A lányomnak vettem én is tavaly kifutó akcióban egy HP Pavilion 14" laptopot (Ryzen 7 5825u, 16GB, 512GB SSD, asszem 170-re árazták le a korábbi 250+ ezres áráról).

Abban is hasonló sorozatszámú (majd megnézem) Realtek WIFI kártya van, amivel az Ubuntu 24.04 látszólag tökéletesen működött (a sebesség is rendben volt), viszont szintén elöjött, hogy valamennyi idő tétlenség után (amikor nem használta a netet, mondjuk szövegszerkesztés vagy rajzolás közben) eltűnt a WIFI kártya a rendszereszközök közül, mintha nem is lett volna. Ha újraindítottam a gépet, megint jó volt.

Mivel a lányom használta volna a gépet, nekem meg éppen nem volt időm szórakozni vele jobban, kapott egy Windows 11-et, azzal sosem volt ilyen gond (viszont sokkal többet megy az aktív hűtés, míg linux alatt gyakorlatilag néma volt).

Szóval valószínűleg nem hardveres a probléma, hanem szoftveres (még nem tökéletes a driver, esetleg valamilyen energiakezelési anomália van), ami ezek szerint a 6.8 után a 6.11 kernellel sem lett jobb.

• Szerkesztve

https://linuxmint.hu/forum/megoldva-elromlik-a-wi-fi
    Linux Minten sikerült megoldanom a problémát,
    de Ubuntun nem.
    Linux Minten csak WP2-es Wi-Fi biztonság volt,
    WPA3-as Wi-Fi biztonság nem volt.
    A Linux Mint megoldást Ubuntura alkalmazva csak a vezetékes (USB) okostelefon Internetmegosztását alkalmazva volt Internet.
    Linux Minten rtw helyett rtl driver megoldotta a problémát.

Itt a másik troll.

a mester
    Valószínűleg igazad van, de nem volt akkor időm foglalkozni vele, azóta meg nem igazán foglalkoztatott a probléma.

A családban az asztali gép, valamint egy Dell Latitude és egy HP Elitebook működik szépen Ubival, a feleségem Pavilion Aero gépe egyébként is Windows (nyelvtanár, egy csomó vackuk win only), szóval lezártam a problémát küzdelem nélkül. 50 körül én már nem minden páston választom a harcot, értelmesen el tudom foglalni magam mással is. 🙂

tokoziimre ( OFF: két hét múlva kopogtat az ajtómon a nyugdíjkorhatár.) Én viszont kihívásként élem meg még mindig a technikai problémákat. Inkább biteket faragok, mint füvet nyírjak.

a mester Biteket lehet nyugdíjason is faragni.
        .
        .
        .
        .
        (A kérdés csak az, hogy ő faragja, vagy a hátán faragják mások. :-D)

tokoziimre
        A driver vélhetően nem is lesz jobb, hisz a fejlesztést már jó ideje abbahagyták és patch is utoljára két éve jött hozzá:
        https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce
        Ezért írtam az elején, hogy jobban jár a kérdező, ha pár ezer Ft-ért cserél(tet) a lapiban egy wifi csipet...
        Ugyan fel lehet tenni a drivert dkms-el fordítva a git repóból, de finoman szólva is "kihívásokkal küzd" a driver:
        https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/rtl8821ce
        Ez egyébként a Realtek majd minden kombinált Wifi/Bluetooth csipjére igaz linux alatt... 🙁

admh a következőre módosította a címet: [megoldva] Elromlik a Wi-Fi.
        • Szerkesztve
        adam@admh:~$ inxi -N
        Network:
          Device-1: Realtek RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
            driver: rtl8821ce
        adam@admh:~$

Már nem kell a címbe a "megoldva", elég megjelölni egy legjobb választ, ami segített.
        De, most akkor lemaradtam valamiről, működik?

• admh válaszolt erre.
          Ennyivel később: 14 nap