Még is kettébontom a problémát mert azt gondolom ezek külön álló dogok.

A Windows11 indulás probléma nem volt pontos. Ha a Bios-ba a Windows boot-ot teszem első helyre akkor a Windows befejezte a frissítést és el indul. Kilépek és újra elindul. Ha az Ubuntut teszem első helyre akkor sokáig szürke a monitor, majd bevillan egy(hiba) üzenet - nem tudom elolvasni, fényképezni nagyon gyors, de valamien lemezen valamit nem talál mert úgy kezdődik /dev/sd..... - és grub nélkül indul az Ubuntu. Ez úgy érzem valamilyen grub bejegyzési hiba lehet.

• csuhas32 válaszolt erre.
  • KiralyMarta Tartom a javaslatom:
    Én bebootolnám az Ubuntut
    sudo apt install refind
    ...
    A gép újraindítása után a boot-sorrendben első helyre a Refind bejegyzését tenném.

A „Köszönöm. Ez mit fog csinálni?”-re a válaszom:
    Reményeim szerint felteszi a rEFInd-et (nem tudom mi ezeknek a hivatalos neve, talán rendszerválasztó), én ezt használom a GRUB helyett, szerintem sokkal jobb.

Szerk.
    Másik javaslat: Az eseményleírásodat elnézve úgy vélem, hogy a tenkes OS II. változott, de erről az Ubuntu úgy magában természetesen nem tud.
    Megeshet, hogy az Ubuntut elindítva és azon kiadva egy sudo update-grub parancsot kapna esélyt, hogy megtalálja a felfrissült Windowst és nem kellene ezzel megvárni a következő kernel telepítését, amikor ezt amúgy magától is megtenné.
    Az ezt követő gépindításkor megtudod, ha ott a GRUB-ban a Windows, akkor probléma megoldva.

KiralyMarta Tartom a javaslatom:
    Én bebootolnám az Ubuntut
    sudo apt install refind
    ...
    A gép újraindítása után a boot-sorrendben első helyre a Refind bejegyzését tenném.

A „Köszönöm. Ez mit fog csinálni?”-re a válaszom:
    Reményeim szerint felteszi a rEFInd-et (nem tudom mi ezeknek a hivatalos neve, talán rendszerválasztó), én ezt használom a GRUB helyett, szerintem sokkal jobb.

Szerk.
    Másik javaslat: Az eseményleírásodat elnézve úgy vélem, hogy a tenkes OS II. változott, de erről az Ubuntu úgy magában természetesen nem tud.
    Megeshet, hogy az Ubuntut elindítva és azon kiadva egy sudo update-grub parancsot kapna esélyt, hogy megtalálja a felfrissült Windowst és nem kellene ezzel megvárni a következő kernel telepítését, amikor ezt amúgy magától is megtenné.
    Az ezt követő gépindításkor megtudod, ha ott a GRUB-ban a Windows, akkor probléma megoldva.

csuhas32
      Feltettem, ezzel indul a Windows. De valamiért 2 Ubuntu jelenik meg az egyik alatt EFI\ubuntu\grub64.efi ez nem indul bejön a grub prompt ezzel nem tudok mit kezdeni (ez az 486 MB partició) és van a vmlinuz generic ez 98x mb ez elindul. Ki lehet e venni azt ami nem indul? Vagy javítani? Nekem nincs alatta ennyi ikon miért?

KiralyMarta Nekem nincs alatta ennyi ikon miért?

Mert a képen több rendszer van telepítve, mint nálad, tegyél fel még néhány Linuxot és neked is lesz elegendő ikonod a rEFInd-ben. :-)

Azt, ami nem indul, biztos ki lehet valahogy venni, de sajnos én nem tudom hogyan, nem szoktam ilyesmivel foglalkozni, azt keresem, hogyan tudom elindítani, ha az megvan, azt megjegyzem, aztán kész.

KiralyMarta De valamiért 2 Ubuntu jelenik meg az egyik alatt EFI\ubuntu\grub64.efi ez nem indul bejön a grub prompt ezzel nem tudok mit kezdeni (ez az 486 MB partició) és van a vmlinuz generic ez 98x mb ez elindul.

Nekem egy Linuxhoz két bejegyzés szokott lenni általában a rEFInd-ben, az egyiket választva rögtön indul a rendszer, a másikat választva betölti a GRUB-ot. Lehet, hogy nálad is jó mind a két bejegyzés az Ubuntuhoz a rEFInd-ben, az amelyik a GRUB-hoz visz, azért hasal el, mert maga a GRUB problémás. Csináltál már sudo update-grub-ot az Ubuntu alól? Volt hibaüzenet?

csuhas32 a következőre módosította a címet: Probléma a GRUB-bal.

csuhas32 Nem, Vacsora után megcsinálom. Mert lehet ez jobban fog tetszeni, de azért ha fent van valami az működjön jól ha lehet.

csuhas32 Most elindul mind a két ikon, de egyformán és nincs grub sehol.
          sudo update-grub

sudo update-grub
          [sudo] marta jelszava: 
          Sourcing file `/etc/default/grub'
          Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
          Generating grub configuration file ...
          Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-45-generic
          Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-45-generic
          Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-40-generic
          Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-40-generic
          Memtest86+ needs a 16-bit boot, that is not available on EFI, exiting
          Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
          Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
          Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
          Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
          done

csuhas32 Megoldott minden boot problémát. Grub-ot átírtam a megadott módon, most van grub akkor is indul ha rEFInd van elöl, akkor is ha ubuntu van grub menu és indul minden. De most a rEFInd az alapértelmezett.
            Köszönöm.

Ennyivel később: 15 nap