Sziasztok! Nem indul el a gép, ami megjelenik:

fsck.ext4: Attempts to read block from filesytem resulted in short read while tr
ying to open dev/sda5
Could this be a zero length partition?
fsck exited with status code 8

Hasonló hibákat eddig megoldottam a fsck paranccsal (pl. fsck /dev/sda5), most ez nem használ. Megköszönöm a segítséget.

Naspolya Could this be a zero length partition?

"Hasonló hibákat" oldottál meg. Az fsck a file system ellenőrzésére szolgál, a partíción tárolt file-ok egészségét vizsgálja, piszkálja.
    A rendszer tippje a partíció méretét kritizálja, vagyis nem a file-okkal van baja, hanem a file-ok tárolási helyével.

Szerintem ezért...

a mester Értem, köszi, viszont arra lennék kíváncsi, hogy miként tudom megoldani ezt a hibát.

Naspolya Hasonló hibákat eddig megoldottam a fsck paranccsal (pl. fsck /dev/sda5), most ez nem használ.

Könnyen előfordulhat, hogy a fájlrendszer azért hibás, mert a lemez az. Egy fsck esetén megijedünk, gyorsan adatot és/vagy rendszert mentünk. Ha többször is használni kell egy adott rendszeren az fsck-t, akkor megnézhetjük a lemez egészségi állapotát a smartmontools-szal vagy ehhez hasonló eszközzel, de nagy eséllyel valami bibi van a lemezzel, szóval felkészülünk egy másik lemez használatára. Amennyiben állunk úgy, akkor az adatokat és/vagy a rendszert átmásoljuk egy ugyanekkora új lemezre és azt használjuk tovább, ezt a lemezt pedig már csak ideiglenes vagy nélkülözhető tartalmak tárolására használjuk.

A megoldás irányába tekintve: Én elsőnek bebootolnék egy másik telepített vagy live rendszer alól és onnan nézegetném egy kicsit ezt a problémás lemezt például abban a tekintetben, hogy vannak-e rajta hibás szektorok, mi a helyzet a partíciók elhelyezkedésével, MSDOS vagy GPT tábla, ha az előbbi, akkor ez az sda5 elsődleges vagy kiterjesztett partíción belüli logikai partíció-e...

Fejben arra készülnék, hogy egy sudo mke2fs -n /dev/sda5 parancsra is szükség lesz.

Naspolya
      Inditnek egy telepitot live rendszerkent - es a rajta levo GParted-el megneznem a telepitett
      rendszer gyanus particiojat - hogy nem telt-e meg ... vagy valami egyeb furcsasagot nem
      mutat-e?
      Az fsck 8-as kilepesi kodja, egyebkent "Mukodesi hibat" jelent.
      0 - Nincs hiba
      1 - Fájlrendszer hibái javítva
      2 - a rendszer újraindítása
      4 - A fájlrendszer hibák bal korrigálatlan
      8 - Működési hiba
      16 - Használat vagy szintaktikai hiba
      32 - Fsck törölt felhasználói kérésre
      128 - osztott könyvtár hiba

csuhas32 a következőre módosította a címet: Az fsck miért nem oldja meg?.