizáció a megoldás, de ez nyilván olcsó webtárhelyen nem játszik.
Egyébként összehasonlításképpen a RHEL 8 ezeket a PHP verziókat támogatja hivatalosan: 7.2, 7.3, 7.4.
META: egyébként nem OFF a téma, csak jó címke alá kell rakni
Köszi szépen! És arról mit lehet tudni, mikor fog a stabil Debian is 8-as PHP-ra frissíteni?
- Szerkesztve
szoda A stabil Debian a Bookworm, az 8.2-eset szállít, ahogy írtam.
- Szerkesztve
"Nem lehetséges a frissítés, mivel a WordPress 6.6.1 a PHP 7.2.24, vagy annál magasabb verzióját igényli a futtatáshoz. A jelenleg használt verzió: 7.0.33-76+0~20240802.89+debian11~1.gbpafbf6f
"
szoda 7.0.33-76+020240802.89+debian111.gbpafbf6f
A stabil a Debian 12. Nem tudom, mik a kockázatai, de vannak ilyen leírások a neten: https://wiki.crowncloud.net/?How_to_Install_PHP_8_3_on_Debian_11
szoda Ez elég furcsa, 7.0 a Stretchben volt utoljára, milyen webtárhely ez?
KIFÜ
- Szerkesztve
szoda Én kérek elnézést
Ha opció, akkor érdemes átköltöztetni egy friss Bookwormöt futtató gépre, lehet az egyszerűbb mint ezt patkolgatni.
A rendszergazda, amikor elértem nagy nehezen telefonon, azt mondta, hogy ő nem frissít, ha majd automatikusan lemegy, akkor frissül...
- Szerkesztve
Hogy sokkoljam a közönséget, egy másik általam kezelt oldal ezt mondja: "A weboldal a PHP elavult verzióját (7.0.33-60+0~20220627.68+debian9~1.gbp3d361a
) használó tárhelyen fut, ami már nem kap biztonsági frissítéseket és amit hamarosan nem fog támogatni a WordPress. " Ez meg a PPKE szerverén fut valahogyan, és nem én intézem a dolgokat...
sury.org
szoda Anyám borogass! A Stretch több mint két éve End-of-Life.
Lehet okosabb szolgáltatót váltani és ezek meg inkább kertészkedjenek...
bartaszili (Én valamiért azt érzem hogy ez nem opció.)
Az egyik egy önkormányzati fenntartású könyvtár, régóta itt van a tárhely, a domain is, az email cím is. Lehetne váltást, de macerás lenne... A másik helyen próbálok szólni az illetékesnek.
Ami a kérdésem: a frissítés mennyi időt venne igénybe a rendszergazdától? Egyszerűen lemenne és csak lusta, vagy gyakorlatilag újra kellene rakni a rendszert?
szoda Több verzióugrásról van szó, ha nekem kéne csinálni:
A működő élesrről húznék egy klónt egy kísérleti VM-be, vagy ha gazdag az eklézsia, egy másik gépre.
Aztán ezen frissíteném a teljes rendszert, több lépésben, míg el nem érem a Bookworm+ot. Műxik-e a frissített rendszer?
Alaposan meg kell nézni ..
Ha igen, királyság, lehet frissíteni az igazit is.
Ha nem, akkor fejvakarás, bandzsítás, vizslatás, miért nem jó?
Legvégső esetben újraépíteném a meglévő működő beállítófájljai alapján; tehát egy új, Deb12-es rendszerből indulnék, és funkcionálisan reprodukálnám a meglévőt, aztán ha kész, tenném a helyére egy éjjel.
(Konkrétan pont ezt csináltam, amikor a házi szerverem PC architektúráról az Odroidra költöztettem, persze ennek a tétje sokkal kisebb volt, mint egy valódi, sokak által használt szervernek)
Látatlanban azt gondolom,hogy pár órás (1 munkanapnyi) ügyködés kellene a frissítéshez, vagy ha az újraépítés a nyerő, ahhoz szerintem 1 hét kellhet.
Legyen 10 munkanap, hogy ne kelljen kapkodni
- Szerkesztve
klt
Én mindenképpen zsír újat raknék fel egy másik gépre és egyesével pakolnám át a dolgokat és oldanám a bajaikat. Aztán ha ez kész akkor pápa régi gép. Lehet belőle valami más teszt szerver vagy backup szerver...
Az 1 hét kicsit sok, nem a fél internetet kell átmozgatnia. Pár nap max. Ha csak koca hobbi rendszergarázda, akkor egy élet kevés lesz mire minden visszatér a normális kerékvágásba... Abból ítélve mennyire törődik a rendszereivel a leírtak alapján és hogy micsoda rugalmas ember lehet...