Rowon Olvastam én itt már olyan hozzászólást, hogy 2 GB swapet még bőséges RAM mellett is érdemes készíteni a rendszer stabilitása miatt, de szerintem nekem van olyan rendszerem, ahol a 16 GB RAM mellett nincs swap és nem érzem a hiányát, de én nem is nagyon terhelem mostanság a rendszereimet.
8 GB RAM mellett nekem van swap méghozzá partíció (azért az, mert ha több rendszert is teszek erre a lemezre, akkor hol az egyik, hol a másik számára elérhető ez a terület, mindegyiken létrehozni egy swapfájlt helyveszteség lenne). Ezt a rendszert se nagyon terhelem, szóval alapból nem is volna szükség a cserehelyre, akkor mégis miért van?
- Az a 8 GB tárterület nekem nem hiányzik.
- Mivel az alapértelmezett 60-ról a swappinnes értéke át van állítva 10-re, nem használja ezt a területet feleslegesen a rendszer, szóval az SSD élettartalma ezzel nem csökken, de ha mégis szükség van rá, akkor ott van, írhat rá.
- Ha nincs swap, akkor a grafikus felületen a rendszer kikapcsolását kezdeményezve néhány menüpont, mint a hibernálás, talán az alvás is, nem elérhető. Bár én ezeket nem szoktam használni, de szeretem a szabadságot, legyen LEHETŐSÉGEM akár ezeket is választani.