A téma címe eléggé sejteti, hogy itt nincs illetékességem, de azért leírnám, hogy másik fórumon fórumtársam nem oly rég telepített (talán életében először ráadásul Linuxot). A WiFi és Bluetooth adapter korábban rendben volt Windowsról, de Linuxon már a live alatt sem működött és ez természetesen magától nem változott a telepített rendszeren sem.
A fő mozzanat az volt, hogy a BIOS-ban ki kellett kapcsolni a Secure Boot-ot, utána a
sudo apt install --reinstall bcmwl-kernel-source
már sikerrel le tudott futni, újraindítást követően működött a WiFi rész és a Bluetoothnak is csak annyi kellett, hogy a hiányzó BCM43142A0-105b-e065.hcd fájlocskát letöltsük és a /lib/firmware/brcm könyvtárba másoljuk.
http://harminckettes.hu/index.php?topic=389.msg116702#msg116702
Ez is olyasmi volt, amikor a hiba a Linuxon jelentkezett, mégse azt kellett alapvetően masszírozni.
KiralyMarta Tegnap találkoztam először a jelenséggel. Indítottam a rendszert (rEFind-del) Ubuntu 24.04.1-et. Indítás után amikor böngészni akartam vettem észre nincs hálózat (vezetékes). Kábelek igazítása, semmi. Kikapcs, és a Windows indítása. Van internet. Vissza Ubuntu van internet.
Nekem ez is hasonló dolognak tűnik, mint amikor nekem a Giadan több rendszert bootoltam egymás után, aztán hol volt internetkapcsolat, hol nem.
https://ubuntu.hu/d/46628-intel-i218-lm-hol-van-hol-nem-van-azaz-nincs
Jó sokáig keresgéltünk, mire kisült, hogy a gépet leállítva is áram alatt marad és a hálókártya az utolsóként jól működően bootolt rendszer fogságában marad, áramtalanítani kell a gépet egy kis időre és kész.
Simán kinézem a dologból, hogy beállítási hiba miatt (félig hibernálódik a Windows a kikapcsolást kérve is [nincs kikapcsolva a gyors rendszerindítás
Windows „Leállítás” ((valójában gyors rendszerindítással))
Ubuntu bootolása, nincs internet
Windows indít, van internet ((folytatódik a félig hibernált munkamenet))
Windows leállít ((rendesen))
Ubuntu bebootol, van internet])
vagy hardveres gond miatt [áramtalanítani kellene a masinát] a hálózati kártya a Windows fogságában marad, ezért nincs az Ubuntu indításakor internetkapcsolat.