Üdv nektek,adott egy Hp laptopba áttett ssd,amin win8 és MX linux23 van. Előzőleg a winyó egy asztali gépben
volt és minden ment. Nálam a lapiban kipróbálva,bemutatva és átadva a havernek.Most linux alatt keres és keres,időnként kiírja,hogy hálózat megszakítva és újra keresi.A megfelelő wifi hálózatot látja!
A kapcsolatok szerkesztésénél töröltem a kapcsolatot,hátha a hardwercím miatt nem tud kapcsolódni.
Új indítás után keres,megtalál,kéri a jelszót,és megint nem tud kapcsolódni. Ipv6 letiltva,marad ugyanaz.
A gond,hogy nem nálam van a gép,tehát csak tippeket kérek,és holnap tudom kipróbálni.
A srác telója eléri a wifit,a jelszó ellenőrizve többször,szóval én tanácstalan,és mindenre nyitott vagyok.
Remélem tudtok segíteni,és köszi a törődést!
Üdv Zoli
Hálózat nem kapcsolódik.
Köszi a tippeket,de a linux friss,a router is,csak nem értem mi a hiba,de rendes tőled a segítőkészség,megoldom másik géppel!
nyiradiz
Sajnos az hogy friss a linux, az nem garancia arra, hogy épp minden hardvert szuperül kezel.
Tapasztaltam már, hogy friss kiadású linux nem kezel vmiyen hardvert. És vagy régebbi kernelre, vagy újabb kernelre kellett váltani.
Sajnos az hogy friss a router, az nem garancia arra, hogy tökéletesen működik.
Láttam pár vadiúj - főleg TPLink - routert ami nem az elvártak szerint működött. De ez simán előfordul szinte bármely műszaki cikknél. Örülök, hogy neked nincs ilyen tapasztalatod.
Mi a hiba? Amit leírtál: A routered és a hálózati kártyád valami miatt nem kívánja az együttműködést.
Írhattam volna a hálókártya cseréjét is, de ahogy írod az egész gépet sokkal könnyebb kicserélni. Csak túl drága mulatság ha esetleg ezzel a géppel sem megy.
Egyéb ötlet:
Próbálj ki un. LIVE rendszereket. Azok esetében mit tapasztalsz?
Nekem nem tiszta minden. A lapi linux rendszerrel működött más wifin?
Szia!
A jelenség alapján szerintem rossz drivert használ a wifid (már ha tényleg azzal van a baj) Ilyesmit általában az RTL akárhányas wifi chipek szoknak csinálni mert csilliárdnyi változatuk létezik és a kernel nem mindig tudja pontosan, hogy melyik illesztő programot használja. Vagy azért, mert ami a kernelben van az régi/nagyon új, vagy mert egyáltalán nincs is telepítve a megfelelő meghajtó progi. (Persze nem árt utána járni a syslogban, hogy mire panaszkodik a wifi amikor megszakad/nem csatlakozik. Hibaüzit bemásolod a gugliba, elolvasod, hogy mások hogyan oldották meg a problémát.). Ha valóban ez a baj, akkor be kell vhogy szerezni a megfelelő drivert. Ennek egyik módja a kernel/disztro csere. Vagy a hardvert cseréled ki egy linux kompatibilisebbre. Persze néha egyszerűbb, ha szimplán csak felteszed a hiányzó drivert.
nyiradiz ,mert 20 Km-re van
Ami a távolságot illeti, ezért van az internet! Távoli masinát kábellel rákötni a netre (RJ45-ös aljzat még a Raspbery Pi-n is van), SSH server fel, SSH portot kinyittatod a távoli routeren, te meg jól bejelentkezel és megszereled vagy legalábbis megnézed, hogy mizujs. Dolgod végeztével SSH szerver uninstall, otthoniak a routeren SSH portot bezárják. Mission accomplished.
nyiradiz A kérdést eredetileg azért tettem fel,hogy volt-e másnál is ilyen gond.
Yep. Hasonló volt. És? Ez hogyan segít rajtad?
- Szerkesztve
csuhas32
Hali!
IGen. Bocsi! Újabban elég sok RTL (realtek) driver benne van a kernelben de az újabb verziók, lassabban kerülnek át az Ubuntukba lévén az Ubuntu nem rolling disztro így a kernel main verziók sem kerülnek át maguktól, csak ha kézzel felteszed az újabb kernelt.
De egyébként hasonlót láttam már Broadcom-os és Atheros(!) wifik-től is. Bár nálam a csúcstartók a Realtek chipek... Mondjuk az is igaz, hogy mostanában nem igazán kell wifit heggesztgetnem... Többnyire szoknak műxeni.
Minden választ köszönök,eddig az volt,hogy áttettem a linuxos winyót másik gépbe,és azonnal,max. egy frissítés után működött. A legvalószínűbb a válaszok alapján,hogy nem kábelen kapja a netet,és így nem tudja a drivert frissíteni.
Nem fárasztalak benneteket tovább,nagy köszönet a törődő figyelemért minden válaszadónak!
Üdv Zoli
Kicsit későn,de egy másik wifikarival megoldódott a gond,de mindenkinek nagy köszönet a segítségért.