tenkes OFF
Kinek a pap, kinek a csuhásné.
Ha én jól tudom, Ubuntun és Minten az alapbeállítás az, hogy a grafikus felületen futó frissítéskezelő naponta ellenőrzi, hogy vannak-e elérhető frissítések és ha talál ilyet, akkor jelzi a felhasználónak, hogy ezek letölthetőek telepíthetőek.
A rendszermentések egy rendszeren sincsenek alapból aktiválva.
Szerintem nevezhetjük ezt normál állapotnak, hiszen ha nem változtatsz semmin, akkor így használod a rendszert.
Debian Xfce-n például alapból nincs is fenn a grafikus felületen futó frissítéskezelő, ott az a „normális”, ha sudo apt update – sudo apt upgrade párossal operálsz.
Aztán persze, mindenki abba az irányba változtat a rendszerén, amerre szeretne.
(Az én sokat hangoztatott javaslatom: Valamilyen rendszermentő alkalmazást tegyél fel, kézzel vagy akár automatizálva néha készíts egy rendszer-visszaállítási pontot. A legegyszerűbb most erre szerintem a Timeshift.)
(Magam valójában nem kedvelem az automatizált frissítést, ezért az egyetlen általam felügyelt, de fizikailag távolabb eső rendszeren sincs bekapcsolva. Ubuntun, Minten a fentebb vázoltak szerint jelzi a rendszer, ha frissítés elérhető, de a felhasználó szabadsága, hogy mikor indítja el a folyamatot. Olyankor, amikor őt nem zavarja, hogy fut, amikor nem szeretné két percen belül kikapcsolni a gépet.
Rendszer-visszaállítási pont szintén kézzel készül, de az valójában csak egy biztonsági intézkedés, ezeken a rendszereken még soha nem volt rájuk szükség, szóval a rendszerek felhasználói nem is készítenek ilyet, bőven elegek azok, melyeket én készítek, mielőtt mondjuk verziófrissítésbe fogok.
A Debianok saját gépeken futnak. Bár be tudnám rajtuk állítani, hogy automatikusan jelezzék, ha elérhető frissítés, de felesleges, megmaradtam a kézi terminálos megoldásnál. A rendszer-visszaállítási pontot a magam által használt rendszereken (legyen az Ubuntu, Mint vagy akár Debian) gyakrabban készítek, mert ezeket a rendszereket hajlamos vagyok jobban ütni-vágni, kísérletezni velük és néha nem jól sül el a mutatvány.
Kis fricska:
Annyira szeretnék, „Ne kapcsolja ki a számítógépet” üzenettel találkozni, amikor kezdeményezem a rendszer leállítását, de sajnos itt nincs ilyen, pedig az mennyire normális! :-D Hülye Debian képes két-három másodperc alatt teljesen leállni. ;-) )