Hálózat
OFF
Htibi Nem, de ezt csak onnan tudom, hogy már találkoztam néhánnyal. :-)
ON
Még az is eszembe jutott, hogy az AppImage parancsát rá lehet tenni gyosbillentyűre is. Tök jó, ez tetszik: Gond van? Dugd hozzá a pendrive-ot a géphez és nyomd meg a Ctrl+1-et. Talán még azt is be lehet állítani, hogy ilyenkor ID-t meg kódot ne kelljen külön ütni, mégis eléggé biztonságos (szerintem).
Egy olyan Ventoy pendrive-ot otthagyok valakinek, amin van egy ezzel integrált live és külön partíción még az AppImage...
Ha be tud róla bootolni szinte nincs az a szituáció, amikor ne tudnék neki távolról segíteni.
Hasznos kis téma ez, érdemelne egy beszédesebb címet, hogy jobban visszakereshető legyen.
- Szerkesztve
Rustdesk próba
Feldobtam virtuálisba egy Mint 22-t és egy Ubuntu 24.04-et minimal telepítést választva.
A Mint 22 kapott még egy 1 GB-os lemezt, melyet exFAT-ra formáztam [a FAT32 most nem jó nekünk, azon nem tudtam futtathatóvá tenni az AppImage fájlt] és csak kézzel csatoltam fel a fájlkezelőből (értsd: automatikus csatolás nem lett rá beállítva). Erre a pendrive-ot helyettesítő lemezre rámásoltam a futtathatóvá tett rustdesk-1.3.2-x86_64.AppImage fájlt. A billentyűparancsoknál a Ctrl+1-re rátettem az így felcsatolt meghajtón található AppImage elindítását.
Az Ubuntu 22.04-re is letöltöttem a rustdesk-1.3.2-x86_64.AppImage fájlt és szintén futtathatóvá tettem. Nem indult, pótolni kellett a libfuse2 csomagot (sudo apt install libfuse2
).
Ezután már indult és ugyan reklamált, hogy Wayland alól nem fog működni, de nem váltottam X11-re, mégis rendben tette a dolgát.
(Azért le is ellenőriztem a echo "$XDG_SESSION_TYPE"
paranccsal, Waylandet használtam.)
A Minten a billentyűparanccsal indítottam az alkalmazást. Az Ubuntun megadtam az itt látható ID-t, ekkor a Minten megjelent egy a kapcsolódást jóváhagyását kérdező üzenet, mivel ezt engedélyeztem, az Ubuntun már nem is kellett megadnom az ID-hez tartozó jelszót.
Egyébként nem fontos minden engedélyt megadni, az irányított gép felhasználója szelektálhat, hogy mit enged meg a másik gép előtt ülő személy számára:
Szerintem a billentyűzetet és az egeret elegendő odaadni a másik félnek, a többitől nyugodtan el lehet tekinteni.
Azt hiszem, lehetne itt még azzal is bűvészkedni, hogy az irányításra használt rendszer megjegyezze a jelszót, de ehhez az irányított rendszeren azt kellene beállítani, hogy a jelszó ne egyszer használatos legyen, én ezzel most nem foglalkoztam, szerintem jó ez így, könnyű kialakítani, működőképes lehet a gyakorlatban, persze ki kellene próbálni valóban egymástól fizikailag nagy távolságban lévő gépek között is.
- Nem értem, hogy ha egy szoftver leírja, hogy használata kockázatokkal, ill. egyéb feltételekkel jár, az miért rosszabb, mint ha nem írna kb. semmit. Meglátunk egy EULA-t, vagy bármit és máris gyanakodni kezdünk, ha meg semmit sem kell leokézni, akkor megnyugszunk. Azt sem értem, hogy miért hitelesebb állítás, hogy 3. fél nem férhet az adatokhoz az egyik esetében a másiknál. Messziről jött, azt állít amit csak akar.
- Ha valaki ilyen jellegű szoftvert használ, szinte teljesen mindegy melyikkel teszi, a lényeg ugyanaz. A gép kívülről manipulálhatóvá válik. Ne az eszközt hibáztassuk, ha valami gebasz van.
- Minél kevésbé automatizált egy szoftver, annál jobban kell érteni hozzá, tehát annál nagyobb a kockázata annak is, hogy a gép tárva-nyitva lesz használata esetén.
- Ezeket a szoftvereket direkt adminisztrációra találták ki, az nem nagyon fog menni, hogy hozzá is férjen a rendszerhez, meg nem is. Az sem fog menni, hogy az adott fél minimálisan is bonyolultabb lépéseket tegyen az ügy érdekében, hiszen pont azért van szüksége ilyen segítségre. És azt sem tiltja semmi, hogy amikor nincs rá szükség, ne legyen eltávolítva a szoftver.
csuhas32 Nekem is kapóra jön ez az infó, ugyanis a TeamViewer a közelmúltban azt közölte velem, hogy üzleti céllal használom és vegyem meg, pedig csak egy rokonomnak (összesen egynek) segítettem vele. (Nyomtatni, e-mailt írni, stb...) 78 éves.
Így szerencsére van más megoldás
-Én is köszi!-
- Szerkesztve
Nyilván a biztonság és a hozzáférés ellentétes dolgok egymással. Például internetrádió beállításnál én is szoktam olyat csinálni, hogy WPS-en teszem fel a rádiót a WiFi-re, mert kézzel beírni a jelszót ezeknél az eszközöknél eléggé nehézkes és ezt még talán az idős hallgatótársaknak is meg tudom tanítani, mert igen ritkán, de azért előfordul hogy a rádió elfelejti a beállított WiFi-t és ezért helyszínre menni nem a legjobb mulatság senkinek.
Megkaptam már, hogy ez biztonsági kockázatot jelent, mert amíg a WPS aktív, más is felugorhat erre a hálózatra.
Lehet, lehet, de nagyon kicsi a valószínűsége, hogy valaki pont abban a két percben, pont figyelje ezt a hálózatot és megpróbáljon felcsatlakozni rá, pláne egy lakótelepen, ahol nagyon sok WiFi-hálózat van.
De azért ez nem ugyanaz, mintha jelszó nélkül hagynánk egy WiFi-t, hogy ne kelljen beírni a jelszót. Egy folyamatosan nyitva hagyott és egy évenként egyszer vagy kétszer két percre megnyitott.
No én ugyanezt gondolom erről a távoli vezérlésről is. Nem mindegy, hogy folyamatosan ott a program, fel van telepítve (vagy éppen csak futtatható) vagy csak akkor, amikor valóban szükség van rá, használnánk is. Jóval kisebb lehet az időablak, ezáltal az esetlegesen fennálló kockázat ideje is. Nem mindegy, hogy a teljes gépidő alatt ott van, vagy évente csak pár órát.
Nem rossz, amit @tenkes említ, hogy le is lehet szedni egy szoftvert arra az időre, amikor nincs rá szükség, csakhogy a mi idős pártfogoltjaink nyilván nem fogják tudni letörölni, újra feltelepíteni a szoftvert, pont az ilyenekhez is kell nekik a segítség.
Egy pendrive-on létrehoztam egy 1 GB-os exFAT partíciót, erre kimásoltam a futtathatóvá tett rustdesk AppImage-t.
Ha hozzádugom a géphez a pendrive-ot és így indítom rendszert, akkor mindig azonos helyre a /media/$USER/UUID/ könyvtárba csatolja fel.
Csináltam rá asztali indítóikont és billentyűparancsot is, utóbbit rátettem a Ctrl+1-re.
Ez így már nem rossz, de ahhoz, hogy csatlakozni tudj távolról az ID-n kívül szükséged van a mindig más jelszóra is.
Lehet kicsit még beljebb lépni. Beállítottam állandó jelszót a célgépen és ezt megjegyeztettem az irányítást végző rendszerrel.
Készítettem egy szkriptet az irányított rendszerre, amit 15 másodperces késleltetéssel betettem az Indítópultba.
Bekapcsolom az irányítandó gépet, a fiókba belépve lefut a szkript, nincs ott a pendrive, a rustdesk nem indul el, de ezt annak a rendszernek a felhasználója észre sem veszi.
Hozzádugja a géphez a pendrive-ot, megnyomja a Ctrl+1-et vagy az indítóikont, elindul az alkalmazás, én a gépemről egy kattintással tudok csatlakozni.
A gép kikapcsolva, így dugja hozzá a segítendő fél a pendrive-ot, aztán bekapcsolja. Anélkül, hogy bármi különlegeset csinálna az irányítandó gép gazdája, a fiókba történő (akár automatikus) bejelentkezést követően az alkalmazás futni kezd, én a gépemről egy kattintással tudok csatlakozni.
Persze lehet azt is, hogy valahol csak otthagyod az AppImage-t a pártfogoltad gépén és készítesz neki indítóikont és/vagy billentyűparancsot. Ebben az esetben is lehet automatikusan indítani az AppImage-t vagy akár a telepített változatnál, de én ettől fázom, mert akkor a teljes gépidő alatt végig nyitva az ő részéről a rendszer.
Nekem ez a pendrive-os AppImage a legszimpatikusabb, nincs is jelen az alkalmazás, ha nincs rá szükség, ha meg kell, akkor csak a pendrive-ot kell hozzádugni a géphez. Megugorhatónak érzem még az idős pártfogoltaim részéről is és talán nem is áldozunk fel szükségtelenül sokat a biztonságból cserébe.
Ha nagyon biztosra akarnék menni, akkor két AppImage fájllal dolgoznék. Egy valahol a rendszeren amire van indítóikon az Asztalon/panelen és amire van beállítva billentyűkombináció, valamint egy a pendrive-on, amire van bejegyzés az indítópultban.
Ha bajba kerül a pártfogoltam, akkor úgy is felhív.
Dugd hozzá a géphez a pendrive-ot és kapcsold be... Ha nincs meg a pendrive, akkor csak indítsd el a gépet... nyomd meg a billentyűkombinációt vagy az indítóikont, és a többit már intézem is.
csuhas32 Nagyon tetszik ez a megoldás! Mivel egy laptoptól van szó, gondolom működhet SD kártyáról is (mert azt gyakorlatilag semmire sem használja). Még nem próbáltam, de bizonyára azt is lehet exFat-ra formázni. Gyakorlatilag, bekattintja a helyére és egy gyors-bill., vagy ikon formájában indítja az alkalmazást, ennek következtében spórolok magamnak 2x1km utat, "20 percet" . Mert tényleg van olyan, hogy csak egy e-mailt kell kinyomtatni nála... Vagy írni egyet...
//még azért is sokáig "morgott", hogy nincsenek 'ABC' sorrendben a betűk a klaviatúrán, és nehezen találja amit akar...
Bigyó bácsi nincsenek 'ABC' sorrendben a betűk a klaviatúrán, és nehezen találja amit akar...
Ezen lehet segíteni.
a mester Van az a pillanat, mikor inkább gépel az ember más helyett 3-4 sort 2 hetente... (kedves unakabátyám egy igazi digitális busman) - képes nézni egy önmagába dugott elosztót, és csodálkozni, hogy miért nincs áram, pedig be van dugva... -
Bigyó bácsi még azért is sokáig "morgott", hogy nincsenek 'ABC' sorrendben a betűk a klaviatúrán, és nehezen találja amit akar...
Könnyen kezelhető beszédfelismerő szoftvert szeretne.
Bigyó bácsi működhet SD kártyáról is ... bizonyára azt is lehet exFat-ra formázni.
Nem is muszáj az egész kártyát arra, GParteddel zsugoríthatod a rajta lévő partíciót és az így létrejövő szabad helyen kreálhatsz egy exFAT partíciót csak erre a célra. A fájl jelenleg mindössze 62 MB méretű.
csuhas32 Le töltöttem az appimage filét, ezt mind a két gépen berakom az appimage könyvtárba (most még Ubuntu nálam, Linux Mint Nővéremnél) és mind a ketten elindítjuk. Ö bediktálja telefonon az ID és a beállított engedélyekkel el indul. Értem az aggályokat, de nem azért akarok Windowsról átmenni Linuxra mert biztonságosabb hanem mert olcsóbban lesz jogilag tiszta szoftverem. Egyébként nem baj ha látja mit csinálok, szívesen mondom el mit csinálok mert mindenki szívsebben csinálja maga min telefonon "zavarjon" másokat ha épp otthon van. Tehát bármilyen egyszerűen feltehető távoli asztal jó lesz. AnyDesk*.deb NEM telepíthető ubuntura függőségi probléma. TeamViewer még nem próbáltam, én is mintha azt látnám esetleg fizetős. Előbb próbálom rustdesk-et
- Szerkesztve
tenkes Nem értem, hogy ha egy szoftver leírja, hogy használata kockázatokkal, ill. egyéb feltételekkel jár, az miért rosszabb, mint ha nem írna kb. semmit. Meglátunk egy EULA-t, vagy bármit és máris gyanakodni kezdünk, ha meg semmit sem kell leokézni, akkor megnyugszunk. Azt sem értem, hogy miért hitelesebb állítás, hogy 3. fél nem férhet az adatokhoz az egyik esetében a másiknál. Messziről jött, azt állít amit csak akar.
Ha benne van az EULA-ban, hogy viheti az adataimat és így-úgy fel is használhatja, én pedig ezt elfogadtam, akkor nincs jogom még csak felháborodni sem, nemhogy reklamálni.
Ha nincs EULA, nem fogadtam el és viszi az adataimat a szükségesnél nagyobb mértékben, netán kereskedik is vele, akkor azért lehet reklamálni, merthogy ezt kötelező lett volna minimum közölni. Azért csak közelebb van ez az óhajtotthoz. A nyílt forráskódú szoftvernél pont ebben bízunk, hogy valaki, aki megfelelően nagy tudással rendelkezik ehhez, csak belenéz valamikor és akkor kiborul a bili, ha turpisság van.
- Szerkesztve
KiralyMarta Le töltöttem az appimage filét, ezt mind a két gépen berakom az appimage könyvtárba
Lehet így is, de ebben az esetben azt is választhatod, hogy feltelepíted (akár mindkét gépre) a DEB csomagot, de van ott flatpak is, válassz kedvedre, de az így elveszik, hogy az alkalmazás nem része a rendszernek olyankor, amikor nincs rá szükség (nincs külön külső adathordozón az AppImage fájl).
KiralyMarta mind a ketten elindítjuk.
Így van.
KiralyMarta Ö bediktálja telefonon az ID és a beállított engedélyekkel el indul.
Nagyjából.
Azért azt tudnod kell, hogy az ID magától nem változik (persze változtathat rajta), alapértelmezetten elég, ha egyszer megadja neked.
Ö bediktálja telefonon (vagy bármely más úton) az ID-t, ezt te beírod magadnál, ekkor:
Nála megjelenik egy ablak, azzal hogy csatlakozni szeretnél (ha elfogadja akkor alapértelmezetten az összes engedéllyel csatlakozol a rendszeréhez), ezzel azonos időben nálad megjelenik egy jelszóbekérő ablak, ide meg kell adnod a szintén az ő képernyőjén látható egyszeri alkalomra szóló jelszót (hacsak ő közben be nem engedd téged téged a kérelmed elfogadásával).
Azonban azt is lehet, hogy az ő rendszerén az egy alkalomra szóló, folyton változó jelszó jelszó helyett egy állandót állítotok be.
Az ID mellé egyszer megadod ezt a jelszót és megjegyezteted a rendszereddel.
Ekkor csak az kell, hogy nála és nálad is fusson az alkalmazás, az ő rendszerét kiválasztod az alkalmazásban és egy gombnyomással csatlakozol hozzá. Nem nagyon kell telefonálgatnia.
Minél kényelmesebb, persze annál nagyobb a biztonsági kockázat, ezt mindig bölcsen mérlegelni kell.
[Nálam a külön pendrive-on lévő AppImage vezet úgy, hogy állandó jelszó van beállítva, a felhasználói fiókba történő bejelentkezéssel egyidejűleg szkriptről indítva és billentyűkombinációra valamint asztali indítóikonra is beállítva.
Bár az állandó jelszó némi plusz kockázat, de ezt szerintem visszanyerem azzal, hogy a pendrive csak akkor van a rendszerhez csatlakoztatva, ha az alkalmazást használni is akarjuk.
A túloldali felhasználónak az egyetlen dolga szinte, hogy arra figyeljen oda, ha akarjuk használni az alkalmazást, akkor legyen a pendrive a géphez dugva, ha meg nem, akkor ne!
Ha azt is betartja, hogy a pendrive-ot a gép kikapcsolt állapotánál csatlakoztassa, majd kapcsolja be a gépet, akkor automatikusan elindul az alkalmazás, nincs vele semmilyen más dolga. A távolról történt beavatkozás után állítsa le a rendszert és tegye vissza a pendrive-ot a fiókba. Ennyi. Utána újra elindíthatja a gépet és használhatja, ahogy szokta.
Ez szerintem könnyen megjegyezhető és betartható, semmilyen informatikai jártasságot nem igényel.
(Ha véletlen elfelejti csatlakoztatni a pendrive-ot és csak akkor teszi ezt meg, amikor már lábon van a rendszer, akkor meg ott a billentyűkombináció vagy az asztali indítóikon.)]
csuhas32 Azt hiszem a deb változat lesz. Elsőre simán csak telepítem, ha ez működik megcsinálom a pendrájvos megoldást. Köszönöm.
- Szerkesztve
KiralyMarta AnyDesk*.deb NEM telepíthető ubuntura függőségi probléma.
Nem csak paranoiás vagyok de a tetejébe még hitetlen is! :-D
Attól, hogy én ezt éles rendszeren nem használnám, virtuálisban még játszhatom vele, végigpróbáltam mindet:
Anydesk
Az aktuális verzió letöltése:
teszt@teszt-ubuntu24:~$ wget https://download.anydesk.com/linux/anydesk_6.4.0-1_amd64.deb
Telepítése:
teszt@teszt-ubuntu24:~$ sudo anydesk_6.4.0-1_amd64.deb
/usr/bin/gdebi:113: SyntaxWarning: invalid escape sequence '\S'
c = findall("[[(](\S+)/\S+[])]", msg)[0].lower()
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
A következő csomagok telepítése szükséges: libgtkglext1
The fastest remote desktop software on the market.
It allows for new usage scenarios and applications that have not been possible with current remote desktop software.
Kívánja telepíteni a szoftvercsomagot? [i/N]:i
/usr/bin/gdebi:113: FutureWarning: Possible nested set at position 1
Get:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 libgtkglext1 amd64 1.2.0-11build2 [82.3 kB]
Fetched 82.3 kB in 0s (0 B/s)
A korábban ki nem választott libgtkglext1:amd64 csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 154885 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../libgtkglext1_1.2.0-11build2_amd64.deb ...
Kibontás: libgtkglext1:amd64 (1.2.0-11build2) ...
Beállítás: libgtkglext1:amd64 (1.2.0-11build2) ...
Aktiválók feldolgozása: libc-bin (2.39-0ubuntu8.3) ...
A korábban ki nem választott anydesk csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 154895 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../anydesk_6.4.0-1_amd64.deb ...
Failed to stop anydesk.service: Unit anydesk.service not loaded.
Kibontás: anydesk (6.4.0) ...
Beállítás: anydesk (6.4.0) ...
Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/anydesk.service → /etc/systemd/system/anydesk.service.
Aktiválók feldolgozása: gnome-menus (3.36.0-1.1ubuntu3) ...
Aktiválók feldolgozása: desktop-file-utils (0.27-2build1) ...
Aktiválók feldolgozása: hicolor-icon-theme (0.17-2) ...
teszt@teszt-ubuntu24:~$
Ha valójában ezt szeretnéd, akkor mutass egy telepítési kísérletet terminálból, meglesz ez, az én Ubuntum sem jobb, mint a tied.
- Szerkesztve
TeamViewer full client
teszt@teszt-ubuntu24:~/Letöltések$ sudo gdebi teamviewer_15.59.3_amd64.deb
[sudo] teszt jelszava:
A következő csomagok telepítése szükséges: libminizip1t64 libxcb-xinerama0 zlib1g
Remote control and meeting solution.
TeamViewer provides easy, fast and secure remote access and meeting solutions
to Linux, Windows PCs, Apple PCs and various other platforms,
including Android and iPhone.
.
TeamViewer is free for personal use.
You can use TeamViewer completely free of charge to access your private
computers or to help your friends with their computer problems.
.
To buy a license for commercial use, please visit http://www.teamviewer.com
.
This package contains Free Software components.
For details, see /opt/teamviewer/doc/license_foss.txt
Get:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 zlib1g amd64 1:1.3.dfsg-3.1ubuntu2.1 [62.9 kB]
Get:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/universe amd64 libminizip1t64 amd64 1:1.3.dfsg-3.1ubuntu2.1 [22.2 kB]
Get:3 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/main amd64 libxcb-xinerama0 amd64 1.15-1ubuntu2 [5410 B]
Fetched 90.5 kB in 0s (0 B/s)
(Adatbázis olvasása ... 154913 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../zlib1g_1%3a1.3.dfsg-3.1ubuntu2.1_amd64.deb ...
Kibontás: zlib1g:amd64 (1:1.3.dfsg-3.1ubuntu2.1) e helyett: 1:1.3.dfsg-3.1ubuntu2 ...
Beállítás: zlib1g:amd64 (1:1.3.dfsg-3.1ubuntu2.1) ...
A korábban ki nem választott libminizip1t64:amd64 csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 154913 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../libminizip1t64_1%3a1.3.dfsg-3.1ubuntu2.1_amd64.deb ...
Kibontás: libminizip1t64:amd64 (1:1.3.dfsg-3.1ubuntu2.1) ...
A korábban ki nem választott libxcb-xinerama0:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../libxcb-xinerama0_1.15-1ubuntu2_amd64.deb ...
Kibontás: libxcb-xinerama0:amd64 (1.15-1ubuntu2) ...
Beállítás: libxcb-xinerama0:amd64 (1.15-1ubuntu2) ...
Beállítás: libminizip1t64:amd64 (1:1.3.dfsg-3.1ubuntu2.1) ...
A korábban ki nem választott teamviewer csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 154924 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: teamviewer_15.59.3_amd64.deb ...
Kibontás: teamviewer (15.59.3) ...
Beállítás: teamviewer (15.59.3) ...
gpg: directory '/root/.gnupg' created
gpg: keybox '/root/.gnupg/pubring.kbx' created
Aktiválók feldolgozása: dbus (1.14.10-4ubuntu4) ...
teszt@teszt-ubuntu24:~/Letöltések$
Ha csak a host kell valamelyik gépre (egyszerre a full és a host nem lehet fent):
teszt@teszt-ubuntu24:~/Letöltések$ sudo gdebi teamviewer-host_15.59.3_amd64.deb
Remote control solution.
TeamViewer provides easy, fast and secure remote access and meeting solutions
to Linux, Windows PCs, Apple PCs and various other platforms,
including Android and iPhone.
.
TeamViewer is free for personal use.
You can use TeamViewer completely free of charge to access your private
computers or to help your friends with their computer problems.
.
To buy a license for commercial use, please visit http://www.teamviewer.com
.
This package contains Free Software components.
For details, see /opt/teamviewer/doc/license_foss.txt
A korábban ki nem választott teamviewer-host csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 154929 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: teamviewer-host_15.59.3_amd64.deb ...
Kibontás: teamviewer-host (15.59.3) ...
Beállítás: teamviewer-host (15.59.3) ...
Aktiválók feldolgozása: dbus (1.14.10-4ubuntu4) ...
- Szerkesztve
A rustdesk telepítése DEB csomagból:
teszt@teszt-ubuntu24:~/Letöltések$ sudo gdebi rustdesk-1.3.2-x86_64.deb
A következő csomagok telepítése szükséges: curl i965-va-driver intel-media-va-driver libegl-mesa0 libgbm1 libgl1-mesa-dri libglapi-mesa libglx-mesa0 libigdgmm12 libva-drm2 libva-x11-2 libva2 libvdpau1 libxatracker2 libxdo3 mesa-va-drivers mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers va-driver-all vdpau-driver-all
A remote control software.
Get:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 curl amd64 8.5.0-2ubuntu10.5 [227 kB]
Get:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 libva2 amd64 2.20.0-2build1 [66.2 kB]
Get:3 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 libigdgmm12 amd64 22.3.17+ds1-1 [145 kB]
Get:4 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 intel-media-va-driver amd64 24.1.0+dfsg1-1 [4022 kB]
Get:5 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 libegl-mesa0 amd64 24.0.9-0ubuntu0.2 [115 kB]
Get:6 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 libgbm1 amd64 24.0.9-0ubuntu0.2 [42.7 kB]
Get:7 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 libgl1-mesa-dri amd64 24.0.9-0ubuntu0.2 [8950 kB]
Get:8 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 libglx-mesa0 amd64 24.0.9-0ubuntu0.2 [154 kB]
Get:9 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 libglapi-mesa amd64 24.0.9-0ubuntu0.2 [42.3 kB]
Get:10 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 libva-drm2 amd64 2.20.0-2build1 [7124 B]
Get:11 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 libva-x11-2 amd64 2.20.0-2build1 [12.0 kB]
Get:12 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/main amd64 libvdpau1 amd64 1.5-2build1 [27.8 kB]
Get:13 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 libxatracker2 amd64 24.0.9-0ubuntu0.2 [2165 kB]
Get:14 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/universe amd64 mesa-va-drivers amd64 24.0.9-0ubuntu0.2 [4245 kB]
Get:15 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 mesa-vdpau-drivers amd64 24.0.9-0ubuntu0.2 [3904 kB]
Get:16 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble-updates/main amd64 mesa-vulkan-drivers amd64 24.0.9-0ubuntu0.2 [11.0 MB]
Get:17 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 i965-va-driver amd64 2.4.1+dfsg1-1build2 [332 kB]
Get:18 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 va-driver-all amd64 2.20.0-2build1 [4844 B]
Get:19 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/main amd64 vdpau-driver-all amd64 1.5-2build1 [4414 B]
Get:20 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 libxdo3 amd64 1:3.20160805.1-5build1 [22.2 kB]
Fetched 35.5 MB in 0s (0 B/s)
A korábban ki nem választott curl csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 155846 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../00-curl_8.5.0-2ubuntu10.5_amd64.deb ...
Kibontás: curl (8.5.0-2ubuntu10.5) ...
A korábban ki nem választott libva2:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../01-libva2_2.20.0-2build1_amd64.deb ...
Kibontás: libva2:amd64 (2.20.0-2build1) ...
A korábban ki nem választott libigdgmm12:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../02-libigdgmm12_22.3.17+ds1-1_amd64.deb ...
Kibontás: libigdgmm12:amd64 (22.3.17+ds1-1) ...
A korábban ki nem választott intel-media-va-driver:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../03-intel-media-va-driver_24.1.0+dfsg1-1_amd64.deb ...
Kibontás: intel-media-va-driver:amd64 (24.1.0+dfsg1-1) ...
Kibontás előkészítése: .../04-libegl-mesa0_24.0.9-0ubuntu0.2_amd64.deb ...
Kibontás: libegl-mesa0:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) e helyett: 24.0.5-1ubuntu1 ...
Kibontás előkészítése: .../05-libgbm1_24.0.9-0ubuntu0.2_amd64.deb ...
Kibontás: libgbm1:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) e helyett: 24.0.5-1ubuntu1 ...
Kibontás előkészítése: .../06-libgl1-mesa-dri_24.0.9-0ubuntu0.2_amd64.deb ...
Kibontás: libgl1-mesa-dri:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) e helyett: 24.0.5-1ubuntu1 ...
Kibontás előkészítése: .../07-libglx-mesa0_24.0.9-0ubuntu0.2_amd64.deb ...
Kibontás: libglx-mesa0:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) e helyett: 24.0.5-1ubuntu1 ...
Kibontás előkészítése: .../08-libglapi-mesa_24.0.9-0ubuntu0.2_amd64.deb ...
Kibontás: libglapi-mesa:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) e helyett: 24.0.5-1ubuntu1 ...
A korábban ki nem választott libva-drm2:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../09-libva-drm2_2.20.0-2build1_amd64.deb ...
Kibontás: libva-drm2:amd64 (2.20.0-2build1) ...
A korábban ki nem választott libva-x11-2:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../10-libva-x11-2_2.20.0-2build1_amd64.deb ...
Kibontás: libva-x11-2:amd64 (2.20.0-2build1) ...
A korábban ki nem választott libvdpau1:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../11-libvdpau1_1.5-2build1_amd64.deb ...
Kibontás: libvdpau1:amd64 (1.5-2build1) ...
Kibontás előkészítése: .../12-libxatracker2_24.0.9-0ubuntu0.2_amd64.deb ...
Kibontás: libxatracker2:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) e helyett: 24.0.5-1ubuntu1 ...
A korábban ki nem választott mesa-va-drivers:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../13-mesa-va-drivers_24.0.9-0ubuntu0.2_amd64.deb ...
Kibontás: mesa-va-drivers:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
A korábban ki nem választott mesa-vdpau-drivers:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../14-mesa-vdpau-drivers_24.0.9-0ubuntu0.2_amd64.deb ...
Kibontás: mesa-vdpau-drivers:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Kibontás előkészítése: .../15-mesa-vulkan-drivers_24.0.9-0ubuntu0.2_amd64.deb ...
Kibontás: mesa-vulkan-drivers:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) e helyett: 24.0.5-1ubuntu1 ...
A korábban ki nem választott i965-va-driver:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../16-i965-va-driver_2.4.1+dfsg1-1build2_amd64.deb ...
Kibontás: i965-va-driver:amd64 (2.4.1+dfsg1-1build2) ...
A korábban ki nem választott va-driver-all:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../17-va-driver-all_2.20.0-2build1_amd64.deb ...
Kibontás: va-driver-all:amd64 (2.20.0-2build1) ...
A korábban ki nem választott vdpau-driver-all:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../18-vdpau-driver-all_1.5-2build1_amd64.deb ...
Kibontás: vdpau-driver-all:amd64 (1.5-2build1) ...
A korábban ki nem választott libxdo3:amd64 csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: .../19-libxdo3_1%3a3.20160805.1-5build1_amd64.deb ...
Kibontás: libxdo3:amd64 (1:3.20160805.1-5build1) ...
Beállítás: mesa-vulkan-drivers:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Beállítás: libgbm1:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Beállítás: libigdgmm12:amd64 (22.3.17+ds1-1) ...
Beállítás: libxatracker2:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Beállítás: libxdo3:amd64 (1:3.20160805.1-5build1) ...
Beállítás: libva2:amd64 (2.20.0-2build1) ...
Beállítás: intel-media-va-driver:amd64 (24.1.0+dfsg1-1) ...
Beállítás: libglapi-mesa:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Beállítás: libva-drm2:amd64 (2.20.0-2build1) ...
Beállítás: libvdpau1:amd64 (1.5-2build1) ...
Beállítás: curl (8.5.0-2ubuntu10.5) ...
Beállítás: mesa-va-drivers:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Beállítás: libva-x11-2:amd64 (2.20.0-2build1) ...
Beállítás: i965-va-driver:amd64 (2.4.1+dfsg1-1build2) ...
Beállítás: mesa-vdpau-drivers:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Beállítás: libgl1-mesa-dri:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Beállítás: libegl-mesa0:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Beállítás: va-driver-all:amd64 (2.20.0-2build1) ...
Beállítás: vdpau-driver-all:amd64 (1.5-2build1) ...
Beállítás: libglx-mesa0:amd64 (24.0.9-0ubuntu0.2) ...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.12.0-4build2) ...
A korábban ki nem választott rustdesk csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 155941 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: rustdesk-1.3.2-x86_64.deb ...
Failed to stop rustdesk.service: Unit rustdesk.service not loaded.
Kibontás: rustdesk (1.3.2) ...
Beállítás: rustdesk (1.3.2) ...
Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/rustdesk.service → /usr/lib/systemd/system/rustdesk.service.
Rendben elindult mindegyik alkalmazás (tovább nem mentem, a működésüket nem vizsgáltam).
csuhas32 Nagyon köszönöm a bemutatásokat én a grafikus gdebit használva (ubuntu 24.04.1 szerintem X11 nem tudom hogyan nézem meg)a következű hiba üzenetet kaptam: "Hiba: A következő függőség nem elégíthető ki: libglib2.0-0 (>=2.16.0)". Synaptic-ban rákeresve a libglib2.0-0 - re ott volt, de ha kiakartam választani nem engedte én úgy értelmeztem hogy elavult. Én itt többet nem tudtam tehát átfordultam a rustdesk-re azt viszont mid a saját gépre(Ubuntu 24.4) Mid a Nővéremnek telepített gépre (Linux Mint 22) felment.
OFF
Próbáltam VirtualBoxba Ubuntu 24.4 et feltenni de telepítés közben megáll. nyitnék egy új témát holnap ha ebben segítenél mert látom mindenre felteszel egy virtuális gépet. Én is kipróbálgatnám.
ON
Köszönöm
Lassan ide kell tenni a jóválaszt.