- Szerkesztve
Rövid válasz:
[A megfelelő óvintézkedések (adat és rendszermentés készítése és visszaellenőrzése) után] egy live rendszer alól tudod átméretezni a rendszerhez működése során csatolva lévő partíciókat, így a rendszerpartíciót is.
Azonban én ezt most nem kapkodnám el.
Hosszabb válasz:
Bár nem ez a kérdésed, de szerintem igazából itt az érdekes, hogy nálad mi a nyavalya foglal 96 GB-ot a rendszerpartíción?
Lehet, ha ezt egy picit átbeszéljük, akkor eljutunk oda, hogy egy icipici átalakítás után neked is bőségesen elég lenne az eredetileg gondolt 512 GB-os helyett egy 256 GB-os rendszerpartíció.
Persze az is megeshet, hogy van néhány Snap alkalmazásod, ami ennyi helyet elfoglal, de én azt javasolnám, kezdjük ezzel, nézzük meg, mi foglal ekkora helyet a rendszerpartíción. Mit mutat a Lemezhasználat-elemző, mi zabálja fel a helyet?
Igazából ennek tisztázásával és esetleg a felhasználói szokásod megváltoztatásával juthatnál el oda, hogy esetleg sokkal kisebb rendszerpartíció is elég volna neked, jóval átláthatóbb lenne számodra is a rendszered és a lemezeid, partícióid kialakítása.
Terefere:
Extrém felhasználói járatlansággal találkoztam már, amikor talán 256 GB volt az egész lemez, amin a rendszer csücsült és kedves felhasználó elindított egy bányász programot, ami figyelmeztette is, hogy olyan 600 GB helyet fog elfoglalni. (Emlékeim szerint ez egy Flatpak alkalmazás volt, szóval valahová a felhasználó könyvtárába egy rejtett könyvtárba tette a letöltött dolgokat és mivel a home a rendszerpartíción belül kapott helyet, hamarost betelt a rendszerpartíció.)
Amit még el lehet követni az szerintem az, hogy ugyan van külön home vagy adatpartíció, de valaki a rendszermentés helyéül mégis a rendszerpartíciót adja meg és a rendszermentésbe belevesz mindent. Szóval nem csak magát a rendszert, hanem a felhasználói és adatfájlokat is. Na ha a következő rendszermentésben benne lesz ez a rendszermentés is, akkor létrejöhet elméletben egy jó nagy hurok.
De ha ilyeneket leszámítunk, tudjuk, hogy van egy jó nagy home partíció, akkor a rendszerpartíciónak igazából sokkal kisebb is elég kellene legyen.
Az én rendszerem egy picit sem óvott, napi használatban lévő, ütött-vágott rendszer, egy Linux Mint, vannak rajta Flatpak csomagok is.
A rendszerpartíción 18 GB foglalt (a 46 GB-ból).
A home partíción (a 279 GB-ból) 68 GB foglalt, úgy hogy itt van 8 GB-os swapfájl és Timeshift mentések is (persze az adatok [Dokumentumok, Letöltések, Képek] szokás szerint „kisymlinkelve” az adatpartícióra, szerintem ott azoknak a helye, de ez neked most mindegy, mert lehet minden ilyesmi a home partíciódon is.)