Rowon Hol van ez a SWAP? A

Fentiek alapján a gyökérben, swap.img fájlban.

klt

Köszi! 🤝 Fel is rakom a Zramot.

• klt válaszolt erre.

klt Kis dolog, de annyival kevesebb adatot ír az SSD-re. Firefoxban is kiszoktam kapcsolni a lemezre történő cache írást. Most már így néz ki:

user@user-MS-7C91:~$ swapon -show
      Filename				Type		Size		Used	Priority
      /dev/zram0                              partition	3278176		0	100
      user@user-MS-7C91:~$ lsblk | grep zram
      zram0       251:0    0   3,1G  0 disk [SWAP]
      • klt válaszolt erre.

Ha swappiness 60-on van, akkor én inkább azt írtam volna át 5-re a zram telepítése helyett. 32 GB RAM mellett így se swappelne (szinte) soha.
        Persze én ehhez a vacakis vegán salátához nem nagyon konyítok.

csuhas32

Otthoni felhasználás esetén 32 GB memóriánál szerintem is teljesen felesleges. Én nem is raktam swap-et:

total        used        free      shared  buff/cache   available
          Mem:              31           3          26           0           2          27
          Swap:              0           0           0

Phace OFF Nálam otthoni felhasználásra van swap a 32 GB mellett és valóban dologtalan hever.
            (A kép teljességéhez talán az is hozzátartozik, hogy ez a 32 GB RAM nálam nem egyelten gépben teljesít szolgálatot, hanem a három gépben van összesen ennyi. 😀)

csuhas32
              Céges laptop nekem is, csak van benne egy saját SSD-m másik rendszerrel. A munkám során azért van hogy kihasználom a RAM-ot, privát felhasználásra sok értelme nincs. Saját laptopot vagy 15 éve nem vásároltam. Van egy 12 éves asztali gépem, de az csak a port fogja. 🙂

Rowon is dolog, de annyival kevesebb adatot ír az SSD-re. Firefoxban is kiszoktam kapcsolni a lemezre történő cache írást.

Én nem pátyolgatom az SSD-t, inkább használom, amíg lehet.
                Nem foglalkozom vele egyáltalán, hogy spórolgassak pár GB-nyi fölírást, mert projektenként 100..200GB nagyságrendben mozgatok adatokat, amiken ügyködni kell.
                Ha az SSD kifingik, kicserélem és kész.
                Nekem döglött már meg SSD 98% life-left érték mellett, és nagyon sokáig működött még olyan, aminek rég ki kellett volna purcannia az előrejelzés szerint, de a 128GB kapacitása lett szűkös, nem az élettartama.

klt Ezzel én is így vagyok. A legutóbb vett, gyakorlatilag az elérhető legolcsóbb 256GB-os M2 SSD esetén, a garanciális TBW értékét nézve (5 év garancia, és kb én is ennyi időt várok el egy olcsó SSD-től), napi kb. 100GB írható rá.
                  Ezzel, otthoni felhasználásnál, ma már nem nagyon kell foglalkozni.

klt

Ebbe a laptopba sajnos elég ritka SSD való (M.2 2242, PCIe Gen4 x4, NVMe). Emiatt egy normálisabb márka, nem Transcend és társai, plusz viszonylag jó sebesség esetén már elég borsos az ára. 512 GB-os 50-60e Ft körül mozog. Ettől függetlenül nem is a spórolásról van szó, szimplán úgy gondolom, hogy a SWAP már csak lassítana rajta és 32 GB RAM mellett általános célokra szükségtelen.

Phace
                  Kollégám olyan frankó kódot írt, hogy egyetlen egy nyavalyás dolog majd 60GB ramot igényel... 🤯
                  Amúgy melós teszteléseknél a 16GB nagyon könnyen kevés tud lenni néha.
                  Otthonra meg vígan jó az még, csak nem Windowson.

bartaszili Amúgy melós teszteléseknél a 16GB nagyon könnyen kevés tud lenni néha.

Tegnap egy kicsit komplexebb timeline renderelése közben kiütött az OOM. 😓
                    Növelnem kellett a swap méretét, hogy be tudja fejezni a Davinci.
                    Lehet, ideje RAM-ot vennem (16GB van most), bár ez az összetettség nem általános. 😁

klt Ez igaz, sokan az írásmennyiség miatt aggódnak (én is), holott a controller hamarabb megdögölhet bennük. A teljes adatvesztéstől nyilván tartok, bár nálam minden fontos dolognak van backupja, plusz én merevlemezen szeretem a dolgaimat tárolni. Futtatható állomány SSD-re, adat HDD-re. A tápegység minőségére is nagyon szoktam adni, az is sokat számít.

Phace Bocsánat, visszatértem ehhez a hozzászóláshoz. A Debian pl. beszól telepítésnél, ha nem akarok swap partíciót csinál 2024-ben a 32 giga RAM mellé. Ami írás van a swapban az pedig általában pár mega(!)bájt.

Ez miért fáj neki ennyire? Okozhat ez bármilyen rendszer instabilitást, ha nem csinálok swapot?

Rowon
                      Az én felhasználói szokásaim mellett, ha 32GB RAM-om lenne nem csinálnék SWAP partíciót - még
                      ha reklamál is miatta a telepítő.
                      De simán el tudok képzelni olyan felhasználást, (sok RAM-ot igénylő alkalmazások futtatását)
                      mely esetében 32GB RAM mellett is szükség lehet SWAP partícióra/fájlra.

Rowon Olvastam én itt már olyan hozzászólást, hogy 2 GB swapet még bőséges RAM mellett is érdemes készíteni a rendszer stabilitása miatt, de szerintem nekem van olyan rendszerem, ahol a 16 GB RAM mellett nincs swap és nem érzem a hiányát, de én nem is nagyon terhelem mostanság a rendszereimet.
                      8 GB RAM mellett nekem van swap méghozzá partíció (azért az, mert ha több rendszert is teszek erre a lemezre, akkor hol az egyik, hol a másik számára elérhető ez a terület, mindegyiken létrehozni egy swapfájlt helyveszteség lenne). Ezt a rendszert se nagyon terhelem, szóval alapból nem is volna szükség a cserehelyre, akkor mégis miért van?

1. Az a 8 GB tárterület nekem nem hiányzik.
                      2. Mivel az alapértelmezett 60-ról a swappinnes értéke át van állítva 10-re, nem használja ezt a területet feleslegesen a rendszer, szóval az SSD élettartalma ezzel nem csökken, de ha mégis szükség van rá, akkor ott van, írhat rá.
                      3. Ha nincs swap, akkor a grafikus felületen a rendszer kikapcsolását kezdeményezve néhány menüpont, mint a hibernálás, talán az alvás is, nem elérhető. Bár én ezeket nem szoktam használni, de szeretem a szabadságot, legyen LEHETŐSÉGEM akár ezeket is választani.

Köszönöm a válaszokat!