lala2 Kipróbáltam de ugyan az mint mikor lecsukom: képernyő kikapcs, látszólag alszik de mégis langyos és merül... 🙁

csuhas32

total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           15684        3119       10561         813        3115       12564
Swap:           4095           0        4095

AndrewV 16 GB RAM-od van és 4 GB swap-ed.
    Mutass, légy oly kedves, egy
    cat /etc/fstab kimenetet is.
    Ebből megtudjuk, hogy swap fájlod vagy partíciód van-e.
    Ha fájl, akkor kellene egy df -h is, hogy lássuk, azon a partíción, ahol a swap van mennyi a szabad hely.
    A próba kedvéért én megnövelném a swap méretét a RAM méretére, és akkor már biztos lesz hely ahová teheti a rendszer az adatokat suspend vagy hibernate esetén.
    (Tudtommal ilyenkor oda dolgozna, de mondjuk 6 GB adatot nem nagyon lehet 4 GB swapbe benyomni.)
    Persze, lehet, hogy nem itt van a kutya elásva, de én elsőnek ezt próbálnám.

#
    # <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
    # / was on /dev/nvme0n1p2 during curtin installation
    /dev/disk/by-uuid/68e063f0-5329-48b3-bf60-9dd2d25c319f / ext4 defaults 0 1
    # /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during curtin installation
    /dev/disk/by-uuid/7C22-4455 /boot/efi vfat defaults 0 1
    /swap.img	none	swap	sw	0	0

AndrewV OK. Látod, a rendszerpartíción van egy swap.img fájl, az utolsó sor mutatja: /swap.img
      A másik kérdés még nincs megválaszolva, mennyi hely van a rendszerpartíción?
      df -h

csuhas32 bocsánat:

Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
        tmpfs           1,6G  2,5M  1,6G   1% /run
        /dev/nvme0n1p2  468G   54G  390G  13% /
        tmpfs           7,7G   78M  7,6G   1% /dev/shm
        tmpfs           5,0M  8,0K  5,0M   1% /run/lock
        efivarfs        128K   97K   27K  79% /sys/firmware/efi/efivars
        /dev/nvme0n1p1  1,1G  6,2M  1,1G   1% /boot/efi
        tmpfs           1,6G  136K  1,6G   1% /run/user/1000

AndrewV
          /dev/nvme0n1p2 468G 54G 390G 13% /
          A 468 GB-ból 54 GB foglalt és 390 GB szabad.
          A 390 GB-ból lehetséges lefoglalni még 12-t, ezzel a swap jelenlegi 4 GB-os méretét 16 GB-ra megnövelni.
          Én még csak swapfile nevűvel csináltam ilyet, swap.img nevűvel nem, bár érzésre ez nem számít, de illene utánaolvasnom vagy kipróbálnom virtuális gépen, nehogy akaratom ellenére bevigyelek az erdőbe.
          Most erre nincs lehetőségem, koradélután tudok ezzel jelentkezni, de lehet, hogy addig simán megoldják ezt a fórumtársak.

csuhas32 Elvileg semmilyen varázslás nem történt ezen a rendszeren, tiszta telepítéssel ment fel a laptopra (nincs is mellette más) aztán frissítés és annyi... Volt gond a wifivel de az megoldódott kb magától.

Köszönöm a segítőszándékot!

sajnos már az első parancs után "Nincs ilyen fájl vagy könyvtár" hibát kaptam...

AndrewV Ellógtam. Nem tudom melyik volt az első parancs, de én ezzel próbálnám:

sudo swapoff /swap.img
                sudo fallocate -l 16G /swap.img
                sudo mkswap /swap.img
                sudo swapon /swap.img

Ha van hibaüzenet, akkor állj meg és mutasd meg, keresünk másik módszert.
                Visszaellenőrzés:
                df -h

Ha újraindítás után is 16 GB a swap, akkor most próbálj meg hibernálni vagy alvást kezdeményezni.
                Változott a helyzet?

Végigcsináltam és újraindítottam de én nem látok változást:

ájlrendszer   Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
                tmpfs           1,6G  2,3M  1,6G   1% /run
                /dev/nvme0n1p2  468G   66G  378G  15% /
                tmpfs           7,7G   28M  7,7G   1% /dev/shm
                tmpfs           5,0M  8,0K  5,0M   1% /run/lock
                efivarfs        128K   97K   27K  79% /sys/firmware/efi/efivars
                /dev/nvme0n1p1  1,1G  6,2M  1,1G   1% /boot/efi
                tmpfs           1,6G  140K  1,6G   1% /run/user/1000

sajnos duspend paraqncs vagy lehajtás után is hasonló a helyzet: a laptop enyhén de melegszik és merül... 🙁

AndrewV Persze, hülyeséget írtam, bocsánat, a visszaellenőrzés: free -m lenne, ott látnád, hogy 16 GB a swap.
                  Ha ez így van és maradt a jelenség, akkor nem (csak) ez volt a gond. :-(

Hát akkor sajnos nem csak ez volt a gond:
                  total used free shared buff/cache available
                  Mem: 15684 2368 12087 397 1916 13316
                  Swap: 16383 0 16383

AndrewV Itt nem látok semmi számunkra érdekeset. Kicsit keresgélni kellene. Valami logfájlt nézni esetleg, amin el lehetne indulni.

• klt válaszolt erre.

AndrewV
                      OFF
                      És ha a kikapcs gombra teszed alvást/hibernálást ?
                      ON
                      A neten írnak hasonlókat, kernel frissítéssel (vagy, ha a legújabb, akkor visszaállítással a megelőzőre) próbálkoztál már?

tenkes Valami conf fájlban beírtuk próbaképp a kikapcs gombra, hogy suspend - erre szintén kikapcsolt és dobott el kérdés nélkül mindent ami nyitva volt...