Bigyó bácsi
Nyilván a biztonság és a hozzáférés ellentétes dolgok egymással. Például internetrádió beállításnál én is szoktam olyat csinálni, hogy WPS-en teszem fel a rádiót a WiFi-re, mert kézzel beírni a jelszót ezeknél az eszközöknél eléggé nehézkes és ezt még talán az idős hallgatótársaknak is meg tudom tanítani, mert igen ritkán, de azért előfordul hogy a rádió elfelejti a beállított WiFi-t és ezért helyszínre menni nem a legjobb mulatság senkinek.
Megkaptam már, hogy ez biztonsági kockázatot jelent, mert amíg a WPS aktív, más is felugorhat erre a hálózatra.
Lehet, lehet, de nagyon kicsi a valószínűsége, hogy valaki pont abban a két percben, pont figyelje ezt a hálózatot és megpróbáljon felcsatlakozni rá, pláne egy lakótelepen, ahol nagyon sok WiFi-hálózat van.
De azért ez nem ugyanaz, mintha jelszó nélkül hagynánk egy WiFi-t, hogy ne kelljen beírni a jelszót. Egy folyamatosan nyitva hagyott és egy évenként egyszer vagy kétszer két percre megnyitott.
No én ugyanezt gondolom erről a távoli vezérlésről is. Nem mindegy, hogy folyamatosan ott a program, fel van telepítve (vagy éppen csak futtatható) vagy csak akkor, amikor valóban szükség van rá, használnánk is. Jóval kisebb lehet az időablak, ezáltal az esetlegesen fennálló kockázat ideje is. Nem mindegy, hogy a teljes gépidő alatt ott van, vagy évente csak pár órát.
Nem rossz, amit @tenkes említ, hogy le is lehet szedni egy szoftvert arra az időre, amikor nincs rá szükség, csakhogy a mi idős pártfogoltjaink nyilván nem fogják tudni letörölni, újra feltelepíteni a szoftvert, pont az ilyenekhez is kell nekik a segítség.
Egy pendrive-on létrehoztam egy 1 GB-os exFAT partíciót, erre kimásoltam a futtathatóvá tett rustdesk AppImage-t.
Ha hozzádugom a géphez a pendrive-ot és így indítom rendszert, akkor mindig azonos helyre a /media/$USER/UUID/ könyvtárba csatolja fel.
Csináltam rá asztali indítóikont és billentyűparancsot is, utóbbit rátettem a Ctrl+1-re.
Ez így már nem rossz, de ahhoz, hogy csatlakozni tudj távolról az ID-n kívül szükséged van a mindig más jelszóra is.
Lehet kicsit még beljebb lépni. Beállítottam állandó jelszót a célgépen és ezt megjegyeztettem az irányítást végző rendszerrel.
Készítettem egy szkriptet az irányított rendszerre, amit 15 másodperces késleltetéssel betettem az Indítópultba.
Bekapcsolom az irányítandó gépet, a fiókba belépve lefut a szkript, nincs ott a pendrive, a rustdesk nem indul el, de ezt annak a rendszernek a felhasználója észre sem veszi.
Hozzádugja a géphez a pendrive-ot, megnyomja a Ctrl+1-et vagy az indítóikont, elindul az alkalmazás, én a gépemről egy kattintással tudok csatlakozni.
A gép kikapcsolva, így dugja hozzá a segítendő fél a pendrive-ot, aztán bekapcsolja. Anélkül, hogy bármi különlegeset csinálna az irányítandó gép gazdája, a fiókba történő (akár automatikus) bejelentkezést követően az alkalmazás futni kezd, én a gépemről egy kattintással tudok csatlakozni.
Persze lehet azt is, hogy valahol csak otthagyod az AppImage-t a pártfogoltad gépén és készítesz neki indítóikont és/vagy billentyűparancsot. Ebben az esetben is lehet automatikusan indítani az AppImage-t vagy akár a telepített változatnál, de én ettől fázom, mert akkor a teljes gépidő alatt végig nyitva az ő részéről a rendszer.
Nekem ez a pendrive-os AppImage a legszimpatikusabb, nincs is jelen az alkalmazás, ha nincs rá szükség, ha meg kell, akkor csak a pendrive-ot kell hozzádugni a géphez. Megugorhatónak érzem még az idős pártfogoltaim részéről is és talán nem is áldozunk fel szükségtelenül sokat a biztonságból cserébe.
Ha nagyon biztosra akarnék menni, akkor két AppImage fájllal dolgoznék. Egy valahol a rendszeren amire van indítóikon az Asztalon/panelen és amire van beállítva billentyűkombináció, valamint egy a pendrive-on, amire van bejegyzés az indítópultban.
Ha bajba kerül a pártfogoltam, akkor úgy is felhív.
Dugd hozzá a géphez a pendrive-ot és kapcsold be... Ha nincs meg a pendrive, akkor csak indítsd el a gépet... nyomd meg a billentyűkombinációt vagy az indítóikont, és a többit már intézem is.