• Szerkesztve

sikerült..

Ekkor az sdb2-őn még mindig létre tudsz hozni egy swapfájlt, aztán ennek az adataihoz igazodóan írod át az /etc/fstab-o
Azt hogy tudo mszerkeszteni vgy hol szerverbe rakjam az ssd-t és ssh-n belépve keresem meg? Vagy mit kell oda írni?

oktopus Van egy kérdésed egy swapfájlos hozzászólás darabot „idézve”, aztán most meg egy képernyőkép egy tökéletlen partícióról.
    Tudom, mennyek a sunyiba, hogy nem írom meg a tutit a tökéletes kérdésre.
    Mit szeretnél? Fájlt vagy partíciót? Ha partíciót, az miért nem sikerül?
    Először legyen meg a swap fájl vagy partíció.
    Utána:
    Hol kell szerkeszteni az fstabot? Most is piszkálod azt a lemezt, ott van az sdb2-n, az /etc/fstab. Tudom, anyámat, hogy nem írom meg, hogy hová van felcsatolva, hiszen nyalván azt is tudnom kellene. De nem tudom.
    Ha eltolod az fstabot, akkor a helyén lévő lemezről indítva a rendszert nagy eséllyel nem fog bebootolni.
    Kell egyáltalán az 1 GB-os swap? Nem lenne elég az fstab-ban kikommentelni? – Kérdezem én ahelyett, hogy rendesen válaszolnék.

• Szerkesztve

csuhas32 azt mondod nem is kell swap partíció? Lőjjem ki fstab-ban?
      Amúgy asztali gépen vannak most az ssd-k a minipc (a szerverben most nincs semmi.)
      Live usb-n megy most az ubuntu..

• Szerkesztve

oktopus Fogalmam nincs. Nem adsz semmilyen adatot. Ha mondjuk van 8 GB RAM abban a gépben és nem használ csak teszem azt, 4-et, akkor megeshet, hogy elketyegne az a soha nem használt 1 GB swap nélkül is. Ha csak 2 GB RAM van abban a gépben, akkor biztos kell swap, sőt inkább 4 GB mint 1.
        Nekem a 16 GB RAM-mal bíró asztali gépemen futó egyik rendszerhez hónapokig nem tartozott swap, de nem vettem észre. Olyanra használtam, amihez nem hiányzott.

Szerk:
        Swap fájlt bármikor lehet készíteni egy rendszeren, csak a parancsokat kell hozzá tudni, aztán beszerkeszteni a változást az fstabba, még lehet, hogy újra sem kell utána indítani a szervert, elég egy swap on. Utóbbit nem tudom biztosan, nekem nincs szerverem, asztali gépeim vannak, ha nem használom, akkor kikapcsolom őket, nekem egy újraindítás nem gond.

• Szerkesztve

a minipc-ben 8gb van és kb 4,5gb van használatban. nem tudom soha nem csináltam még ilyet. elvileg most az asztaliban futó live rendszeren elkéne tudnom érni a klónozott ssd etc/fstabját? Mert keresem a gépen de egyik ssd-t sem adja ki.. tallózásnál..

System load: 2.01 Processes: 226
        Usage of /: 65.3% of 233.12GB Users logged in: 3
        Memory usage: 36% IP address for enp3s0:
        Swap usage: 0%

ez van ha a régi ssd fut a szerveren...

oktopus A live alól, ha a géphez csatlakoztatva van a klónozott rendszert tartalmazó SSD, akkor el kell érjed annak fstab fájlját. Először persze fel kell valahová csatolni azt a partíciót. Én úgy szoktam, hogy a fájlkezelőben bal oldalt rákattintok, aztán megnézem hová csatolta fel.
          /ahova-felcsatolta/etc/fstab
          Te szerveres vagy, felcsatolhatod asudo mount /dev/sdXN /mnt paranccsal (Az XN helyére te tudod, mi jön, lehet, hogy az sdb2 a nyerő.). Aztán akkor az /mnt/etc/fstab helyen jól megszerkeszted mondjuk a Nanoval.

bocsi ide rakom inkább: System load: 2.01 Processes: 226
          Usage of /: 65.3% of 233.12GB Users logged in: 3
          Memory usage: 36% IP address for enp3s0:
          Swap usage: 0%

ez van ha a régi ssd fut a szerveren...

és oda mit kell beírnom?

• Szerkesztve

oktopus Teszel a swap sora elé egy # jelet. Vagy akár ki is törölheted az egész sort. Ha mutatod a fájl tartalmát, akkor tudjuk véleményezni. Kell írnom, hogy a változtatás után menteni kell a fájlt?

• Szerkesztve

csuhas32 ez van a régi ssd-n:

# /etc/fstab: static file system information.
              #
              # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
              # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
              # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
              #
              # <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
              # / was on /dev/sda2 during installation
              UUID=b0cdc97a-34da-4139-8b05-896d96fc02a2 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
              # /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
              UUID=EAD4-6639  /boot/efi       vfat    umask=0077      0       1
              # swap was on /dev/sda3 during installation
              UUID=d43dcab9-b540-4984-9890-85f070b73d85 none            swap    sw              0       0

oktopus Most nem az új SSD-n lévő klónozott rendszert piszkáljuk?
                Ha klón, akkor azon szerintem ugyanennek kell lennie.
                Az utolsó sor elé teszel egy #-et, így fog kinézni:
                #UUID=d43dcab9-b540-4984-9890-85f070b73d85 none swap sw 0 0
                Elmented a fájlt, aztán indításkor nem fogja keresni a rendszer a swap partíciót.
                Nálam a home partíción van a swapfájl, annak a sorai az én fstabomban így néznek ki:

# swapfile
                /home/swapfile                                 none            swap    sw              0       0

Szerintem nem annyira bonyolult. Persze, ha az ember már ért valamit, azt mindig könnyűnek érzi, amíg meg nincs meg, addig nehéznek tűnik.

• Szerkesztve

csuhas32 na megvan végre: ez van most az új klónozottban:

# /etc/fstab: static file system information.
                  #
                  # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
                  # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
                  # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
                  #
                  # <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
                  # / was on /dev/sda2 during installation
                  UUID=b0cdc97a-34da-4139-8b05-896d96fc02a2 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
                  # /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
                  UUID=EAD4-6639  /boot/efi       vfat    umask=0077      0       1
                  # swap was on /dev/sda3 during installation
                  UUID=d43dcab9-b540-4984-9890-85f070b73d85 none            swap    sw              0       0

oké kikommenteltem. most dobjam be a szerverbe?

Ennyivel később: egy hónap
                    • Szerkesztve

Sziasztok. Lenne egy utókérdésem. Fut a szerver rajta a megszokott domainek stb. Meg a 3 call of duty 2 server. Azt tapasztalom,hogy ha fenn vagyok vagy 2-3 ember és jönne egy 4-ik elkezdi letölteni és belaggol mindenki. kiírja a kapcsolat megszakadt stb. Sőt a letöltő emberke is néha megszakad. Mi lehet a baj? a router 6 éves asus ac1200 és az új ssd megy a minipc-ben. Köszi a helpet nagyon nagy segítség lenne. Próbáltam az egyik játékszerver kikapcsolnmi de akkor is...

csináltam egy külső szolgáltatónál egy tárhelyet onnan 24mb/s-el tölt le. Szerver az itthoni mobaxtermen látom 22mb/s-el tölt fel de pl a böngészőmben 2 mb/s a letöltés...

• klt válaszolt erre.

oktopus Van néhány apróság, amit megnézhetsz.
                      iostat -x -t 1
                      A lemezek terhelését mutatja
                      CPU terhelését, és folyamatonként is, hogy mitől izzad a proci.
                      iftop és nethogs hálózati terheléseket mutat.
                      Ezekkel kimolyolhatod, hogy hol lehet a szűk keresztmetszet.