a mester És még egy: csuhás32 fórumtárs gépe olyan, mint a szénakazal. Minden jöttment kérdésre képes feltenni azt a rendszert, amiről a kérdés szól. Hidd el, ő TÉNYLEG azért ír, azért kérdez, mert segíteni akar, a saját gépén mindig kipróbálja, leteszteli a folyamatot, mielőtt válaszol. Neked, és másnak. (Azt tudnám, honnan van ennyi ideje!)
Meddig használható biztonságosan a Lubuntu 18.04?
- Szerkesztve
PJ Az AMD-ben nem vagyok otthon.
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+E1-7010+APU
Ha jól kerestem, akkor elég gyengusz a procid, ezen felül van 4 GB RAM-od, ami bővíthető és ráadásnak egy merevlemezed, ami 450 GB-os (fura érték).
Én ennek a hardvernek a cseréjére készülnék, egy SSD-t azért vennék bele, azt lehet tovább vinni a következő gépbe és megpróbálnék még szerezni legalább 2 GB RAM-ot is, úgy még egy picit el lehet harcolni vele. Az SSD-re feldobnék mondjuk egy Lubuntu 24.04-et.
- Szerkesztve
klt OK, nem ág. Viszont a 24.10-ben és a 24.04-ben jó-pár (számomra) fontos dolog más. Például az installnál nem tudtam pendrájvra tenni a rendszert. Vagy például az új szoftverek telepítése is más. Még van különbség, de nem sorolom. A lényeg, hogy más, és-pediglen szerintem nemjó irányban.
Közben felraktam a Debian Xfce 2.7-et is egy pendrájvra. Annak meg a bétéje nemjó (számomra). Viszont azzal indítva (a Géparteddel) már oda másolok egy rendszert, ahová csak akarom.
- Szerkesztve
simike Viszont a 24.10-ben és a 24.04-ben jó-pár (számomra) fontos dolog más.
Igen, mivel az LTS, ill. "normál" kiadások eltérnek egymástól. Az Ubuntunak félévente jelenik meg új változata, a fantázianév mellett számozással, ami a megjelenés évét és hónapját jelöli. Ezek a kiadások folyamatos frissítéseket, fejlesztéseket tartalmaznak (kernel szinten is) és rövid, 9 hónapos támogatottságúak. Minden páros év áprilisában jelenik meg az LTS kiadás, amely 5 év (+3-5 év) támogatást kap és a stabilitás miatt kevésbé változik.
Ettől függetlenül nem feltétlen biztos, hogy a felsorolt problémáid a kiadások miatt vannak.
Emiatt alapvetően 2 módot kínál az Ubuntu a használatra. Egy Standard 2 évenkénti kiadás amit elég akár 5 évente cserélni, Windows analógiával, mint régen, pl. W95/98/XP stb., és a Rolling kiadás, mint a W10.
A többi megoldás, támogatottság hiányában nem javasolt.
tenkes Igen. De nem mindent értek. Például ha az Ubuntu a Debianra épül, akkor hogy-hogy a 23.10 xubuntunak tökéletes a bétéje, akkor a Debian xfce-nek miért nem jó (a bluman felrakása után sem)?
Egyébként meg tudtommal 24.04 Ubuntu tele van hibával bár én ezt nem vettem észre). Ha van egy kiforrott séma, azt miért kell elrontani a fejlesztés címszó alatt?
simike Az Ubuntu a Debianon alapul, de már eléggé eltávolodott attól. A fejlesztéseit megkapja a Debian is, ill. sok a közös fejlesztő, de már nincs meg a teljes kompatibilitás pl. a csomagok között. A külön út jól látszik abban is, hogy az Ubuntu tartalmaz zárt kódokat is, míg a Debian filozófiával ez ellentétes. Szóval ez már inkább önálló disztró, mint egyszerű Debian fork.
simike Ha van egy kiforrott séma, azt miért kell elrontani a fejlesztés címszó alatt?
Mert egyszerűen nincs olyan, hogy kiforrott séma. Nincs "kész" disztró, vagy akár szoftver. Egyrészt, mert mindig van jobb megoldás, szélesebb felhasználási igény, tehát a szoftver maga is fejlődik, ill. új funkciók, megoldások kerülnek bele, másrészt az informatikai környezet is változik. A változásokat le kell követni, az újdonságokat be kell építeni, ki kell szolgálni (pl. hardverek), az elavult összetevőket pedig ki kell venni (különben egy OS nem pár GB lenne, ill. támogatni sem logikus pl. 15-20 éves perifériákat.)
Ez persze hibákkal is jár, hiszen egy OS eléggé összetett, ill. eljön az a pillanat, amikor egy régebbi hardvert, már egyre kevesebb OS tolerál.
simike ha az Ubuntu a Debianra épül,
Debian stable, testing, sid.
Az Ubuntu nem a stabil kiadásra épül, és attól, hogy ráépül, még nem az.
Másrészt nem mentünk végig azon, hogy miért nem jó neked az a káefté, vagy mi a csöcs?
Nekem pölö kiválóan műxik a kékfog, DellG3 laptopommal remekül csatlakozik a Bütyökre (ez egy Raspberry A2DP vevő Hifi-berryvel az erősítőm mögött), meg a Bludento BLT2-re is, ami a fiam szobájában van. És baromi jól szól mindkettő.
klt Van három bluetooth eszközöm. Mindhárom hang eszköz. Mindegyik működik windows alatt, Xubuntu 23.10 alatt, de egyik sem működik xfce Debian 12.7 alatt. Mit mondjak, nekem emiatt nem jó a Debian. (Egyébként tetszene.) Most ne mond, hogy buta vagyok hozzá, mert akkor a másikhoz meg miért nem vagyok buta?
simike Tehát a Win és a Xubi alapból kezeli a gép BT eszközét, a Debian nem. (és ennek a ténynek semmi köze hozzád, hiszen egyelőre nem rajtad múlt.) Ha a Debian automatán nem kezeli, akkor viszont neked kell, ez viszont rajtad múlik. Egyébként ez a linux esetén az alapfilozófia része is. Nem szolgál ki mindenben, de ad rá lehetőséget. És pont ennek okán nem feltétlenül minősíti az adott disztrót, hiszen nem feltétlen cél a mindenben kiszolgálás.
Tehát, ha szeretnéd, hogy működjön, meg kell nézned milyen típus a BT-d, majd rá kell keresned a neten, Debian esetén hogyan kell beüzemelni. Ha akkor sem megy felteszed itt a kérdést egy külön topikban.