Ebből nekem az jön le, hogy lehet, hogy a HP mondjuk az egészen hasonló paraméterek dacára is sokkal jobban össze van valahogy pakolva, és mivel itt már nagyon a határon táncolunk, egy arasznyi különbség is jelentős lehet. Vagy karbantartottságban van akár különbség.
Azért lovagolok a HDD vs. SSD dolgon, mert nekem is van egy nagyjából ilyen idős ASUS notim. Igaz, annak a processzora i3-as, de például annak is csak USB2-es portjai vannak. SSD-vel még takarítás után egész használható volt alapdolgokra, de aztán áttettem az SSD-t egy másik gépbe (azt üzemeltetve írom ezt az üzenetet), és az ASUS visszakapta az SSD-n lévő rendszerrel a régi merevlemezét. Rettenetes. Pedig csak szövegfájlok megnyitására használtam egyszer-kétszer, de borzalmas, úgyhogy azóta hever, be sem kapcsolom.
Van egy kicsit fiatalabb i5-ös HP notink is, de azon is csak USB2-es portok vannak. Takarítás, újrapasztázás nélkül már haldoklott, azóta remekül ellátja a feladatát. SSD és 6 GB RAM van benne és a rendszer egy Debian 12 Xfce felülettel.
Nem olvastam, hogy az Acer takarítva, pasztázva lett volna. Mivel nincs USB3-as port, ezért ezt lehetne megpróbálni:
Takarítás, pasztázás és a HDD cseréje SSD-re.
Az SSD-t tudod használni másik gépben is, így az szerintem nem kockázat, pénzkidobás még akkor sem, ha a dolog így sem válik be.