• Szerkesztve

Már csak párat kell aludni és belépünk a W10 támogatásának utolsó évébe. Egy korszak lezárul és ez hatással lesz a Linux rendszerekre is. Régebben és jelenleg is úgy gondolom(tam), hogy a "Linux éve" egy megfoghatatlan fogalom, és főleg nem a Linux hozza el.
A témában már írtam párszor, az ott elhangzottakat nem ismételném, egy más aspektusra szeretnék rámutatni.
https://ubuntu.hu/d/46587-windows-vs-linux-iii
https://ubuntu.hu/d/46635-windows-12-vs
Jelenleg egy elég komoly bizalomvesztés zajlik a Windows háza táján. A W11 mesterséges követelményei és a hozzájuk kapcsolódó hinta-palinta az MS részéről, kezdi felidegesíteni a hozzáértő, nem warezoló felhasználói réteget. A felháborodás oka a pazarlás.
Miről is van szó?
A W10 kivezetésével alapvetően nincs probléma. 10 év támogatást kap(ott), ami egyáltalán nem mondható kevésnek egy szoftver esetén (pláne úgy, hogy akár egy W7-es gépen is át lehetett térni rá ingyen). Tartozik hozzá egy megszokott pár éves céges plusz támogatás is, ami nem olcsó, de legalább van.
A gond hardveres. Egészen a W10-ig a hardverek avulása organikus módon történt. A fejlődéssel jöttek az új szoftverek, azok új követelményeket állítottak a hardverek elé, de ezek általában csak a hardver teljesítményét, felhasználói élményét érintették, és az egyes Windows kiadások sok mindenben átfedésben voltak a követelmények megjelenésével.
A W11 más. Olyan hardveres követelmények jelentek meg vele, amelyek nem a teljesítményre, hanem a használhatóságra hatnak ki, egyszerű módon úgy, hogy bizonyos gépekre nem települ. Persze lehetne mondani, hogy kérem a W10 tíz évig volt támogatott, még egy W7-es gépre is bőven felment, és ezek a tizenéves hardverek már megérettek a cserére. Csakhogy ez a számolás nincs egészen rendben.
A W11 biztonsági követelményei (Secure boot, TPM, stb.) gyakorlatilag minden 2016 óta megjelent PC-ben megvannak. Az meg ugye 2025-ig megint csak 9 év és egy ilyen korú gép lehet csereérett. Csakhogy van egyéb támogatási követelmény is pl. Intel esetén a 8. gen. előtti CPU-k nem támogatottak. Függetlenül a korábban említett biztonsági követelményektől.
És itt van az egyik fő gond. Pl. i5-i7 7. gen CPU a mai napig kapható és kb. 2020-2021-ig aktívan beépítették új gépekbe, laptopokba is. A felhasználó pedig megvette, hiszen ár-érték arányban jó volt és sokkal olcsóbb, mint az épp aktuális 10-11. gen. Miért ne vette volna meg?
Erre 2021-ben megjelent a W11 és kiderült, hogy nem támogatja. Mi is lett hirtelen a helyzet. Tehát van egy 2020-ban újonnan, W10-el vásárolt laptop, ami 2025-ben "kidobható". Az 5 év egy erősebb laptopnak azért nem olyan sok. És igen, kidobható, mert sok felhasználónak (különböző okokból) kell az a Windows.
Készült erre felmérés, kb. 240 millió olyan gép lesz, ami nem teljesíti a W11 követelményeit, miközben továbbra is használható lenne arra, amire használják.
És ez a pazarlás.
Miközben az MS bár ígérte, de továbbra sem hozta nyilvánosságra az egyéni felhasználóknak szánt plusz támogatás árazását. ill. szóba sem hozza azt (más rendszerekről pláne nem beszél), hanem egyszerűen azt ajánlja a W10 felhasználóknak, hogy cseréljenek gépet. És pont.
(A warezolásra, vagy a W10 támogatatlan csakazértis használatára nem térnék ki, mert az tényleg végeláthatatlan téma.)
Szóval nem lesz "Linux éve", de szerintem bőven lesz áttérő, sőt lehet, hogy ez már a mostani csaknem 5%-ban is érezhető.

• Szerkesztve

Majd ha pénzért lesz a szoftver és a támogatás, vagy esetleg ezzel a rendszerrel lehet nagyot kaszálni a hardveren, akkor talán lesz Linuxéve.
    Amíg ingyen van a Linux, de tanulni kellene hozzá, addig inkább ingyen szeretnék a támogatást is, a "Köszi szépen!" szép dolog, de nem igazán nagy motiváció. Majd ha valaki(k)nek (komoly) üzleti érdeke lesz benne, akkor esetleg terjedni fog az asztali gépekre szánt Linux.
    Ha valakinek mondjuk érdeke lenne a Win10-es gépeket beszámítani potom áron az új Win11-esekbe, aztán az így szerzett masinákat valamilyen célfelhasználásra, jó reklámmal, Linuxszal haszonnal visszajuttatni a piacra. Ilyesmi.

csuhas32

Egy biztos: nem biztos semmi sem 🙂

tenkes bőven lesz áttérő, sőt lehet, hogy ez már a mostani csaknem 5%-ban is érezhető.

Szerintem addig rajtolgat akadozva a desktop-Linux, amíg át nem lép a felhasználók száma egy kritikus tömeget (nem tudom, hány % lesz, talán 10...). Utána talán már az új eszközöket készítő hardvergyártóknak is érdekük lesz a Windows mellett támogatni a Linuxot (hogy ne csak a Linux támogassa a hardvereket), és ha ez bekövetkezik, akkor mintegy lavinaszerűen meglódul a Linux terjedése.
      Gyanítom, hogy a lavina keletről indul majd, például Indiából.
      Ezt súgja a vágyvezérelt gondolkodásmód... 😃

A realitás szerintem az lesz, hogy támogatás nélküli régi Windowsokat fognak használni legtöbben (ahogy most is bőven használnak még Win7-et), a hekkerek legnagyobb örömére és a Linux sosem fogja átlépni a 10%-ot desktopon.

klt A realitás szerintem az lesz, hogy támogatás nélküli régi Windowsokat fognak használni legtöbben (ahogy most is bőven használnak még Win7-et),

Szerintem ennyire nem rossz a helyzet. Az látszik, hogy a kalóz OS-ek aránya folyamatosan csökken. A tudatosság is nő, megfizethetőbb a Windows is (nem utolsó sorban a valóban legálisan újrahasznosított licencek miatt), ill. talán ebben legnagyobb szerepet az előtelepített hordozható eszközök, főként a laptopok elterjedése tölt be. Csak régi és még régebbi adatokat találtam, de tippem szerint a kalózverziók aránya kb. 20-40% közé eshet. Ez nagy szám, de azért nem a többség. A W7-et vagy még régebbi rendszert használók szeretik ezt mindenhol hirdetni, de ezek közül azok, amelyek a netet is elérik (nem csak a gépen elszigetelten futnak), azoknak a száma kb. 3%. (statcounter, tudom nem pontos, de más nincs.)
        A cégek, ill. azok a felhasználók, akik "komolyan" használják a gépüket, általában fizetnek a szoftverekért, így nyilván az OS-ért is. Ezek a felhasználók nem nagyon örülnek annak, ha a gépcsere mellett, csak a W11 okosba felfarigcsálása az egyetlen megoldás. És pláne visszatetsző számukra, hogy ez a farigcsálás évek óta és egyáltalán "megoldás".
        Na, pont velük kitolás ez az egész mizéria, miközben ők a valódi felhasználók.

Valahogy az jut eszembe, hogy nekem van egy 43 éves hegesztőgépem ami egy 6X félfázisos egyenirányító. Egy elektromérnöki műremek! (A számítások alapján 42V feszültséggel, 628A áramerősséggel képes dolgozni napi 24 órában) Ezzel azt akarom mondani, hogy attól, hogy valamit régen csináltak, még közel sem biztos hogy rossz! Valószínű, hogy sokat eszik, de teszi a dolgát.

El nem tudom képzelni, mi az a feladat amire izomból kitolt (alapjáraton 8X4GHz processzor, 32Gb RAM, 512 Gb SSD, 4 Gb VRAM (DDR6) gép ne lenne képes....

Mégis dobjam ki, mert ez egy FX8350 processzor???
        Nem felel meg az "új perifériáknak"...

Bocsi kedves "MS"... (Ha sáros a föld, akkor nem kapát kell cserélni,) --> Meg kell várni, szikkadjon a föld, és dolgozni tovább!

Bigyó bácsi Mégis dobjam ki, mert ez egy FX8350 processzor???

Igen, dobjad!
          Valamint várom a kiszemelt kuka GPS koordinátáit...
          🤣

klt Valamint várom a kiszemelt kuka GPS koordinátáit...

Most őszintén... Te kidobnád???

• klt válaszolt erre.
              • Szerkesztve

Eszedbe ne jusson! Vegyél egy másikat, de ezt hozd át nyugodtan hozzám, majd én megőrzöm neked! Becsszó, még járatni is fogom, nehogy megüljön benne a por. :-D

• Szerkesztve

Szerencsére az a cucc nem csak jól használható, hanem a mai napig van értéke, úgyhogy az eladás is opció.
              Más kérdés, hogy a "pótlása" gondolom már CPU+alaplap+RAM cserével is együtt jár, ami nagyjából új gépet jelent, nem kevés ráfordítással.
              Nálam van dilemma az egyik lapit illetően a W10-11 hercehurca miatt. Csere, vagy nem csere.

Ennyivel később: 9 nap

tenkes Nálam van dilemma az egyik lapit illetően a W10-11 hercehurca miatt. Csere, vagy nem csere.

A dilemma kezd feloldódni. Csináltam egy kört linux témában és megint arra jutottam, hogy nekem kevésbé felel meg a kialakult ökoszisztémámban, csak kompromisszumokkal tudnám alkalmazni.
                Ez magával hozza azt is, hogy az említett lapi kifut nálam jövőre, hiszen nem tudom kihasználni a hardverét, és pl. csak netezésre használni egy gamer gépet nem sok értelme van.

• Szerkesztve

tenkes Szóval, mivel a következő Windows nem telepíthető rá, úgy döntöttél, eladod (vélhetően némileg nyomott áron, hisz ezzel más windowosok számára is érdektelen) és be kell szerezned helyette egy másikat.
                  A következő masina új lesz? Akkor ez akár jelentős, nem a szokásos avulás által jelenkező extra anyagi terhet is jelenthet.

csuhas32

Áttolta a döglött lovat a pénzügyes utcájába 🙂

• Szerkesztve

csuhas32 Ez a helyzet, bár egy kicsit árnyaltabb. Egy 8-9 éves gépnél már egyébként is felmerülhet a dilemma, eladás amíg értelmes felhasználása és valós értéke van, vagy elvan az asztalon tartaléknak néha netezgetve még 5 évet és akkor tényleg kuka.
                    A konkrét esetben is felmerült már a csere, persze erre a W10 kivezetés is apropót adott. Mármint nálam, mert egyébként ez sok ember számára nem annyira fontos. (Itt megjegyzem, hogy ez a W10 kivezetés még mindig egy kicsit a levegőben lóg, és kb. csak az cserél emiatt gépet, akinek amúgy is tervben volt.)
                    Jelen gépnek az lehet az előnye ebből a szempontból, hogy gamer kialakítású, (jó hűtés, dedikált videó, stb) tehát eleve több célra lehet alkalmasabb, kevesebb van belőle a hasznát piacon, ill. csak egy dologban a CPU korában (6. gen) nem felel meg a W11 követelményeknek. (Amit senki sem ért, mert az 5. gen után nincs semmilyen utasításkészlet, ami hiányozna belőlük a W11-hez.)
                    Jó lehet annak aki egy erősebb gépet szeretne pl. linuxhoz, vagy továbbra is W10-et fog használni, vagy egyetlen sor beírásával felpattintja rá a W11-et és játszik/videót szerkeszt/stb. rajta ahogy a csövön kifér.

Hogy mi lesz az utód? Még nem tudom biztosan, csak azt, hogy nem kell ilyen kategóriás gépnek lennie a már említett kihasználatlanság miatt. Vagy egy könnyű kis lapi modern procival és 16GB memóriával, vagy egy normális tablet. Tehát az árkategória is egészen más.
                    Két műszaki paraméter fontos még, W11 legyen rajta (a tableten Android), és legyen akciós!

tenkes vagy egyetlen sor beírásával felpattintja rá a W11-et

Ha csak ki nem talál ellene valamit az MS, szerintem ez lesz a futótűzként elterjedő megoldás, nem fognak itt semmiféle még tök jó gépeket lecserélni tömegesen vagy pedig Linuxot telepíteni a Windows helyett.

csuhas32 nem fognak itt semmiféle még tök jó gépeket lecserélni tömegesen

Ha lehet hinni a netnek, akkor jelenleg az összes Windowsos gép kb 65%-án fut W10. Ez nagyjából 900 millió gépet jelent, amiből 240 millió nem tesz eleget a W11 valamilyen követelményének. Ezek szép nagy számok, így 1 évvel a támogatás vége előtt. Én sem nagyon számítok tömeges gépcserére.

tenkes nagyjából 900 millió gépet jelent, amiből 240 millió nem tesz eleget a W11 valamilyen követelményének

Ebből következik, hogy van 660 millió olyan felhasználó, akik szánt szándékkal nem váltanak valamilyen okból W11-re, "szép nagy szám ez is". Lehet hogy valamilyen speciális program miatt, vagy drasztikus lassulást okozna. Esetleg /jó van az úgy/ mondattal el is intézte.

Az a 240 millió akiknek nem alkalmas a gépük és munkára használják, szerintem belőlük lesz olyan aki cserél, vagy alternatív OP-rendszert keres.
                          A saját gondolatom:

• Előbb megpróbálnak egy ingyenes rendszert, és csak utána cserélnek, ha valamiért nem boldogulnak.
                          • Meg ugye van az a tábor, mint a W7 esetén is rengeteg, hogy nem érdekli a támogatottság. És marad a W10, amíg megy a gép.

Bigyó bácsi an 660 millió olyan felhasználó, akik szánt szándékkal nem váltanak valamilyen okból W11-re

Igen, pont erre (is) utaltam. A W11 megjelenése után 3 évvel, a W10 kivezetése előtt 1 évvel, a W10 magasan a legelterjedtebb OS.

Ha egyszer az MS visszaküldené mindenkinek az összes adatot, amit eddig róla begyűjtött az MS termékek és szolgáltatások használata során és a tételes listát arról, hogy ezeket mire használta fel, hová továbbította, lehet, hogy lenne felháborodás, elfordulás más irányba, nem is kis számban!

csuhas32 A jogászaik éjt nappallá téve ügyesen magyarázgatnák a "jogos érdek" fogalmát. 🤣