Van ugye egy W10-es lapim, amit a proci kora okán (minden utasításkészlet benne van, csak éppen nem ott van a támogatási határ) nem támogat a W11. Ezért arra nem is telepíthető hivatalosan.
Olvasgatom a témába vágó cikkeket és kiderül, hogy ez valamikor megváltozott, nem pont így van. Megnézem a W10 frissítéskezelőjét és lám, ott a régen nem látott tájékoztató ablakocska, készüljön fel a W11-re.
Szóval a helyzet:
https://support.microsoft.com/hu-hu/windows/a-windows-11-telep%C3%ADt%C3%A9se-olyan-eszk%C3%B6z%C3%B6kre-amelyek-nem-felelnek-meg-a-minim%C3%A1lis-rendszerk%C3%B6vetelm%C3%A9nyeknek-0b2dc4a2-5933-4ad4-9c09-ef0a331518f1
Ami érdekes, hogy már nem arról van szó, hogy nem lehet telepíteni, csak arról, hogy nem biztos, hogy jól fog működni, minden frissítés elérhető. Egyértelműen W10-11 verzióváltásról van szó és nem tiszta telepítésről, hiszen külön taglalja, hogyan és meddig lehet visszatérni W10-re.
Azt már néztem, hogy a saját verziófrissítő eszköze szerint a gép nem alkalmas a W11-re, ezért nem frissül. Külön telepítővel még nem próbáltam.
Ha ez tényleg így van, akkor az MS szép csendben próbálja átvágni azt a gordiuszi csomót, amit maga alkotott. Az volt a terv, hogy mindenki W11-re vált, így kivezetve a W10 támogatását és megspórolva annak költségeit, miközben a W10-es gépek negyedén egyszerűen letiltotta a W11 telepítést. Az eredmény az lett, hogy még az sem váltott, aki megtehette volna, annyira "nagy" lett a bizalom, aki meg nem, az ugye eleve nem.

tenkes Teszek rá, hogy mit erőlködik a "picipuha", én a Rufust használva mindent kipipálva írtam föl a telepítőjét egy pendrájvra. Felraktam róla és azt használom azóta is gond nélkül. Szépen frissül és minden jól működik.

tenkes
      Már meg ne haragudj, de soha ennél nagyobb problémád ne legyen egy linuxos fórumon.
      A többi már történelem! 😛

Már megint én jártam jól. Szerintem azért vettem jó áron a Lenovo ThinkCentre-t, mert „csak” Windows10-zel tudták adni. Most ugyan az érkezéskori lemezállapot egy képfájlba lementve és két Linux van raja (külön) lemezen dualban, de eszerint bármikor visszamásolhatnám a mentést és frissíthetném Windows11-re (hogy aztán megint lementsem képfájlba és visszategyem helyette a Linuxot).
        Neked a Win11-re történő frissíthetőség hiánya indult gondolkodás eredményeképpen eladósorba került laptopod megvan még? Ha igen, változott az ára ezen hír hatására? Esetleg meggondoltad magad és mégis megtartod?

darthvader69 egy linuxos fórumon

Persze, ez egy linux fórum. Azért hozom mégis ide a más asztali rendszerekről szóló hozzászólásokat, mert a linux is ebben a közegben mozog, nem feltétlen érdektelen figyelemmel kísérni a változásokat.
          Annál is inkább, mert úgy gondolom, hogy az ilyen apró részesedéssel rendelkező, "hagyományos" OS-ek esetén, nagyobb változást hoz a a desktop tortát 70-75%-ban birtokló Windows helyzete, mint a saját fejlesztések.

csuhas32 A lapi továbbra is eladó, csak még nincs meghirdetve, mert akkor megvennék! 🙂
          Egyrészt eddig vártam a karácsony előtti vásárlási dömpinget, amikor sokkal több a vevő, másrészt folyamatosan megy a kamutesztelés, hogy miért is ne kellene túladni egy gamer lapin. (Egyébként ezek ára nem változik igazán, mivel aki játszik, azt ez a mizéria nem nagyon érdekli.)
          Azért is kamutesztelés, mert már megvan az utódtablet, ami tökéletesen kiváltja, sőt kényelmesebbé is teszi a "harmadik eszköz, ha épp nem asztal mellett akarok megnézni valamit a neten" felhasználást, és nyilván másra is jó.

attgab Világos, az eddig is ismert volt, hogy szinte bármin elmegy, de itt nem ez a lényeg.
          Az a kérdés, hogy van-e jogosultság így a W11 használatára, ill az, hogy a nem támogatott komponensek, vagy azok hiánya mennyiben hat ki a frissítésekre, tehát egyáltalán érkezik-e frissítés mindenre, vagy maradnak (egyre nagyobb számban) fehér foltok a rendszerben.
          Egyénileg talán valakinek mindegy, de a teljes felhasználói számot tekintve már nem mellékes, hogy hány gép lesz potenciális támadási felület.

tenkes "de a teljes felhasználói számot tekintve már nem mellékes, hogy hány gép lesz potenciális támadási felület"
            Nem kevesebb mint eddig. *<;-)

Ennyivel később: egy hónap
            • Szerkesztve

csuhas32 Esetleg meggondoltad magad és mégis megtartod?

Na, mostanra határoztam el magam, eladom. Plusz még pár routert is, mert csak porosodnak, mióta az újat beszereztem. Ha valaki épp most szeretne beszerezni egy i7/12GB/dedikált video lapit, vagy óccón sima, vagy gigabites routereket, ill. jelismétlőt saját dobozában, szóljon.

Nálam az laptop az elején támogatási listán volt, az Asus honlapján is az van, de MS változtatott a proceszorokon ezért nem frissűl (jaj mer az AI miatt kell az újabb proci, kit érdekel). Nekem a Win csak a játékok miatt kell igazából, próbáltam sok mindent de nem jó úgy sem.
            Most már Rufus sem kell, és nem muszálj tiszta telepítést csinálni és fel megy a 11...

• Szerkesztve

zsolt160matizos Nálam a W10-11 mizériától függetlenül is érett már a gondolat, hogy lecserélem a gépet. Az egyik ok az, hogy nincs igazán használva, pláne kihasználva, és alkalmilag internetezni sokkal kényelmesebb/gyorsabb egy fél kilós nagyobbacska tablet, mint egy 2-3 kilós lapi, amit ki-be kell kapcsolgatni, meg elővenni-eltenni. A másik, hogy még bőven van értéke, de pár év polcon állás után már tényleg csak a kuka marad.
              Játékra egyelőre (amíg akciós) ott a Geforce Now, az megy mindenen.

• Szerkesztve

Csak egy adalék.
              Pl. egy MacBook esetén az egyik legnyomósabb érv az árcédulára, hogy megveszed és a gép nagyjából teljes élettartama alatt támogatva lesz. És mindenki elalél, hogy ez igen!
              Konkrétan a macOS esetén 7-10 év (OS - biztonsági).

A Windows10 10 év támogatás (2015-2025) és mindenki fel van háborodva!

Na, kb. ennyit jelent az, ha egy cég össze-vissza, vagy egyáltalán nem kommunikál, lásd: ez az utolsó Windows - hopp, itt a W11, megy rajta, nem megy rajta.

tenkes
                Na jó de sokan épp ezért szeretik a Windowst (Microsoft) mert oly' szeleburdi.

• Szerkesztve

sömike Mindig tud meglepetésekkel szolgálni.
                  Engem naponta meglep, hogy egérrel kijelölöm a szöveget, a célhelyen nyomom a középső gombot, és ... nem történik semmi. Akkor vissza, kontrolcé, megint oda, és kontrolvé. Ehhez persze kétszer is el kell engedjem a zegeret, és kézzel navigálni a billentyűzet gombjain. Veszettül lelassítja a munkát.

a mester Nem kell gyorsan dolgozni, mert hamar megöregszel, csak szépen, lassan, ahogy a csillag megy az égen...

(A te korodban már amúgy is ártalmas a sietség. :-D )

Htibi Csak tudod, ha nem csinálom meg, amit kitaláltam, félő, hogy a következő pillanatban már nem is emlékszem rá, hogy mi volt a terv. Azt ne mondd, hogy írjam le, mert mire a leírás végére érnék, elfelejteném, hová akartam eljutni. 🙂
                      Szóval itt kell a sietség. De hidd el, a lépcsőn nem sietek, és a korlát mellett megyek.

a mester
                        @tenkes Az F1-re a copy-t, az F2-re a paste-t hogyan lehet rátenni Windowson?

• Szerkesztve

csuhas32 Hát én nem is tudom... Miért kell módosítani a gyári kiosztáson,

https://support.microsoft.com/hu-hu/windows/a-windows-billenty%C5%B1parancsai-dcc61a57-8ff0-cffe-9796-cb9706c75eec#WindowsVersion=Windows_10

ill. a Windows-ban kell módosítani, vagy pl. egy prgramban lenne rá szükség? Pl:

https://support.microsoft.com/hu-hu/office/billenty%C5%B1parancsok-testreszab%C3%A1sa-9a92343e-a781-4d5a-92f1-0f32e3ba5b4d

• Szerkesztve

csuhas32 A gépházban, az akadálymentesség - Beragadó billentyűk-nél, van olyan lehetőség is, hogy a gyári billentyűkombinációkat ne egyszerre tartva kelljen lenyomni, hanem egymás után bevinni.