LaserPanda
LaserPanda
Szóval mi ez? Ettől még elindul a gép. A válasznál kéretik figyelembe venni, hogy nem vagyok túl értelmes.
ACPI (Power Management) hiba. Sztem ne most kezdd el megjavítani 🙂 Majd ha picikét jobban értesz a Linugz-ok lelki világához. Addig bőven ráér! 🙂
Új partició.- Igen megtaláltam a "Lemezek" alkalmazást. A partíció átméretezését is. De erre hiba üzenetet kapok, hogy az eszköz elfoglalt, ha jól értem (busy).
Mi a megoldás? Indítsam újra a telepítőről és úgy hozzak létre új partíciót? Vagy más?
Működés közben ne maceráld a disket és a partíciókat! Nem egészséges! 🙂
Megoldás: Vmilyen live rendszerről bootolsz be aztán onnan macerálhatod a diskeket/partíciókat.
Biztonság és vírusok.- Egyrészt mik a tünetek? Aztán mit tudok tenni? Tudom, hogy a linux biztonságos rendszer a házirendje és felépítése miatt. De nekem ezekről fogalmam sincs. Amit tapasztaltam, hogy kattintottam a G. Chromra, bár ő tájékoztatott, hogy beírja magát a szoftver frissítésekhez. Szóval simán elintézte magának. Ezek után gyanakvó lettem. Kérem nézzétek el.
Gyanakodni mindig ér! De ebben az esetben nem kell amennyiben a Google Chrome a saját biztonságos Official stable repoját vette fel. (Ellenőrzés terminálból: grep "dl.google.com/linux/chrome/deb/" /etc/apt/sources.list.d/*
) Ha kapsz választ, akkor nincsen miért aggódnod) A biztonság és vírusok rész pedig egy külön szakma! Linuxon különösen az! Tünetek, pedig kb ugyan azok mint a te esetedben. Van egy olyan érzésed, hogy valami nem jó. Köhögsz, izzadsz, többet látsz, stb... Ez pont ugyanígy műxik linux esetében is.
MEgelőzés: Ésszel élni, nem mindenre rákattintani ész nélkül, élni a gyanúval ha valami túlontúl szép, hogy igaz legyen akkor az vélhetően nem igaz, stb. Deszktop linux esetében clamav használat elég lehet (figyelj rá, hogy a clamav nem on the fly, endpoint security típusú víruskergető. Alapvetően levelezés szűrésre fejelsztették ki azaz nem fog magától frissülni (hacsak nem mondod neki) de elindulni sem hajlandó mondás nélkül. Azaz ha azt gondolod, hogy feltelepítetted, és akkor védve vagy a vírusoktól, akkor ettől nagyobbat nem is tévedhetnél!)
Én úgy gondolom, hogy egy desktop linuxon egy jól beállított tűzfal és felelős használat mellett különösen nagy vírus fenyegetettség nincsen. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a fertőzött/támadó jellegű weboldalakon nem tudják ellopni a böngésződből az adataidat!!!
Van-e valami egyszerű alkalmazás (csomag) kezelő. Például ahol utána tudok nézni az aktuálisan futó alkalmazásoknak? ( pl. Úgy hiszem feltelepítettem a clamav.... deb-csomagot. - azt írta feltelepült, de semmi más reakció) A "Rendszerfigyelő- folyamatok fül alatt már jártam, de mivel lelkes amatőr vagyok a fele Urdusul van.
Van. Már meg is találtad a grafikus felületét! 🙂
Itt jegyezném meg hogy az alkalmazás kezelő és csomagkezelő linuxon nagyon más dolgok! Ha egy mód van rá ne keverd őket, mert a magamfajta kockák nem fogják érteni, hogy mit akarsz és jó esetben csak nem válaszolnak! Ekkor jártál jobban. 🙂 Szóval ha egy mód van rá, ne keverd a szezont a fazonnal! (Az alkalmazás egy valamilyen számítógépes nyelven írt program, amely képes futni a te OS-eden míg a csomag az egy bináris (vagy forrás, vagy portable) állomány amiben sok minden megbújhat. Egy alkalmazás, egy programkönyvtár vagy csak egy metacsomag (más csomagokra hivatkozó csomag ami nem összekeverendő a dependencyvel))
Még szintén alkalmazás, valami rendszer karbantartó dolog ami mondjuk a win.-nél a lemeztöredezettség-mentesitő. Bár lehet nem is kell? Nem tudom.
Ez leginkább te vagy, mint a saját rendszered üzemeltetője. Olyan tipikus segédprogram, mint windózok alatt nem szükséges lin alatt. Viszont nem árt eleve úgy felépíteni a rendszered, hogy figyelembe veszed, hogy mit tervezel majd csinálni a gépeddel és annak megfelelően magadnak testre szabni. Ettől függ, hogy milyen rendszerkarbantartási dolgo(ka)t kell majd megcsinálnod/megcsináltatnod a gépeddel. Ha nem csinálsz semmit az is egy megoldás. Abból fogod megtanulni, hogy mit kellett volna előzőleg megcsinálnod. 🙂
Tudom, nem fogom megúszni a terminál dolgot, valami leírás, oktatás, az alapoktól? Mik a futtatható kiterjesztések, stb. Valami ami bevált. Kéretik ismét figyelembe venni, hogy nem vagyok túl okos.
Ez majd sztem ahogy haladsz előre majd jön szépen és megtanulod a saját károdon.
De a google a barátod ilyen esetekben. És kb majdnem minden esetben is. 🙂 Rengeteg linuxos (bash) parancs van amit nincs értelme bemagolni, mert úgysem jegyzed meg. Csak az ls (list) parancsnak van vagy ötven kapcsolója. Én sem tudom mindegyiket, de a legfontosabbakat, amiket használok azokat igen. De nem azért mert előtte jól megtanultam, hanem mert annyit foglalkoztam mindenféle linuxokkal, hogy belém vésődött... Amit érdemes megjegyezni:
Minden linuxos parancsnak van manual oldala amit az adott parancs elé írt man szócskával tudsz előcsalogatni. Azaz ha az ls (list) parancs manualjára vagy kíváncsi, akkor bepötyögöd, hogy man ls
és kilistázza neked a szövegfájlt amiben ?-el vagy a / jel után beírt kulcsszóval tudsz keresni. Kilépni a q billenytüvel vagy Ctrl+ C-vel tudsz a manualból.
Mindegyik parancsnak van --help vagy -h kapcsolója ami tulajdonképp egy kivonat a manualból és a leggyakoribb kapcsolókat listázza neked.
Terminálban a Tabulátor (TAB) gomb a barátod! Ha nem igazán emléxel a parancsod végére csak elkezded írni majd 2x megnyomod a TAB billentyűt és listázza a lehetséges parancsokat számodra.
Felfelé nyillal az előzőleg általad lefuttatott parancsot tudod előcsalogatni. Ahányszor megnyomod, annyiszor lép eggyel visszább. Azaz kétszer megnyomva a kettővel ezelőtt lefuttatott parancsodat írja ki és így tovább!