Anno a 23.10-es Xubuntut pendrájvra telepítettem. Most a 24.10-es béta és a 24.04-es Xubuntut próbáltam pendrájvra tenni. Ugyanarra a 128GB-os pendrájvra mint a 23.10-est, ugyanazon a gépen. Nem sikerült. Valamit mindenképpen akarna telepíteni még más tárolókra. Ezt nem engedem neki, így viszont nem települ. Én vagyok csak ügyetlen, vagy másnál is így van? Nemértem miért nem elég neki a 128GB?

Tutira nincs ilyen hibaüzenet, hogy valamit még akarok telepíteni más tárolókra. Mi volt pontosan kiírva?
Abban sem nagyon hiszek, hogy a 128 GB hely kevés neki.
Azt inkább el tudom képzelni, hogy a lemez rosszul vagy csak az automatizmusnak nem tetsző módon van particinálva, felosztva, mondjuk nincs EFI System partíció és a telepítő ezért nyekereg. (Pendrive-ra mondjuk én amúgy sem telepítenék.)

csuhas32 EFI System partício? Azt én csináljam meg telepítés előtt? Nemár! A 128GB-os pendrájv egyben volt egy NTFS partíción. Át akarta formázni. Persze, csinálja. De valami mást akart máshová tenni. Majd kipróbálom mégegyszer és kifényképezem.

simike Oprendszert nem teszünk pendrive-ra! A rendszernek se jó, a pennek se. Meg a felhasználónak se.
      Csak gyakorlásnak jó. 🙂

simike De valami mást akart máshová tenni. Majd kipróbálom mégegyszer és kifényképezem.

Jó ötlet!
      OFF
      Ha nem látom, nem hiszem el, milyen sokat számít egyetlen magánhangzó! :-)

csuhas32 a következőre módosította a címet: Xubuntu telepítése pendrájvra.

"Eszköz a rendszer telepítéséhez" és csak az ssdét jelöli meg, a pendrájvot nem. Ezen nincs mit lefényképezni.

simike Az a gond, hogy én nagyon béna vagyok és nem látom innen a kijelződet. Annyi információm van, amennyit te adsz. Én a GParteddel előre megformáznám azt a pendrive-ot és a telepítőben a kézi particionálást választanám, ott adnám meg, melyik partíciónak mi legyen a csatolási pontja, hová kerüljön a rendszerbetöltő.
        Mutatsz live alól egy sudo parted -l kimenetet?

csuhas32 Ahogy nézem, már nem aktuális a dolog, más rendszer került telepítésre (igaz, azt nem tudom, hogy a kérdéses penre, vagy valami másra).

csuhas32 Eddig minden linux megcsinálta magának a formázást. Én nem csinálok meg semmit helyette. Annyit még kipróbáltam, hogy kivettem az ssdét. Akkor is ezt írta ki, viszont nem jelölt meg semmit, hogy hová tenné. Ezt elcseszték jelentem.

simike Sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy te hibáztál, de természetesen benne van a pakliban az is, hogy a kérdéses telepítő hibás.

simike Egy pici baj van, azzal amit írsz. Bebootoltam virtuális gépen egy Xubuntu 24.04 lemezképről, átadtam a vendégrendszernek egy pendrive-ot, elindítottam a telepítőt. Nekem engedi kiválasztani a pendrive-ot a telepítés helyéül. Ez esélyes, hogy PEBKAC lesz. Előfordul mindnyájunkkal.

Htibi Figyelj, ne akarj már leiskolázni. Próbálgatom őket. Eddig sz@r mindegyik friss.

simike Na látod itt van a baj. Egyik sem rossz, hogy te nem tudod kezelni, az más kérdés. Senki nem mindentudó, mi sem tudunk mindent.

simike Kérlek, végy vissza az arcból.
                Legalább azokat nem bántsd, akik értenek is hozzá, és tényleg segíteni akarnak neked.
                köszi.

simike Az iskolában a tanuló feladata, hogy ELfogadja az oktatók hozzáértését, MEGfogadja az oktatók tanácsait.
                  A fórum azért nehezebb téma, mert itt az "oktató" nem látja, mit bűvészkedik a "nebuló", csak arra vagyunk hagyatkozva, amit leírsz. Az meg egyelőre NAGYON kevés.
                  Szívesen olvasunk mesét, de itt a bizonyítékokkal alátámasztott tények kellenek a sikeres segítéshez.

Tudnátok nekem segíteni? Keresek Xubuntu 23.10 ISO fájlt. Sajnos mindenhonnan törölték, de hátha tudtok egy helyet ahonnan még nem.
                    Tudom, hogy már nem frissül, de semmi komoly dologra nem akarom használni. Csak kell.

lala2 Köszi, de ez nem a végleges, és ugye nem frissül.

simike
                        Lehet hogy nem a totál végleges, mindenesetre a végleges előtti utolsó daly build lehet.
                        Szerintem, már nem frissül - de ezt telepítes előtt live rendszerként indítva is kiderítheted.

lala2
                          Hogyan?
                          Live rendszerként indítod a telepítőt - csatlakozol a nethez, és kiadod a:
                          sudo apt update
                          majd a
                          sudo apt upgrade
                          parancsokat - de lehet hogy az első parancs után kiirja hogy nem talál tárolókat.

simike

Nem bántom, csak védekeztem.

Mi ellen is? Ez nem Covid, haver!

simike Keresek Xubuntu 23.10 ISO fájlt.

Nem biztos, hogy jó irányba mész. Azt értem, hogy a Xu 23.10 működött egy konstellációban, viszont könnyen lehet, hogy az a konstelláció nem volt teljesen üzemszerű állapot.
                            Igazából bármely rendszert lehet elvileg pendrive-ra telepíteni, csak nem ajánlott, mivel egy pendrive nem erre, az állandó írásra-olvasásra lett kitalálva, hanem tárolásra és hurcolásra.
                            Viszont, ha mégis ez a cél esetleg megoldás lehet a Ventoy https://www.ventoy.net/en/index.html
                            ami épp arra lett kitalálva, hogy egy hordozható eszközön bármely OS használható legyen. (Persze ettől még a pendrive hátrányai megmaradnak.)

• klt válaszolt erre.

tenkes F2FS-re kell formázni, azzal tovább él a pendrive.
                              Amúgy osztom a véleményt, kész rendszer nem pendrájvra való.

klt Köszönöm, de nem érdekek, ha tönkremegy emiatt a pendrájv. Van egy tucat és filléres dolog lett mára.

simike Nyilván nem egy ökör ára és nem is ez a dolog lényege, hanem az, hogy rendszer futtatásra megbízhatatlan. Bármikor beadhatja a kulcsot és akkor nagyjából oda minden, ami rajta volt.

simike Egy USB3-as tokban egy SSD ára sem olyan vészes ma már, az viszont sokkal jobban bírja a gyűrődést és USB3-as porton jóval gyorsabb is mint egy pendrive.

Duplikáltam egy pendrájvot Gparteddel. Egy kicsit nagyobb pendrájvra átmásoltam a szektorokat és beállítottam ugyanúgy, hogy boot legyen az első partíció. Majd megnyújtottam a munka-partíc a széléig. Kipróbáltam, tökéletes lett.