tenkes Én általában nem spórolok a rendszer helyével (észszerű határok között),
Én meg spórolok, szintén ésszerű határok között.
Nyilván nem jó bájtra kicentizni, de a frissítések önmagukban nem okoznak észrevehető méretnövekedést.
Új szoftverek telepítése nyilván lehet, hogy igen, de nem mindegy, hogy egy 3MB-os Gimagereadert telepítünk, 90MB-os GIMP-et, vagy 9 GB-os Davincit.
tenkes hiszen azon történik a legtöbb lemezművelet, azon folyik a rendszer karbantartása
Ez felhasználás függő, ha valaki bebútol, aztán böngészőt indít, fészbúkozgat, akkor valóban ott történik a legtöbb olvasás. Írás jellemzően csak frissítésekkor, új program telepítésekor történik oda. Nem gondolnám ezt a legtöbbnek. Ha valaki dolgozik is a géppel, akkor szükségszerűen adatfájlokkal, dokumentumokkal, képekkel (esetleg RAW képekkel), netalántán videófájlokkal ügyködik, mindjárt 2-4 nagyságrenddel több lemezművelet adódik az adatterületekre.
csuhas32 hogy nálad mi a nyavalya foglal 96 GB-ot a rendszerpartíción?
Csak (kb.) 72GB, amit az 1TB 7%-os foglaltságából vezettem le. A 96GB-ot én javasoltam a 72 alapján, hogy maradjon egy kis terület, hogy tudjon lélegezni a rendszer, de pocsékolásnak érzem, amit @tenkes javasol.
(Nyilván bennem van, hogy már túlzottan is hozzászoktam a Debianhoz.)
Emlékeim szerint van ott Blender, Krita, meg ki tudja még mi, szép testes darabok, persze valószínűleg minden snap-ből telepítve, mert az a jó az Ubuntunak, így nekem végül is hihetőnek tűnik a kb. 72GB.
Szerk.:
A VPS-emen a TELJES terület 20GB (mondjuk, az egyben van). Na most ezzel mit lehetne kezdeni a min. 128GB-os logika alapján?
😃
Amúgy kb. félig van.
root@reflector:~# df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 463M 0 463M 0% /dev
tmpfs 97M 648K 96M 1% /run
/dev/mapper/vg-lv_root 19G 8,3G 9,3G 48% /
tmpfs 483M 0 483M 0% /dev/shm
tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
/dev/sda1 234M 90M 133M 41% /boot
tmpfs 97M 0 97M 0% /run/user/0
root@reflector:~#