A testvérem gépe nagyon lassú, nekem van egy HP EliteDesk gépem amit oda adnék próbára azért próbára mert Linuxot tennék fel. Átlagos felhasználás Böngészés, itt ügyintézés (bank vásárlás) nyomtatás hp nyomtatóval. Ezzel nagyjából kész zenét filmet nem a számítógépen néz. Ubuntu vagy LinuxMint lenne. Kérésem van-e valamilyen táv segítség program pl Windowsban az Anydesk vagy a Team Viewer mert a Windowsban is elakad néha leginkább a nyomtatás és akkor távolról segítek. Mielőtt felraknám jó lenne tudni milyen lehetőség van. Persze az se ártana ha ja ott az ssh mert abban és se vagyok jártas tehát legyen grafikus felületű. Köszönöm.

Esetleg a Remminát használja valaki?

Ezek szerintem veszélyes alkalmazások, ha te át tudod venni a hatalmat a távoli rendszer felett, akkor a harmadik fél is, én nem bízok bennük. Ennyi erővel akár Windowst is feltehetnél a testvérednek. :-D
Az ssh szimpatikus, de NAT-olt IP mögé tett rendszerrel kapcsolatot létesíteni, na ez meghaladja az én szerény képességeimet. Úgyhogy maradtam a rég bevált módszernél:
Valamilyen erre alkalmas videohíváson keresztül (Skype, Messenger, Zoom, ...) megosztja velem a képernyőjét a segített fél és így kommunikálunk, a chaten keresztül tudok parancsokat küldeni.
Egyrészt végig megmarad a segített fél döntési joga a rendszere felett, másrészt (még akkor is, ha nem ez a célja, akár észrevétlen is) tanul ebből, hamarabb lesz a maga ura, hisz mindent ő csinál. Utóbbi nekem is jó, mert előbb-utóbb nem vagy kevesebbet kell foglalkoznom a rendszerével, több időm marad másra.
A választás, a döntés joga természetesen a tiéd.

csuhas32 több időm marad másra.

Engedj meg egy jóízű mosolyt nekem. 🙂

csuhas32 Alapvetően én is az általad felvázolt módszert szeretem, de néha kell a közvetlen irányítás is, viszont pl. a TV-nek van olyan módja, ahol egyszeri kóddal működik, így csak akkor lehet belépni vele, ha az adott fél szeretné.

tenkes TV-nek van olyan módja, ahol egyszeri kóddal működik, így csak akkor lehet belépni vele, ha az adott fél szeretné.

Ezt mondja a TeamViewer magáról, te meg elhiszed neki. Én nem. (Szerk: Az már eleve baljós, ha ilyenek vannak 1, 2, az én rendszerebe ugyan ne tudjon belépni senki, aki ilyen feltételeket szab és ilyenre rábeszélni valakit segítőként még fokozottabb felelősség, hisz ő bízik benned, ha te azt mondod, hogy ez rendben van, ez csak könnyebbség neked, könnyebbség nekem, akkor elhiszi és az ismeretlen és szerintem felesleges nagy kockázat elsikkad. Valahogy érdekes módon ezek az EULA-k mindig a felhasználóra nézve hátrányosak. Ha már nagyon kell, akkor is maximum valamilyen portable verziót, mondjuk AppImage tudok elképzelni, ami egy pedrive-on van, így akár benne is lehet az autostartban, de ha nincs a géphez csatlakoztatva, akkor nem tud futni... Szerintem fontos a felhasználó rendszerét óvni. )
      Ha már muszáj, akkor talán inkább ez:
      https://github.com/rustdesk/rustdesk/blob/master/docs/README-HU.md
      https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/tag/1.3.2
      Ebből van AppImage.
      Közvetlen irányítás másik oldalon lévő grafikus felületű Linux esetében szerintem csak akkor kell, ha a segített fél komoly egészségügyi akadályoztatással küzd, ezért képtelen a kapott parancsokat bemásolni, az entert megnyomni és a jelszavát beírni. Ez azért szerencsére ritkán fordul elő.

@KiralyMarta Kipróbáltam, szerintem ezt is érdemes megnézned!
      Letöltöd mindkét rendszerre az aktuális AppImage fájlt, ez jelenleg ez: https://github.com/rustdesk/rustdesk/releases/download/1.3.2/rustdesk-1.3.2-x86_64.AppImage
      Futtathatóvá teszed (chmod +x /ahol-van/rustdesk-1.3.2-x86_64.AppImage vagy a fájlkezelővel kattintás a fájlon jobb egérgombbal-> Tulajdonságok, Jogosultságok fülön pipa a futtathatóságra).
      Mindkét rendszeren elindítjátok.
      Az irányítani kívánt rendszer ID-jét megadod a nálad lévő rendszeren, aztán bekéri az ehhez tartozó (a másik rendszeren futó rustdesk ablakában szintén látható) jelszót és már tudod is távvezérelni a másik rendszert.
      Még nálad mindkét gép, úgyhogy te is ki tudod próbálni! :-)
      Az AppImage fájlnak lehet Asztali indítóikont készíteni, akár lehet azt is, hogy beteszed az automatikusan induló alkalmazások közé, de magát az AppImage fájlt egy pendrive-on tároljátok, a pendrive-ot csak akkor csatlakoztatjátok a testvéred gépéhez, ha távirányítani szeretnétek.
      Én pedig megint láttam valami érdekeset! Köszönöm!