Phace
Kollégám olyan frankó kódot írt, hogy egyetlen egy nyavalyás dolog majd 60GB ramot igényel...
Amúgy melós teszteléseknél a 16GB nagyon könnyen kevés tud lenni néha.
Otthonra meg vígan jó az még, csak nem Windowson.
Ha nincs SWAP, akkor miért mutatja, hogy van?
bartaszili Amúgy melós teszteléseknél a 16GB nagyon könnyen kevés tud lenni néha.
Tegnap egy kicsit komplexebb timeline renderelése közben kiütött az OOM.
Növelnem kellett a swap méretét, hogy be tudja fejezni a Davinci.
Lehet, ideje RAM-ot vennem (16GB van most), bár ez az összetettség nem általános.
- Szerkesztve
klt Ez igaz, sokan az írásmennyiség miatt aggódnak (én is), holott a controller hamarabb megdögölhet bennük. A teljes adatvesztéstől nyilván tartok, bár nálam minden fontos dolognak van backupja, plusz én merevlemezen szeretem a dolgaimat tárolni. Futtatható állomány SSD-re, adat HDD-re. A tápegység minőségére is nagyon szoktam adni, az is sokat számít.
Phace Bocsánat, visszatértem ehhez a hozzászóláshoz. A Debian pl. beszól telepítésnél, ha nem akarok swap partíciót csinál 2024-ben a 32 giga RAM mellé. Ami írás van a swapban az pedig általában pár mega(!)bájt.
Ez miért fáj neki ennyire? Okozhat ez bármilyen rendszer instabilitást, ha nem csinálok swapot?
Rowon
Az én felhasználói szokásaim mellett, ha 32GB RAM-om lenne nem csinálnék SWAP partíciót - még
ha reklamál is miatta a telepítő.
De simán el tudok képzelni olyan felhasználást, (sok RAM-ot igénylő alkalmazások futtatását)
mely esetében 32GB RAM mellett is szükség lehet SWAP partícióra/fájlra.
- Szerkesztve
Rowon Olvastam én itt már olyan hozzászólást, hogy 2 GB swapet még bőséges RAM mellett is érdemes készíteni a rendszer stabilitása miatt, de szerintem nekem van olyan rendszerem, ahol a 16 GB RAM mellett nincs swap és nem érzem a hiányát, de én nem is nagyon terhelem mostanság a rendszereimet.
8 GB RAM mellett nekem van swap méghozzá partíció (azért az, mert ha több rendszert is teszek erre a lemezre, akkor hol az egyik, hol a másik számára elérhető ez a terület, mindegyiken létrehozni egy swapfájlt helyveszteség lenne). Ezt a rendszert se nagyon terhelem, szóval alapból nem is volna szükség a cserehelyre, akkor mégis miért van?
- Az a 8 GB tárterület nekem nem hiányzik.
- Mivel az alapértelmezett 60-ról a swappinnes értéke át van állítva 10-re, nem használja ezt a területet feleslegesen a rendszer, szóval az SSD élettartalma ezzel nem csökken, de ha mégis szükség van rá, akkor ott van, írhat rá.
- Ha nincs swap, akkor a grafikus felületen a rendszer kikapcsolását kezdeményezve néhány menüpont, mint a hibernálás, talán az alvás is, nem elérhető. Bár én ezeket nem szoktam használni, de szeretem a szabadságot, legyen LEHETŐSÉGEM akár ezeket is választani.
- Szerkesztve
Köszönöm a válaszokat!
Céges környezetben nagyobb számítási kapacitást igénylő projekteknél nem a laptopom erőforrásait fogom úgysem használni, hanem a szerverekét.
Phace
Ez igaz, csak amikor a gépen tesztelem a kódot ingert érzek a kezemben hogy kimegyek a kalapácsért, mert ügyesen optimalizálva 4 giga rammal megoldható iszonyat hatékonyan ugyan az a szar amit 60gb rammal görcsölve csinàl. csak +1 vagy két munkanapba kerül...