KiralyMarta Ezt feltehetően egy fájl tartalmazza melyik? Konkrétan a rustdesk érdekelne.
Abban teljesen biztos vagyok, hogy nem egy fájl tartalmazza.
Vannak a rendszerrel induló szolgáltatások, démonok, ezeket ma már jellemzően a systemd indítja el.
Az /etc/systemd/system alatt találod a beállító fájljait.
Régen a sysvinit indított el ilyesmiket, ezek az /etc/init.d alatt lévő fájlokban vannak leírva.
Kompatibilitási okokból a systemd is nézi, mi van az /etc/init.d alatt, csak hogy egyszerűbb legyen 🙂
Tehát egy rakás dolog, szolgáltatás elindul, miután bebútolt a gép, és ezek működni fognak, amíg
-ki nem kapcsolod a gépet
-vagy explicite valamilyen parancs segítségével le nem állítod...
Fontos, hogy ezek nem függnek felhasználó bejelentkezésétől!
(Sokan nem tudják megkülönböztetni, hogy mi az, ami a rendszerrel indul automatikusan, és mi az, ami a bejelentkezésükkel)
Aztán vannak azok a programok, szolgáltatások, amelyek a felhasználó bejelentkezésekor indulnak el, működésük addig tart, amíg valami/valaki le nem állítja, vagy a felhasználó ki nem jelentkezik.
A systemd indít ilyesmiket is, ezek az /etc/systemd/user alatt lévő fájlokban vannak leírva.
Ezen túl a ~/.profile -ból lehet automatikusan programot indítani bejelentkezéskor, ez például egy GUI nélküli rendszeren lehet praktikus. Aztán DE-k (lehet, hogy nem mindegyik, de amelyik biztosan igen: XFCE, KDE, MATE, Gnome) indulásuk (felhasználó bejelentkezése után) megnézik, mi van a ~/.config/autostart könyvtárban. Az ott lévő indítókat (.desktop fájlok) elindítgatják.
A firefox problémádra csak azt tudom javasolni, hogy próbálj ki egy snap mentes nem-Ubuntut is!