KiralyMarta "Hiba: A következő függőség nem elégíthető ki: libglib2.0-0 (>=2.16.0)". Synaptic-ban rákeresve a libglib2.0-0 - re ott volt, de ha kiakartam választani nem engedte én úgy értelmeztem hogy elavult.
Hát én is csak Ubuntu 22.04-re találtam, mivel nem fontos, én nem verném jobban szét a rendszert. Ami most fent van, az sem idevaló... Nem tudom miért került fel egyáltalán a rendszeredre, de lehet, hogy valami neked fontos csak ezzel működik viszont most bekövetkezett, ami egy ilyen dolognak a kockázata, mással meg konfliktusba került, ütközik.
OFF
KiralyMarta OFF
Próbáltam VirtualBoxba Ubuntu 24.4 et feltenni de telepítés közben megáll. nyitnék egy új témát holnap ha ebben segítenél mert látom mindenre felteszel egy virtuális gépet. Én is kipróbálgatnám.
ON
Tiszta rendszer telepítése fórumtéma kedvéért
Látod, ezért is teszek fel én tiszta rendszert a virtuális gépre vagy akár élesben is, mert az, ha az én megpiszkált rendszeremen nem megy valami, az nem azt jelenti, hogy Ubuntura nem lehet feltenni, csak azt, hogy most az én Ubuntumra nem lehet feltenni és ez nagy különbség.
Ki lehet vele sokszor szűrni, hogy a kérdező rendszere van „csak” elpiszkálva, ami persze neki fontos, de nem mindegy, hogy általános vagy egyéni problémával állunk-e szemben, azért sokszor fals, amit a kérdezők oknak vélnek, és ha rossz irányban keressük, akkor esetleg nem vagy nehezebben találjuk meg a megoldást. Plusz tudok kísérletezni és esetleg kész, lepróbált (kvázi biztosan működő) javaslatot adni és azért bizony az is előfordul, hogy gyorsabban haladok, mintha a kérdező válaszára várok. Nyugodtan üthetem-vághatom a rendszert, nem baj, ha tönkremegy.
Ha virtuálisban van, akkor csak pár kattintás törölni az egész gépet vagy akár csak az aktuális .vdi-t és mondjuk egy kedvező állapotban még elmentett .vdi-t visszamásolni a helyére.
Az erre a célra fenntartott lemezen lévő éles rendszer(ek) is gyorsan visszaállítható(ak) egy visszaállítási pont segítségével egy korábbi kedvező állapotba vagy szanálhatóak, de ez az általam valóban használt főrendszert ebben az esetben sem érinti.
Azért mert én ezt csinálom, viszont nem jelenti feltétlen azt, hogy ez egy értelmes, követendő dolog.
Nem nagyon látom mástól, legfeljebb azt, hogy egy telepítőt bebootol (akár virtuális gépen), aztán azon megnéz valamit, de telepíteni nem szoktak nekiállni. Ha pedig mindenki szembe jön az autópályán, az jelentheti azt, hogy egyedül én vagyok az okos és mindenki rossz felé megy, de aztán lehet az is, hogy csak én vagyok AB normal kategóriás, lehet követni, de nem biztos hogy kell. :-)
Neked erős géped van, meg fogod tudni osztani az erőforrásokat a gazda és a vendégrendszer között, választhatod a virtuális gépet.
Egyetlen gép esetén a virtuális gép előnye, az abból fakad, hogy egy gépen egyszerre csak egy rendszert tudsz élesben futtatni, tehát ha csak egy géped van, és élesben telepítesz, használsz másik rendszert, akkor a főrendszeredet le kell állítsd, arra az időre, amíg kísérletezel, ráadásul, ha ügyelten vagy, akkor a gépeden lévő főrendszered, az adataid is kinyírhatod. Ha főrendszeren lévő virtuális gépbe telepítek egy rendszert, akkor viszont a főrendszerem végig használható, nem kell kiírnom a letöltött lemezképe(ke)t sehová, az ISO-kat rögtön lehet bootolni a a virtuális géppel, és a gépen lévő valamennyi rendszer és adat végig biztonságban van ami azért nagy kényelem és nálam soha olyan gyorsan nem települ élesben rendszer, mint virtuális gépre.
Én amúgy ma már csak ezért a virtualizációért, a tiszta telepítések lehetőségéért nem vennék erősebb gépet vagy fejlesztenék egy jelenlegit. Ugyanezt el lehet érni szerényebb erőforrások mellett is egy szabad lemezzel is, melyre bátran lehet különböző rendszereket telepíteni. Általában van az ember körül valamilyen használt lemez, de ha venni is kell egy SSD-t (akár egy USB-s tokkal), azt is meg lehet úszni tízezer környékén, olcsóbb mint ezért fejleszteni és nem tartanak fogva a virtuális gép nagyon határozott korlátai sem.
Ha van egy számodra amúgy megfelelő géped a főrendszereddel, ami azért már a virtualizációt nem bírja el, és mellette egy szinte akármilyen géped, akkor sem érdemes fejleszteni a főrendszeredet tartalmazó gépet, mert a végeredmény a virtuális gép korlátai miatt szinte biztosan még azt sem fogja elérni, ha erre az akármilyen gépre telepítenél játszórendszereket és még pénzt is adtál ki. Talán ez a legjobb felállás, ha már telepítgetni szeretnél sokat, ha van erre a célra egy külön géped. Így is végig biztonságban a főrendszered és azon lévő összes adat, de élesben gyakorolhatod a telepítést és nem fognak a virtuális gép igencsak körvonalazható határai sem, az viszont igaz, hogy itt kell egy eszköz, amiről bootolni tudod az ISO-kat. (Legjobb talán egy ventoy-os eszköz, ha tudsz róla bootolni, akkor arra rengeteg ISO ráfér és éppen azt telepíted, amit az adott fórumtéma megkíván.)
A legjobb választ megtalálni egy folyamat. Sokszor gondolunk, írunk olyat amit tökéletesnek vagy csak esélyesnek gondolunk, de végül nem lesz az. Az ember mindig egyből a tökéleteset próbálja megírni, de ez sokszor nem lehetséges, le kell írnia amit gondol, aztán erre mondjuk a többiek válaszolnak és azt olvasva gondolkodik tovább, változik, finomodik az álláspontja, megszületik egy valóban a helyzethez tökéletesen igazodó hozzászólás, amit lehet legjobbnak jelölni. Azért a többi válasz is jó, része az útnak. :-)
ON