KiralyMarta Ez igaz, az egy NTFS, arra odatetted a Windows programkönyvtárakat, így most az a helyzet, hogy:
1 TB (M.2 Nvme) Windows
2 TB (M.2 Nvme) Linux 1TB rendszer 1TB home
6 TB Windows programok
De a Windows programok miatt:
„6Tb ketté particionálva 2+4Tb, 2TB Windows programok NTFS és 4Tb Adat ezt használná a két rendszer.”
szerintem ebben a felállásban is ugyanebbe ütköznél:
KiralyMarta Működött pár hónapig, mígnem gondoltam, ránézek a Windows-ra. Ekkor frissített és igen magától létre hozott egy partíciót és utána nem tudtam használni a Linuxot hisz a fölcsatolandó lemez most már nem egy sima /dev/sda1 NTFS lemez volt, ebből /dev/sda1 Mocrosoft Reserved lett
Jól gondolod, van rá esély, hogy ez most csak a 2 TB-os partíciót piszkálná, a 4 TB-ost nem, pláne nőhetnének a Linux alatti sikeres felcsatolás esélyek, ha az fstab-ban nem sdX-ként hanem UUID alapján van megadva, de nem lenne jobb egy olyan partíció az adatoknak, ami olyan lemezen van, ahol ez nem csak esélyes, hanem biztos?
Továbbra is azt mondom, az a hibás elképzelés, hogy az 1 TB-os lemezen nem férnek el a Windows + Windows programok. Ehhez viszont ragaszkodsz. Nézzük már meg, mekkora most a foglaltság azon az 1 TB-os lemezen!
Persze lehet, hogy egy csomó adatot tárolsz ott, mindent tele lehet rakni, de lehet, hogy azt látjuk, hogy kong és a másik lemez Windows program könyvtárának méretét is hozzáadva az jön ki, hogy ha tudod, mi az ADATfájl és mi a programfájl között a különbség, ezeket jól tudod külön kezelni, akkor bőven-bőven elég az 1 TB, feleslegesen bonyolítod a dolgodat.
Nézzük meg az Ubuntun a mostani fstab-odat. Ha ugyanide óhajtasz visszajutni, akkor felesleges elölről kezdeni.
Lehet, hogy az is elég lenne, hogy a 6 TB-os lemezt variálod egy picit. Már megvan rajta a Windows Programok partíció meg a Windows Reserved, adatpartíciód nincs.
A 6 TB-ost most is kettéválaszthatod 2 TB-ra és 4 TB-ra, az fstab-ba beteszed a 4 TB-ost UUID alapján és erre a partícióra szigorúan csak adatokat teszel, aztán meglátod.