• Szerkesztve

Sziasztok. Az lenne a gondom ,hogy klónoztam az itthon iszerverem 256gb ssd-t egy 512gb ssd-re. Viszont a fennmaradó 238gb nem tudom az ext4-re rakni gparted-en. Csak a swap-ba SDB3-ba engedné. Ebben kérnék segítséget. köszönöm.

Gpartedben swap off utána terminálban próbáltam..:

root@ubuntu:/home/ubuntu# parted /dev/sdb
GNU Parted 3.2
Using /dev/sdb
Welcome to GNU Parted! Type 'help' to view a list of commands.
(parted) print                                                            
Model: ATA Apacer AS350 512 (scsi)
Disk /dev/sdb: 512GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags: 

Number  Start   End    Size    File system     Name                  Flags
 1      1049kB  538MB  537MB   fat32           EFI System Partition  boot, esp
 2      538MB   255GB  254GB   ext4
 3      255GB   256GB  1024MB  linux-swap(v1)

(parted) resizepart                                                       
Partition number? 2                                                       
End?  [255GB]? 100%                                                       
Error: Can't have overlapping partitions.
    • Szerkesztve

oktopus 238gb nem tudom az ext4-re rakni gparted-en

Ez mitet jelentik?
    Az sdb2-t akarod megnövelni vagy a formázatlan helyen szeretnél egy új ext4 partíciót létrehozni (jelen állapot szerint sdb4 mondjuk)?
    Nekem sehogy sem tetszik ez a mostani felállás a középen lévő swap partícióval.
    Én törölném ezt a swap partíciót és
    – Létrehoznám a lemez végén.
    vagy
    – Megnövelném az sdb2-t [vagy létrehoznám az új ext4 partíciót] aztán [valamelyik] ext4 partíción létrehoznék egy swapfájlt.
    Az új helyzethez igazodóan átírnám az /etc/fstab fájlt.
    Szerk: Látom közben szerkesztetted a hozzászólásod, ebből már kiderül, hogy az sdb2 méretét növelnéd. Akkor eszerint olvasd a hozzászólásom, én ezért már nem szerkesztem át.

• Szerkesztve

csuhas32 ha törlöm a swap-ot és utána megint klónoznám csak a swap partíciót járható? Vagy hogy tudom létrehozni swap partíciót?

• Szerkesztve

oktopus Sose próbáltam ilyet, mert számomra logikátlan egy üres valamit klónozni, nem értem, az mitől jobb, mint újra létrehozni. Ettől még lehet, hiszen elméletben működhet. Te vagy az adminisztrátor, azt csinálsz a saját gépeden, amit akarsz.
        Az a lényeg, hogy azért nem sikerül a partíció méretének növelése, mert a swap ott van megnövelendő méretű sdb2 és a felhasználatlan hely között.
        Na megint szerkesztetted a hsz-t.
        Úgy tudod létrehozni, hogy az unallocated-re rákattintasz (talán jobb egérgombbal) és Create New partition-> swap (cserehely), valami ilyesmi. Arra figyelj, hogy hová teszed, a lemez VÉGÉRE kerüljön.

• Szerkesztve

csuhas32 de most akkor segítesz vagy csak írsz? egy ilyen fórum azért van ha valaki segítséget kér akkor miért nem azt kapja? Bakker most komolyan miért jó ez a fajta szívatás magyaroknál? Ha csináltam volna nem kérdezném.

oktopus Nyugi. Próbálok. Folyton szerkeszted a hsz-jeidet én meg loholok utánad, mert olyan, mintha nem válaszoltam volna rendesen.

Szerintem leírtam minden kellő információt, ha valami nem világos, akkor kérdezz vissza!
            Sok sikert!

ha mondjuk törlöm a swap-ot ugye akkor hozzátudom adni az üres tárhelyet az ext4-hez. utána hogy hozom újra létre a swapot? vagy hogy tudom külön csak a régi ssd-ről a swap-ot klónozni? Melyik lenne a jobb megoldás?

Arra figyelj, hogy hová teszed, a lemez VÉGÉRE kerüljön. ezt hogy tudom megcsinálni? Törlöm a swap partíciót a hármas? sdb-3at majd utána az ext4-hez ráhúzom a tárat hagyok 1 gb helyet és azt csinálom meg swapnak?

• Szerkesztve

oktopus
              Ez talán a legegyszerűbb:

1. Törlöd a régi swapot.
              2. Létrehozod a lemez végén az új swap partíciót.
              3. A maradék helyre megnöveled az sdb2-őt.
              4. Az /etc/fstab-ba átírod a swap sorát az új szituációhoz igazodóan.

Másik módeszer:
              Ha törlöd a régi swapot, aztán az összes szabad helyre megnöveled az sdb2-őt, akkor már nem marad helyed hol létrehozni a swap partíciót. Ekkor az sdb2-őn még mindig létre tudsz hozni egy swapfájlt, aztán ennek az adataihoz igazodóan írod át az /etc/fstab-ot. Ez is jó, sőt én ezt szeretem, mert a swap partíció méretét nehéz változtatni, ha mégis szükség van rá, viszont a swapfájl méretét viszonylag egyszerű variálni.

• klt kedveli ezt.
              • Szerkesztve

sikerült..

Ekkor az sdb2-őn még mindig létre tudsz hozni egy swapfájlt, aztán ennek az adataihoz igazodóan írod át az /etc/fstab-o
              Azt hogy tudo mszerkeszteni vgy hol szerverbe rakjam az ssd-t és ssh-n belépve keresem meg? Vagy mit kell oda írni?

oktopus Van egy kérdésed egy swapfájlos hozzászólás darabot „idézve”, aztán most meg egy képernyőkép egy tökéletlen partícióról.
                Tudom, mennyek a sunyiba, hogy nem írom meg a tutit a tökéletes kérdésre.
                Mit szeretnél? Fájlt vagy partíciót? Ha partíciót, az miért nem sikerül?
                Először legyen meg a swap fájl vagy partíció.
                Utána:
                Hol kell szerkeszteni az fstabot? Most is piszkálod azt a lemezt, ott van az sdb2-n, az /etc/fstab. Tudom, anyámat, hogy nem írom meg, hogy hová van felcsatolva, hiszen nyalván azt is tudnom kellene. De nem tudom.
                Ha eltolod az fstabot, akkor a helyén lévő lemezről indítva a rendszert nagy eséllyel nem fog bebootolni.
                Kell egyáltalán az 1 GB-os swap? Nem lenne elég az fstab-ban kikommentelni? – Kérdezem én ahelyett, hogy rendesen válaszolnék.

• Szerkesztve

csuhas32 azt mondod nem is kell swap partíció? Lőjjem ki fstab-ban?
                  Amúgy asztali gépen vannak most az ssd-k a minipc (a szerverben most nincs semmi.)
                  Live usb-n megy most az ubuntu..

• Szerkesztve

oktopus Fogalmam nincs. Nem adsz semmilyen adatot. Ha mondjuk van 8 GB RAM abban a gépben és nem használ csak teszem azt, 4-et, akkor megeshet, hogy elketyegne az a soha nem használt 1 GB swap nélkül is. Ha csak 2 GB RAM van abban a gépben, akkor biztos kell swap, sőt inkább 4 GB mint 1.
                    Nekem a 16 GB RAM-mal bíró asztali gépemen futó egyik rendszerhez hónapokig nem tartozott swap, de nem vettem észre. Olyanra használtam, amihez nem hiányzott.

Szerk:
                    Swap fájlt bármikor lehet készíteni egy rendszeren, csak a parancsokat kell hozzá tudni, aztán beszerkeszteni a változást az fstabba, még lehet, hogy újra sem kell utána indítani a szervert, elég egy swap on. Utóbbit nem tudom biztosan, nekem nincs szerverem, asztali gépeim vannak, ha nem használom, akkor kikapcsolom őket, nekem egy újraindítás nem gond.

• Szerkesztve

a minipc-ben 8gb van és kb 4,5gb van használatban. nem tudom soha nem csináltam még ilyet. elvileg most az asztaliban futó live rendszeren elkéne tudnom érni a klónozott ssd etc/fstabját? Mert keresem a gépen de egyik ssd-t sem adja ki.. tallózásnál..

System load: 2.01 Processes: 226
                    Usage of /: 65.3% of 233.12GB Users logged in: 3
                    Memory usage: 36% IP address for enp3s0:
                    Swap usage: 0%

ez van ha a régi ssd fut a szerveren...

oktopus A live alól, ha a géphez csatlakoztatva van a klónozott rendszert tartalmazó SSD, akkor el kell érjed annak fstab fájlját. Először persze fel kell valahová csatolni azt a partíciót. Én úgy szoktam, hogy a fájlkezelőben bal oldalt rákattintok, aztán megnézem hová csatolta fel.
                      /ahova-felcsatolta/etc/fstab
                      Te szerveres vagy, felcsatolhatod asudo mount /dev/sdXN /mnt paranccsal (Az XN helyére te tudod, mi jön, lehet, hogy az sdb2 a nyerő.). Aztán akkor az /mnt/etc/fstab helyen jól megszerkeszted mondjuk a Nanoval.

bocsi ide rakom inkább: System load: 2.01 Processes: 226
                      Usage of /: 65.3% of 233.12GB Users logged in: 3
                      Memory usage: 36% IP address for enp3s0:
                      Swap usage: 0%

ez van ha a régi ssd fut a szerveren...

és oda mit kell beírnom?

• Szerkesztve

oktopus Teszel a swap sora elé egy # jelet. Vagy akár ki is törölheted az egész sort. Ha mutatod a fájl tartalmát, akkor tudjuk véleményezni. Kell írnom, hogy a változtatás után menteni kell a fájlt?