gombasm
1) A wintől való elszakadás azért egy hosszabb folyamat, ha linux irányba szeretnél váltani. Ennek oka, hogy minden OS másképp szemléli a világot. A linuxok általában mindent is megmutatnak, ha akarod, a windózok csak a sablonos hibaüzijeiket mutogatják néha, míg a Mac-ek leginkább semmit sem mutatnak meg magukból, max hogy merre van a kassza, hol tudsz vásárolni. Így hát, a windóz kis hülyeségei után komoly változás, ha egyszerbien csak megkapod a kormánykereket.Komoly energia befektetés, hogy a winen megszokott programkáidat migráld linre vagy ami windózonly, annak találj neked megfelelő alternatívát, a perifériáid megfelelően beállítsd, kezeld az esetleges hiányosságokat. Ezek egyike SEM user feladat egy cégnél. De ugyan ez lenne mac alatt is, csak ott kényelmesen megveszed a pénztárcádnak megfelelő megoldást vagy megmondják kerek perec, hogy ezt nem támogatjuk és csinálj amit akarsz.
gombasm a terminálban történő mókolás még mindig nem kikerülhető.
Azért javarészt kikerülhető, csak - ahogyan csuhas kolléga is írta - segíteni lényegesen egyszerűbb parancssorban. (Kövezz meg érte, de nekem pl sok esetben nem is menne GUI-n segíteni, mert annyira elszoktam tőle. Ill. ellentétben az ablakokkal, linuxon kismillió grafikus felület van, amelyek mindegyike más GUI-t használ és akár más progikat is egyes funkciók megvalósítására. Ezzel ellentétben a cli az kb egyetemes, kivéve a csomagkezelők színes világát! 🙂)
gombasm ehhez csak kevesen értenek - és szintén kevesen vannak, akik veszik a fáradtságot és itt segítséget kérnek és kapnak.
Yep, valóban, de egyre többen vagyunk linux felhasználók. Továbbá nem csak ez az egy fórum létezik. Igaz, sok linuxos fórumon tapasztalható "érdekes" attitűd a nem megfelelően feltett kérdések esetén, de idővel ezt is megtanulja az ember kezelni. 🙂
2) A dual boot windóz bootloaderrel is lehetséges volt ha jól rémel, (de majd tenkes kolléga felsötétít, ha nem így lenne 🙂) csak a redmondi rendszer ezt nem kifejezetten reklámozza.
3)
gombasm tudja és jól tudja kezelni a win fájlrendszerét, nem teszi tönkre néhány adatfájl megnyitásával és elmentésével
Hát, ez sajnos a redmondiak sara. Ugyanis az NTFS fájlrendszer komoly szabadalmi/szerzői jogi védelem alatt áll. Ez egyben azt is jelenti, hogy simán jogukban áll korlátozni mások hozzáférését a szellemi termékükhöz. ÉS ezt kökeményen meg is teszik! A jelenlegi NTFS linuxos implementációi ún reverz engineering módszerrel került lefejlesztére, amely kódot nem tudják ellehetetleníteni, de cserébe nem lesz teljes értékű a kód. ERgó a főbb funkciók műxenek, de kisebb funkciók azok nem feltétlenül úgy, ahogyan azt a Windóz megköveteli. Érthető és jogos az igényed, de a fentiek miatt ennek gyakorlati megvalósításához a Májkroszoft vezetőségét kéne meggyőznöd.
Ami a "tönkretételt" illeti, az leginkább metadatok elvesztését jelenti. AMi kb olyasmi, hogy nem biztos hogy látni fogod hogy mikor nyitottad meg legutóbb az adott fájlt. Azaz a fájl az ott van csak a metaadatai hiányozHATnak. A jó hír viszont, hogy ezt a windóz rém egyszerűen szokja kezelni/javítani. Ezért szokjuk mondani, hogy ha egy mód van rá, akkor mindegyik OS-t használjuk a saját fájlrendszerével. (Mondom én, aki a Solaris fájlrendszerét használom linux alatt 😆)
Ami a félrevezetést illeti, a linux nem ígér probléma mentességet. (Pontosabban én nem láttam még ilyen leírást linux alatt.) Sokkal inkább szabad döntési lehetőséget és egyfajata szabadásgot ígér ami lehet nagyszerű és lehet rémálom is. Picit olyan, mint a repülés az ejtőernyőzés vagy a dinghy vitorlázás. Eleinte rémisztő a szabadesés, a siklás a víz felett, de idővel, ha úrrá leszel a félelmeiden és a nem tudásodon, imádni fogod! Hogy ez körültekintést, felelősségteljes döntéseket, rengeteg tanulást igényel? IGEN! De mindez csak rajtad múlik! Úgy haladsz, ahogy neked jól esik. Senki nem kényszerít semmire. Bármit megnézhetsz vagy eldobhatsz vagy módosíthatsz. Sztem ez szuper dolog! 🙂